Skøn i overgangen – stil og mode

strikket cardigan

Der er flere af jer, som har efterlyst lidt mere om stil og mode her på bloggen. Jeg er egentlig lidt tøvende overfor ideen, for jeg synes ikke, jeg har så voldsomt meget at komme med… Min stil er lidt uniformsagtig, grænsende til det kedelige, og jeg går nærmest altid i variationer over samme tema. Går man nogle år tilbage her på bloggen, kan man også se, at der faktisk ikke er sket noget som helst med min stil, udover at den måske er blevet en kende mere afslappet. Sort i sort med hvid og grå på; bukser, top, jakke. Altid. Tidligere oftere med hæle til, hvor jeg nu er blevet lidt mere magelig…

ideelle garderobe

Ind imellem prøver jeg at bryde ud af min komfortzone, men det går sjældent rigtig godt. Og det er lidt af et dilemma, for hvis der er noget som kan få mig til at virke ældre, så er det selvfølgelig at hænge fast i min ungdoms mode, det er jeg helt med på. Min uniforms-stil bygger da heller ikke på 80’ernes brede skuldre, power suits eller benvarmere – men sådan helt 2020 er den altså heller ikke.

Jeg har faktisk forsøgt mig med lidt fornyelse i år. Jeg elsker, hvordan andre kvinder kan bære fejende lange skørter, og se helt vidunderlige ud i dem. Men jeg må nok se det i øjnene: Hvis jeg ifører mig de fantastiske læggede nederdele, som alle butikker bugner af, så ligner jeg alt for ofte en 70-årig, som har forlagt sine bidselsko.

Så jeg er vendt tilbage til det sikre. Det jeg føler mig godt tilpas i. Det som altid fungerer for mig.

Jeans/skindbukser/herrebukser med t-shirts/skjorter/strik og blazer/jakke/trøje. Og engang imellem en kjole. Sommer og vinter – bortset fra at bukserne bliver til shorts, når temperaturen stiger. Og det er der jo ikke så meget at sige om…

strikkeopskrift

Jeg sørger altid for at lege lidt med både materialer og proportioner. Er der masser af vidde foroven, bruger jeg noget tætsiddende forneden, og omvendt. Oversize sweater med stramme skindbukser, boyfriend-jeans med fittet skjorte – eller en figursyet blazer til at holde samme på det hele. For man må jo gerne kunne se, at der er et menneske inden under al tøjet. På mange af billederne har jeg smidt jakken, så den må I lige tænke jer til – den er der nærmest altid, i baggrunden 😉

Det er også lækkert at sætte sart mohair til råt læder, fine blonder til forrevne jeans, eller en grov trøje til velsiddende herrebukser – og at bryde det hele med uventet tilbehør. Den meget strukturerede taske i velplejet skind kan nemt blive lidt damet, hvis den bliver brugt med pænt tøj, men den bliver pludselig til et overraskende element, hvis den sættes til noget mere casual. Alt andet end sneakers eller simple sandaler gør mig meget (meget, meget) festlig at se på, så de pæne sko er reserveret til mine jeans.

Hvis der er én ting, jeg godt kunne tænke mig at lære, er det at bruge bælter i taljen. Nøj hvor har jeg tit forsøgt mig, men jeg ser altså mærkelig ud når jeg gør det. Det med et smalt, cool læderbælte over en chunky cardigan er virkelig smukt – på andre. På mig ser det bare underligt ud, lidt som om jeg prøver for hårdt (og som om jeg har en virkelig kort overkrop, hvilket da også er sandheden). Og det er altså noget, jeg er blevet mere opmærksom på med alderen; ikke at prøve for hårdt med mit tøj. Som ung tænkte jeg, at jeg kunne slippe afsted med det hele, men efterhånden har jeg lært at påskønne Coco Chanels ord om altid at tage én enkelt ting af, inden man går ud af døren. Ikke at jeg render omkring bukseløs, men jeg er meget varsom med, hvor meget jeg læsser på.

