Strikkede julekugler

Jeg er vild med Arne & Carlos strikkede julekugler, og har dem hængende i klynger i hver eneste vindue (du kan for eksempel se dem her). I år har jeg imidlertid lavet nogen nye julekugler, lidt mere simple, og helt igennem lækre. De er nemme at strikke, da de er helt uden farvemønster, men blot med en simpel snoning. Selvfølgelig skal man stadig håndtere en frygtelig bunke pinde, men hvis ikke man tænker for meget over at man jonglerer med hele fem pinde, synes jeg faktisk det går mere eller mindre af sig selv.

strikkede julekugler

Og resultater er det hele værd. Skønne julekugler, lådne og lækre, og på én eller anden måde meget nordiske. Jeg bruger dem sammen med glaskugler og appelsiner som jeg fylder helt ud med nelliker. Som barn elskede jeg at presse nelliker i appelsiner i alle mulige mønstre, men de senere år har jeg droppet mønstrene og bare fyldt appelsinen helt ud. Det giver så yderligere den fordel, at de kan holde sig år efter år – flere af mine appelsiner er 5-6 år gamle, men er så fine som nogensinde, og har stadig en dejlig duft.

strikkede julekugler

Opskrift på strikkede julekugler

Jeg har brugt det herlige Drops Air til mine julekugler; man bruger lidt mindre end et nøgle til én kugle.

Slå 12 m op på strømpepinde nr. 4, og fordel dem på fire pinde. Strik rundt efter mønsteret, som viser både hvor snoningerne skal sidde, og hvornår der skal tages ud. Bemærk at mønsteret viser en fjerdedel af en kugle, eller den del der svarer til én pind.

Når du har strikket færdig efter mønsteret, trækkes tråden forneden (opslagstråden) igennem de første 12 m, og strammes godt til, før du hæfter ende. Træk så en tråd gennem de sidste 12 m på pindene, og tag pindene ud. Nu kan du nemt komme til at stoppe kuglen. Stop den forholdsvist fast, men ikke så meget at maskerne strækker sig, så man kan se fyldet igennem dem. Træk derefter tråden godt til, og hæft ende. Hvis du vil, kan du til sidst hækle et ophæng, så din kugle kan komme på træet.

strikkede julekugler

(Og ja – det ville have været meget sejere, hvis jeg været i stand til at lave et mere tjekket mønster. Men altså… kan vi ikke bare aftale, at denne tilbagevenden til det analoge er en særligt hyggelig juleting??)

Måske vil du også læse...