Juleblusen – ærmeløs strik med rullekrave

Nu er det lige om lidt jul igen – og vi skal pynte både huse, borde, træer og os selv. Jeg elsker at finde frem til det perfekte juleaftensoutfit. Et som er knald flot, men som også er så tilpas behageligt, at jeg kan spise alt for meget andesteg, kravle rundt på gulvet efter pakker, og i det hele taget kaste mig helt og fuldt ind i festen, uden at skulle overveje om der er noget der strammer, om jeg skiller på midten (ækvator behøver ikke blive vist frem på den aften, hvor knap to måneders uhæmmet småkageglæde kulminerer, i hvert fald ikke hos mig…), eller om jeg bliver enten for varm eller for kold. Noget af en ramme, må man sige, men i år tror jeg faktisk, det er lykkedes mig at tjekke alle punkter af.

ærmeløs strik med rullekraveærmeløs strik med rullekrave

Leggings i det blødeste handskeskind, sommerens højtelskede og ultimativt festlige kimono, og så den fine julebluse; en let, ærmeløse strik med rullekrave, som netop er gledet af mine strikkepinde. Tilsæt yderligere farveeksplosioner på både sko og taske, og vi har et vinder-outfit.

Toppen er så nem og hurtig at strikke, at en glad entusiast fint kan have den klar på mandag, og ellers tænker jeg, at den også vil kunne gøre god tjeneste til nytår. Fordi den er ærmeløs, bliver man ikke for varm, ikke engang selvom den har en overdådig rullekrave. Til hverdag vil jeg nok putte en skjorte eller langærmet t-shirt under den, men til fest passer det mig fint med de bare arme – og eftersom den er strikket i det lækre Drops Air, kradser den overhovedet ikke!

 

Opskrift på ærmeløs strik med rullekrave

Størrelse s (m) l

Overvidde 42 (44) 47 cm (den er meget elastisk, fordi den er strikket i rib)

Længde 53 (55) 57 cm

Strikkefasthed 18 m på 10 cm med p 5 i drejet rib

Garnforbrug:
4 nøgler Drops Air farve 07, rubinrød

 

Forstykke og ryg (strikkes samtidig, på rundpind)
Slå 140 (148) 160 m op på rundp 4, og strik drejet rib (1 r, 1 vr). Når du strikker drejet rib, drejer du alle retmaskerne, hvilket gør ribben en kende mindre elastisk, og får retmaskerne til stå tydeligere frem.

Efter 4 cm skifter du til rundp 5, og begynder at tage ud i siderne. Tag maskerne ud 2 og 2, så de kan strikkes med i ribmønsteret – gør det med 2-3 cm mellemrum. Der skal tages ialt 12 m ud, det vil sige 6 i hver side, så du til sidst har 152 (160) 172 m på omg.

Når arb måler 31 (33) 35 cm, deles det til for- og bagstykke, med ialt 76 (80) 86 m på hvert stykke.

Ryg
Fortsæt med at strikke drejet rib. Nu skal du strikke frem og tilbage på p, hvilket vil sige at du på retsiden skal dreje retmaskerne, mens du på vrangsiden skal dreje vrangmaskerne. Strik til arb måler 53 (55) 57 cm. Sæt nu de midterste 36 m på en tråd (eller på en rundp 5, hvis du har en ekstra). Luk de sidste 20 (22) 25 m af i hver side.

Forstykke
Strik som på ryggen, indtil arb måler 50 (52) 54 cm. Sæt de midterste 30 m på tråd, og strik hver side færdig for sig. Højre side: Luk mod midten for 1 m 3 gange, så du har 20 (22) 25 m tilbage. Strik til arb måler 55 cm, og luk af.
Venstre side strikkes som højre, bare spejlvendt.

Rullekrave
Sæt ryggens 36 m på rundp 5. Saml 6 m op langs den ene side af forstykkets halsudskæring. Sæt forstykkets 30 m med på pinden, og saml yderligere 6 m op langs den anden side – du har nu ialt 78 m på pinden, som strikkes rundt i drejet rib (hvor du strikker fra retsiden, og drejer retmaskerne).

Efter 4 cm skifter du over til at dreje vrangmaskerne (fordi rullekraven jo bukkes om, så det er vrangen der er synlig). Strik til rullekraven måler ca. 19 cm, og luk elastisk af.

Hæft alle ender, og toppen er klar til brug.

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Fantastisk smukt jule outfit! <3
    Toppen er ultimativt fin, – og må bestemt kunne laves i en hæklet udgave 😀

    1. Tak! Ja, toppen må kunne hækles – gør du et forsøg?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.