Hvis jeg skal opsummere det jeg har lært om personlig stil, må det være noget i denne retning:

 • Find noget der fungerer for dig, og hold fast i det. En uniform er ikke nødvendigvis en skidt ting. Også billigere i det lange løb.
 • Sørg for at opdatere din uniform i det små. Hold øje med modens strømninger, så du lige så stille sørger for at holde den nogenlunde opdateret, samtidig med at du er tro mod det, der klæder dig.
 • Gør dit outfit interessant ved at bryde det med uventet tilbehør. Og match aldrig din håndtaske med dine sko!
 • Bland forskellige stilarter. ”Pænt” fra top til tå bliver meget nemt for pænt, ligesom casual hurtigt bliver sjusket.
 • Simpelt er bedre. Også nemmere jo, så man ikke skal håndtere både tasker, bælter, halskæder, hat og hæle på én gang!

Hvad med jer – har jeres stil ændret sig med alderen? Er der ting, I ikke længere går med?

Måske vil du også læse...

8 Comments

 1. Jette lykkegaard says:

  Ha ha jeg har det nøjagtigt ligesådan, der er såmeget der ser skønt ud på andre, men jeg føler mig akavet i blonder,flæser og plisseret.. bæltet kommer aldrig i taljen uden på noget, gik da jeg var ung og mega slank. Hvis jeg får noget på der ikke er rart, ryger det direkte i genbrugsposen når jeg kommer hjem, for jeg kan godt overbevise mig selv om, at det er et fint outfit, indtil jeg gennem dagen kan mærke at det ikke dur.. og ja jakker, jeans, skjorter hjemmestrikket redder mig tit..

  1. Jeg har det som dig; kommer meget nemt til at føle mig overlæsset – og endnu mere med alderen!

 2. Dee says:

  Hvor er dine jeans fra på billedet i en stue hvor du er i profil – lyse jeans med opslag? Tak for god blog!

  1. Hej Dee, de er fra Diesel, men knap 8 år gamle, og jeg har ikke været i stand til at finde nøjagtig de samme igen. Jeg synes heldigvis at Diesel har mange fede jeans

 3. Bente Nedergaard says:

  Nu er du jo så det, jeg vel bare vil kalde for LÆKKER
  Men jeg er helt enig med dig i, at man skal finde sin personlige stil, det man føler sig godt tilpas i. Uanset højde og drøjde (som desværre kan være lidt udfordrende i 50’erne…) Det kan man jo så selv komme til at opleve lidt uniformsagtigt – og så kan man enten udfordre sig …. måske …. hvis man har lyst.. eller bare glæde sig over, at man egentlig er godt tilpas i netop den stil‍♀️
  Jeg er også opmærksom på, om det stikker af med mig, så jeg ligner en teenager wannabe … Det er i al fald ikke smart!
  Tak for dine mange vinkler på os i denne alder! Du er bare så ærlig, det er meget inspirerende

  1. Tusind tak for dine søde ord!

 4. Ja, jeans med huller er no-go for mig 😉 jeg ser simpelthen ikke pæn ud i dem (modsat dig). Der er andre ting, som er forsvundet med alderen, men det handler også mest om at jeg ikke er så høj eller tynd. Så mange bukser mv. kan godt være meget overvældende på min lille statur. Til gengæld har jeg gjort et stort stykke arbejde for at få flere farver og mønstre ind i min garderobe og det er lykkes! Kh. Birgitte

  1. Fedt at du er lykkedes med farverne!!! Dem har jeg det svært med – for mange farver i mit tøj får mig nemt til at se temmelig pyntet ud (eller også er det bare en ide i mit hoved….). Det er skønt at være bevidst om, hvad der klæder, og hvad der intet gør for én – så er det pludselig meget nemmere at finde tøj!

Comments are closed.