Sock n’ roll – hjemmestrikkede sokker

hjemstrikkede sokker

Er der vel noget bedre end hjemmestrikkede sokker? Næppe, vel? Lune, vamsede uldsokker, som man rigtig kan putte sig i.

Det tog mig mange år at samle mod til at strikke sokker. Det forekom mig uendeligt indviklet, og mine første forsøg var helt ærligt heller ikke noget at råbe hurra for. Heldigvis er jeg efterhånden ved at være kommet efter det, og nu synes jeg sokkestrikning er noget så hyggeligt. Indtil nu har jeg ikke haft held med at finde en opskrift, som passer mine lange, smalle fødder, men så er det jo ikke anderledes end at jeg må lave min opskrift selv. Jeg gør opmærksom på, at sokkerne her er forholdsvis smalle i foden. Har du meget brede fødder, skal du måske strikke en størrelse større end normalt, og så bare gøre selve foden lidt kortere.

Endnu engang har jeg haft fat i rullen med Jacobsfåruld fra Garnspecialisten. Der er efterhånden blevet strikket ganske meget af den rulle, blandt andet to store puder og et par sokker – og der er stadig garn tilbage! Jeg kan ikke sige nøjagtig hvor meget jeg har brugt, men det er forsvindende lidt. Selvom jeg har strikket med dobbeltgarn.

Sokkerne er strikket med to tråde Jacobsfår og en tråd elastan, alt sammen fra Garnspecialisten. Elastanen er primært for at sikre sokkernes pasform, men hjælper faktisk også på slidstyrken. Ren win-win.

 

Sock n’ roll – hjemmestrikkede sokker

Størrelse 37/38 – 39/40 – 41/42

Strikkefasthed med to tråde Jacobsfår og en tråd elastan på p 3,5: 19 m x 25 rk = 10 x 10 cm

 

Skaft

Slå 40 (42) 44 m op. Strik 15 cm rib, og skift herefter til glatstrik. Strik til arb måler 20 cm.

Nu strikkes hæl over de første 16-18-20 m, mens de 24 sidste m hviler.

 

Hæl

Strik glatstrik frem og tilbage over hæl-maskerne i 5 (5,5) 6 cm. Derefter tages der ind til hæl således:

1.p (fra retsiden): Strik til der er 5-6-6 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes ret, 1 r, løft den løse m over, vend arb.

2.p: Strik til der er 5-6-6 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes vrang, 1 vr, løft den løse m over, vend arb.

3.p: Strik til der er 5-6-6 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes ret, 1 r, løft den løse m over, vend arb.

4.p: Strik til der er 4-5-5 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes vrang, 1 vr, løft den løse m over, vend arb.

5.p: Strik til der er 4-5-5 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes ret, 1 vr, løft den løse m over, vend arb.

6.p: Strik til der er 3-4-4 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes vrang, 1 vr, løft den løse m over, vend arb.

7.p: Strik til der er 3-4-4 m tilbage, tag næste m løst af p som om den strikkes ret, 1 vr, løft den løse m over, vend arb.

Fortsæt indtagningen på samme måde med at strikke 1 m mindre på hver anden p, til der er 8 (8) 10 m tilbage på pinden.

 

Fod

Derefter samles 10 (11) 11 m op på hver side af hælen, og de 24 hvilende m strikkes med igen, så der er 52 (54) 56 m i alt. Sæt en markering i hver side af de 24 m hvilemasker; en før (som vi døber M1) og en efter (som vi døber M2) de 24 hvilende masker, der bliver fodens overside. Fortsæt rundt i glatstrik, samtidig med at der tages ind ved markeringerne på hver 2.omg således:

Strik de 2 sidste m før M1 sammen, og strik de 2 første m efter M2 sammen. Fortsæt således til du har 36-38-40 m tilbage på omg.

Strik til foden måler 18-20-22 cm fra hælen. Nu sættes der en markering i hver side, så der er 18-19-20 m ovenpå foden og 18-19-20 m under foden. Tag derefter ind til tå, ved at strikke 2 r sammen på begge sider af markeringerne (altså 4 m i alt) på hver 2. omg, indtil der er 8 (10) 8 m tilbage. Klip tråden, og sy den gennem de resterende m, træk sammen og sy den godt fast.

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Nej, der findes ikke noget bedre end hjemmestrikkede sokker … Jo, altså, de hæklede er helt på højde med de strikkede. Men så hjemmegjorte da 🙂
    – Og dine ser super skønne ud 🙂

    1. Jeg skal altså prøve at hækle et par en dag!

Comments are closed.