6 ideer til at gøre hver dag til en feriedag

img_2621

Ferietiden lakker så småt (stort, men det kan man vist ikke sige) mod enden for de fleste. Det er så nemt at påstå, at det er ok, for allermest holder man af hverdagen – det er sådan lidt sejt, på den Dan Turéllske måde, men er det altid sandt?

Jeg værdsætter virkelig hverdagen, men ikke desto mindre kan jeg ind imellem komme til at glemme at gøre mig umage med den. Måske er det fordi der er så mange af dem, hverdagene – nogen gange tillader jeg dem i hvert fald at tage hinanden, så jeg helt glemmer at nyde dem. Når man gør noget specielt, er det nemt nok at lade dagene være specielle, men hver eneste dag er jo noget specielt, hvis altså bare lige man husker på det.

Der er nogen ting, som virkelig er ferie for mig. Det handler om afslapning, tid nok, lidt mindre ansvarlighed og lidt mere sjov. Det er også noget med at se og gøre noget nyt, og at huske at nyde det hele. I virkeligheden tror jeg, at ferie er så særligt for os, fordi det er på ferien, vi giver os selv lov til virkelig at nyde livet – men den tilladelse kunne man måske give sig selv hver dag?

Hvad hvis vi gjorde – gav os selv tilladelse til at nyde hver eneste dag? Hvis vi overbeviste os selv om, at hver eneste dag er særlig?

Hvis man kunne have lyst til at lave sit liv om, så hver eneste dag blev til ferie, hvad skulle der så til? Hvordan ser din ideelle dag ud? Behøver man nødvendigvis kvitte job, hus og hjem, og begive sig ud i det blå – eller er der måske endnu mere nydelse i mindre skridt? Hvordan ser livet ud, når du er rigtig glad? Er der noget du kunne gøre i dag, for at komme derhen – eller, med andre ord: Hvad står imellem dig og lykken?

img_2305

Min teori er, at det eneste der står imellem mig og lykken, er den måde jeg betragter livet på. Jeg tror, at jeg kunne begynde at gøre hver eneste dag til en feriedag med seks små ændringer.

