De gode julegæster

Juleaften. Åh jamen, juleaften. Denne glitrende magiske aften, hvor den stille fryd kun afbrydes af decideret lykkerus. Hvor alle passer på hinanden, og husker hvor heldigt det er, at vi kan dele glæden. Og hvor ingen sidder og surmuler, fordi

  • der kun var én mandel, eller
  • de hellere ville have haft flæskesteg, eller
  • det er grimt med elektriske lys på juletræet, eller
  • …(indsæt selv eventuelle personlige deal-breakers)

de gode julegæster

Værtsparret har en lidt besynderlig rolle juleaften. Når man har været så heldig at vinde værtsrollen, taber man samtidig klynke-retten, fordi alle andre er lidt sørgmodige over, at det ikke kunne være deres tur i år. Man står således med et ganske omfattende arrangement, som alle har både en holdning og et bjerg af forventninger til. Og igen; ingen, absolut ingen, har den mindste snert af medfølelse, for alle ville bare ønske, at det var dem.

Det kan måske hjælpe en smule at prøve at overbevise sig selv om, at juleaften jo i bund og grund bare er et middagsselskab med en fastlagt menu og en lidt overvældende blomsterdekoration. Omvendt er der grund til at advare mod, at man rent faktisk tror på det, for det er naturligvis løgn.

Juleaften er så uendeligt meget mere end dét, og selv De Perfekte Værter kan ikke gøre det alene. Alle er vi afhængige af hinanden. Alt afhænger nemlig af, at De Perfekte Værter kan modtage De Gode Julegæster.

En god julegæst er noget helt særligt. Noget der befinder sig et sted i spændingsfeltet mellem kærlige, hensynsfulde pårørende og …

…. enhjørninge.

De er, med andre ord, sjældne. Men hvordan genkender man dem?

Straks efter at have tabt værts-væddeløbet, tilbyder de gode julegæster at tage noget med.; mad, drikkevarer, snacks – alt tæller i denne forbindelse. De insisterer til gengæld ikke på at tage noget med, heller ikke selvom de foretrækker lutfisk fremfor and.

De tilbyder at hjælpe, både før, under og efter juleaften, og kommer selv med forslag til, hvad de kunne tage sig af.

De gode julegæster kommer ikke for sent. Men endnu vigtigere er det, at de gode julegæster (de gode altings-gæster) slet ikke kommer for tidligt. Den der fortryllede stund, når alting lugter brunt og brændt, og man kan sætte sig med et stykke konfekt og en kop jule-te, den må ingen afbryde. Ingen, blev der sagt.

Én ting, der mere end noget andet karakteriserer De Gode Julegæster er, at de deltager i festlighederne på værtsparrets præmisser. Også selvom værtsparret gør det helt forkert.

Og så har de det gode humør og den tykke hud med, for de ved, at der er mange følelser på spil. I den atomreaktor som er juleaften,  vælger de at påtage sig rollen som kontrolstænger, snarere end som frie neutroner. Og så kan alle have en glædelig jul 🙂

Måske vil du også læse...