Juleblusen – ærmeløs strik med rullekrave

Nu er det lige om lidt jul igen – og vi skal pynte både huse, borde, træer og os selv. Jeg elsker at finde frem til det perfekte juleaftensoutfit. Et som er knald flot, men som også er så tilpas behageligt, at jeg kan spise alt for meget andesteg, kravle rundt på gulvet efter pakker, og i det hele taget kaste mig helt og fuldt ind i festen, uden at skulle overveje om der er noget der strammer, om jeg skiller på midten (ækvator behøver ikke blive vist frem på den aften, hvor knap to måneders uhæmmet småkageglæde kulminerer, i hvert fald ikke hos mig…), eller om jeg bliver enten for varm eller for kold. Noget af en ramme, må man sige, men i år tror jeg faktisk, det er lykkedes mig at tjekke alle punkter af.

ærmeløs strik med rullekraveærmeløs strik med rullekrave

Leggings i det blødeste handskeskind, sommerens højtelskede og ultimativt festlige kimono, og så den fine julebluse; en let, ærmeløse strik med rullekrave, som netop er gledet af mine strikkepinde. Tilsæt yderligere farveeksplosioner på både sko og taske, og vi har et vinder-outfit.

Toppen er så nem og hurtig at strikke, at en glad entusiast fint kan have den klar på mandag, og ellers tænker jeg, at den også vil kunne gøre god tjeneste til nytår. Fordi den er ærmeløs, bliver man ikke for varm, ikke engang selvom den har en overdådig rullekrave. Til hverdag vil jeg nok putte en skjorte eller langærmet t-shirt under den, men til fest passer det mig fint med de bare arme – og eftersom den er strikket i det lækre Drops Air, kradser den overhovedet ikke!

 

Opskrift på ærmeløs strik med rullekrave

Størrelse s (m) l

Overvidde 42 (44) 47 cm (den er meget elastisk, fordi den er strikket i rib)

Længde 49 (50) 52 cm

Strikkefasthed 18 m på 10 cm med p 5 i drejet rib

Garnforbrug:
4 nøgler Drops Air farve 07, rubinrød

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Forstykke og ryg (strikkes samtidig, på rundpind)
Slå 140 (148) 160 m op på rundp 4, og strik drejet rib (1 r, 1 vr). Når du strikker drejet rib, drejer du alle retmaskerne, hvilket gør ribben en kende mindre elastisk, og får retmaskerne til stå tydeligere frem.

Efter 4 cm skifter du til rundp 5, og begynder at tage ud i siderne. Tag maskerne ud 2 og 2, så de kan strikkes med i ribmønsteret – gør det med 2-3 cm mellemrum. Der skal tages ialt 12 m ud, det vil sige 6 i hver side, så du til sidst har 152 (160) 172 m på omg.

Når arb måler 30 (31) 31 cm, deles det til for- og bagstykke, med ialt 76 (80) 86 m på hvert stykke.

Ryg
Fortsæt med at strikke drejet rib. Nu skal du strikke frem og tilbage på p, hvilket vil sige at du på retsiden skal dreje retmaskerne, mens du på vrangsiden skal dreje vrangmaskerne. Strik til arb måler 49 (50) 52 cm. Sæt nu de midterste 36 m på en tråd (eller på en rundp 5, hvis du har en ekstra). Luk de sidste 20 (22) 25 m af i hver side.

Forstykke
Strik som på ryggen, indtil arb måler 46 (47) 49 cm. Sæt de midterste 30 m på tråd, og strik hver side færdig for sig. Højre side: Luk mod midten for 1 m 3 gange, så du har 20 (22) 25 m tilbage. Strik til arb måler 49 (50) 52 cm, og luk af.
Venstre side strikkes som højre, bare spejlvendt.

Rullekrave
Sæt ryggens 36 m på rundp 5. Saml 6 m op langs den ene side af forstykkets halsudskæring. Sæt forstykkets 30 m med på pinden, og saml yderligere 6 m op langs den anden side – du har nu ialt 78 m på pinden, som strikkes rundt i drejet rib (hvor du strikker fra retsiden, og drejer retmaskerne).

Efter 4 cm skifter du over til at dreje vrangmaskerne (fordi rullekraven jo bukkes om, så det er vrangen der er synlig). Strik til rullekraven måler ca. 19 cm, og luk elastisk af.

Hæft alle ender, og toppen er klar til brug.

Måske vil du også læse...

10 Comments

 1. Fantastisk smukt jule outfit! <3
  Toppen er ultimativt fin, – og må bestemt kunne laves i en hæklet udgave 😀

  1. Tak! Ja, toppen må kunne hækles – gør du et forsøg?

 2. Jette says:

  Hej Pia
  Jeg er nu nået til kraven på denne julebluse, men kan altså ikke forstå opskriften. Du skriver at efter 4 cm skal vrangmaskerne drejes. Det synes jeg ikke giver mening. Eller er det mig der ikke fatter det korrekt???

  Jeg vil mene at der skal strikkes ret over vrang og vrang over ret resten af kraven og så bare dreje retmaskerne, for at få “mønsteret” til at ligne resten af blusen.

  P.s. husk at blusen også skal syes sammen over skulderen inden den er klar til brug

  1. Grunden til at du skal gå over til at dreje vrangmasker er, at kraven jo foldes ned, så vrangen vender ud. Men du skal selvfølgelig fortsætte med ret over ret, og vrang over vrang!
   Tak for påmindelsen mht monteringen

 3. Rikke says:

  Hej, SÅ fine opskrifter du laver :)) Jeg vil gerne kaste mig over juleblusen/ vesten. Jeg er dog ny i det og ift juleblusen uden ærmer så forstår jeg ikke helt strikkefastheden? Mangler der noget tekst eller kan du forklare der tydeligere for mig? og er garnforbruget det samme uanset hvilken af de to str jeg vælger? Vh Rikke 🙂

  1. Tak Rikke!
   Mht strikkefastheden, så skal du ramme 18 masker på 10 cm, når du strikker drejet rib.
   Garnforbruget er det samme for de to størrelser.
   God strikkelyst

  2. Caroline says:

   Hej Pia.
   Jeg har fundet den super lækre vest, og kunne så godt tænke mig at strikke den. Jeg er dig lidt ny i strikkeverdenen, så jeg har et par hurtige spørgsmål; hvor lange skal pindende være? Og hvilke pind mener du i din 2. Sætning af ryg delen?
   Mvh Caroline

   1. says:

    Dejligt!
    Jeg strikker nærmest altid på 80 cm pind, og bruger magic loop når det er nødvendigt.
    Det andet spørgsmål forstår jeg ikke?

 4. Rikke says:

  Tak for sit svar:)
  Jeg var så heldig at få en masse garn i julegave så nu er jeg klar! Jeg er begyndt på juleblusen men er blevet i tvivl om hvordan du mener jeg skal tage ud efter de 4 cm.
  Er det på samme omgang/pind jeg tager alle 2×6 cm ud i hver side (med 2-3 cm mellemrum)? Dvs jeg tager alt ud på een omgang?
  Eller er det lodret? Dvs 2 masker i hver side hvorefter jeg strikker 2-3 cm mere af trøjen før jeg gør det samme igen?
  Jeg er som sagt nybegynder og ved ikke om det er et helt tåbeligt spørgsmål..
  Jeg fik samme rubinrøde farve som din. Den er SÅ fin og jeg synes den drejede rib bliver så pæn!
  Vh Rikke

  1. Du er velkommen til at spørge!!! Udtagningerne laves lodret. Tillykke i øvrigt med den gode julegave

Comments are closed.