 1. Indfør pausetid. Indlæg små læsepauser, hyggestunder, åndehuller og tid med nogen du holder af, hver eneste dag. Sæt det om nødvendigt i kalenderen, så de små ting ikke snupper al tiden. Når du engang ligger på dit dødsleje, vil du måske se tilbage på dit liv – og jeg er helt sikker på, at det du vil mindes, ikke vil være om du fik farvesorteret håndklæderne, set tilpas mange TV-serier eller overpræsteret på arbejdet…
  Prøv om du kan lokke dine kære med på ideen; så kan I nemlig gøre ting sammen, i stedet for hver for sig. Når jeg er på ferie med ham min elskede, så gør vi mange flere ting sammen, end vi gør derhjemme. Og det er noget så hyggeligt! Lave mad, købe ind, gøre rent, hænge vasketøj op – alt sammen noget, som måske ikke er super sjovt alene, men som er alletiders lejlighed til at være sammen.
 2. Gør noget ud af måltiderne. Vi skal jo spise, så hvorfor ikke gøre lidt ekstra ud af det? Feriemad er tapas under en stjernehimmel, en sandwich på vej op ad et bjerg, friske salater og kød fra grillen – det er ikke gårsdagens rester, som man hugger i sig fra en plastikbøtte, mens man hektisk arbejder videre…
  Spis udenfor, så længe det overhovedet er muligt. Intet siger “FERIE” mere end morgenmad på terrassen, middag på gårdspladsen, eller aften-te under træerne. Tag tøj på hvis du fryser, og slå parasollen op, hvis det regner – bare kom ud!
  Noget andet er, at det er så meget mere skønt at spise noget, som er pænt. Når jeg er i Japan, betages jeg altid af den omhu der bliver lagt i præsentationen af maden – og det er ikke noget der sker ‘af sig selv’. Jeg har været i køkkenet med en japaner, og ved at der er mange tanker om, hvordan maden skal serveres. Hvilke fade? Eller skal dette måltid måske tallerkenanrettes? Kan man eventuelt tilsætte en tomat eller et salatblad, så der kommer bedre harmoni i farverne?
  Ja, det tager tid. Så tag tiden. Som regel er den til at finde.
 3. Skru ned for ligegyldighederne. Tag for eksempel noget så simpelt som tøj og makeup. Når jeg er på ferie, så går der sjældent meget mere end to dage, før jeg pakker alt andet end badetøj, store skjorter og løse kjoler, shorts, tshirts og Havaianas om bag i skabet, fordi jeg alligevel ikke rigtig har brug for det. Måske man kunne gøre det samme derhjemme – udvælge sig en lille, velfungerende garderobe, med kun det tøj, man rent faktisk gider gå med? Færre valgmuligheder = mindre tid brugt på at vælge. Og måske verden ville være okay med, at man gik ud i den uden at bekymre sig helt så meget om hår og makeup? Er lige ved at tro det.
 4. Nus om detaljerne. Omhu er altid en god ting, for når du er omhyggelig med dine omgivelser, viser du dig selv, at du er umagen værd.
  Und dig selv en buket afskårne blomster (der er masser at finde i grøftekanterne lige nu), smæk vinduerne på vid gab, og fjern alle de overflødige sager, der (i hvert fald hjemme hos mig) har det med at indtage alle vandrette overflader. Jeg kan godt lide at tænke hotel. På et hotel skal man ikke rode gennem en masse ragelse for at finde sine ting – og så er der altid frisk sengetøj.
  En nyredt seng er den ultimative luksus, om så det er på en lys sommeraften, hvor sengetøjet dufter af sol og have, eller om det er i vinterens hyggemørke, hvor det er tilladt at gå i seng rigtig tidligt. Det kan godt være, at dit hjem ikke tilbyder ‘turn-down service’ – mit gør beklageligvis ikke – men så kan jeg overraske mig selv. Jeg kan rede sengen hver morgen, og satse på at jeg når at glemme det inden aften 😉
 5. Lav mere sjov. Når du skal på ferie, sidder du garanteret og forbereder dig – tjekker guidebøger, Tripadvisor og andet, for at finde de allersjoveste og mest spændende ting på din destination. Jeg laver altid lister over restauranter jeg gerne vil spise på, stier jeg vil vandre ad, museer eller andre seværdigheder jeg vil besøge. Hvorfor gør jeg ikke det derhjemme i hverdagen? Jo delvis fordi jeg er menneskelig, og kommer til at tage det nære for givet – men det kan jeg jo bare vælge at lade være med. Jeg kan udvælge de allerskønneste ting at gøre; jeg kan lege turist i min egen by *, jeg kan samle gode venner til en nem middag på en hverdagsaften, give mig selv en halv time på en cafe, når jeg alligevel er ude og købe ind, gå en tur et sted jeg ellers ikke plejer at gå hen. Eller jeg kan gå linen ud, og simpelthen lære en ny færdighed. Mulighederne er uendelige, det er bare om at gribe dem.
 6. Den sidste ide er faktisk den allervigtigste. Øv dig i påskønnelse og taknemmelighed. Hvis man er virkelig taknemmelig, er det ret svært at være rigtig ulykkelig, og der er altid noget at være taknemmelig over. Jeg begynder hver dag med at tænke over tre ting, jeg glæder mig til i dagens løb; så er jeg godt i gang. Og så  slutter jeg aftnerne med at mindes alt det, der har glædet mig i dagens løb; så sover man så godt.

img_2082

Time is dead as long as it is being clicked off by little wheels;
only when the clock stops does time come to life.

– William Faulkner

* Når jeg skriver ‘turist i egen by’ henviser jeg ikke kun til Slagslunde (indbyggertal: 908), men også til lidt større byer i nærheden…

 

 

 

Måske vil du også læse...

4 Comments

 1. Kære Pia, sikke et dejligt indlæg – lige hvad jeg havde brug for. Du har så ret. Jeg kan så tydeligt mærke at ferien er ved at være over, føler mig lidt trist til mods. Men jeg gør lige som du, prøver på at fokusere på at holde fast i de gode ting og de gode vaner fra ferien. Jeg vil blive bedre til at bruge min egen by her i efteråret og jeg vil booke små ture og arrangementer i min kalender også i hverdagen. Jeg skrev et indlæg i går (http://aargang73.dk/de-er-de-smaa-ting-i-livet-der-goer-livet-stort/ ) hvor jeg var lidt inde på det samme, det med at huske at nyde de små ting i livet. Og det med at tage en tur ud til havet, tage en engangsgrill eller en kande kaffe med, kan man jo sagtens også arrangere efter en arbejdsdag. Det er bare det med at huske det. Udover det vil jeg prøve på at genoptage det med at bruge små pauser i løbet af dagen. Jeg var en gang meget god til at tage en stund til mig selv som det første, når jeg kom hjem efter en lang dag på arbejdet. Jeg glemte det igen, så tak fordi du mindede mig om det. Stort knus Malin

  1. Pia says:

   Hej Malin,
   Jeg læste godt dit indlæg – godt at vi kan minde hinanden om de vigtige ting i livet!

 2. For et langt, men veldig godt innlegg,Pia, og jeg er enig med deg i nesten hvert ord. For meg er hverdagene de beste i lengden, og ferie handler om å ikke være på jobb.

  1. Pia says:

   Tak. Hverdagene er vigtige – der er mange af dem, og vi skal huske at nyde dem!

Comments are closed.