Den ideelle garderobe

Når man vil grundlægge sin ideelle garderobe, er det fristende at starte projektet med at fare ud og købe en hel masse nyt – alle de der ting, som kan kombineres på kryds og tværs, til en klassisk, tidløs garderobe.

Jeg vil dog stærkt anbefale, at du starter et andet sted. Der er et par fornuftige trin at tage, inden man rammer butikkerne:

  1. Find ud af, hvad du kan lide.
  2. Find ud af, hvad du har brug for i din hverdag.
  3. Ryd din garderobe for alt overflødigt (om ikke andet, så for at skabe plads…)

Et virkelig godt tip til oprydning er at hive alt ud af skabene, lægge det i en stor bunke, og så tage hver enkelt ting i hænderne. Hold det op foran dig, og spørg så dig selv: ”Hvis jeg var ude og shoppe nu, ville jeg så købe denne her?”.

Hvis svaret er ja, har den fortjent sin plads i dit skab. Hvis svaret er nej, må den videre på sin vej – nogen vil forhåbentlig kunne få glæde af den. Det er straks mere vanskeligt, hvis svaret er noget i retning af ”Njaaa, det ved jeg ikke, måske? Jo, det ville jeg nok. Måske”. Her får du brug for at holde den pågældende ting op imod Din Ideelle Garderobe.

Din Ideelle Garderobe

Din ideelle garderobe er en meget personlig ting. Nogen gange kan man finde lister over de 10 must-haves, som enhver kvinde behøver – typisk sådan noget med en trench-coat, et par herrebukser, en klassisk skjorte osv. Du har garanteret set dem, og tænk at orv ja, dét skal jeg da have. Men det skal du ikke nødvendigvis. Det du skal have, er en klar fornemmelse for, hvad du kan lide at gå med. Hvad der klæder dig, og hvad du føler dig godt tilpas i.

Du ved godt, hvad du føler dig tilpas i. Du behøver ikke skemaer over kropstyper, eller farvetests eller hvad der nu ellers er udviklet af mere eller mindre bizarre værktøjer for at hjælpe os til at få tøj på om morgenen. Du ved godt, hvilke outfits, du føler dig hjemme i. Skulle du være i tvivl, vil jeg foreslå at du gennem en periode tager et hurtigt snapshot af dig selv i spejlet hver morgen. Efter et stykke tid kigger du på alle disse billeder, og så har du en god fornemmelse for, hvordan du kan lide at klæde dig.

Hvis du er helt på bar bund, er Pinterest din ven. Gå ind og kig på de millioner af billeder der er derinde, og begynd langsomt at zoome dig ind på, hvilke kombinationer, du bedst kan lide. Lav en opslagstavle med inspiration, som du kan vende tilbage til, hver gang du kommer i tvivl.

Jeg havde heldigvis et rimelig godt udgangspunkt for at lave en capsule wardrobe, al den stund at jeg gennem en årrække har samlet en masse gode sager, foruden selvfølgelig en masse skrammel. Da jeg havde sorteret skidt fra kanel, stod jeg faktisk tilbage med en velfungerende garderobe. Andre må muligvis indse, at når de editerer garderoben med hård hånd, kommer der til at mangle noget – de såkaldte key items, altså de evige favoritter, som binder alt det andet sammen.

Din Ideelle Garderobe består som udgangspunkt i en håndfuld gode, klassiske ting, som kan kombineres med de særlige items, der gør det til lige præcis din garderobe. Og når jeg siger ’klassiske ting’ mener jeg ikke nødvendigvis buksedragter, læggede nederdele og bidselssko. Det kan det godt være, men det kan også være de perfekte jeans, en lang boho-kjole eller en genial jakke med det der helt særlige mønster, som bare får alt det andet til at se ud af meget mere end det er. Så ja, min armyjakke med grafittiprint tæller med som en klassiker i min garderobe!

ideelle garderobe

Her er jeg (i strid vind) i et par af mine klassikere: et jumpsuit, en blazer og en trenchcoat. Super svært at se detaljerne i, fordi det hele er sort i sort, men altså… til gengæld havde jeg røde sko på. Det er alt sammen ting som jeg føler mig godt tilpas i, som sidder behageligt, og som kan bruges på kryds og tværs med det andet jeg har i skabet.

Det er simpelthen de hjørnesten, du funderer din garderobe på, og de kræver en helt særlig omhu. De skal ganske enkelt være det fineste du kan få fat i til den pris du kan/vil bruge på dem. Hvis det for eksempel er en skjorte, så skal det være en skjorte som sidder perfekt, er behagelig at have på, er i en god kvalitet (både i materiale og forarbejdning) og som kan bruges i flere forskellige sammenhænge.

En del af disse items har du garanteret allerede – jeg havde jo faktisk dem alle sammen, men de var begravet i alt det andet; alt det, der var mindre end perfekt. Dem du ikke har, skriver du på din ønskeseddel. De er værd at spare op til, og de er værd at vente på. De skal nok komme, og indtil da kan du for så vidt godt bruge en lidt dårligere erstatning – hvis du altså har den hængende allerede! Ikke noget med at styrte ud og købe noget der er mindre end helt rigtigt.

Hvor har jeg ofte spildt hundredevis af kroner på indkøb af tøj, der var næsten helt rigtigt. Lige næsten perfekt – og så alligevel ikke. Gør op med den vane én gang for alle, for den dræner din pengepung og kvæler din glæde. Spar i stedet op til det helt rigtige, og vent på det. Forventningens glæde er slet ikke at kimse af.

Det kan være en fordel at lave en liste over de key items, du vil bygge din garderobe op omkring. Dem du mangler, kan du prøve at finde midlertidige erstatninger for i dit skab – men du skal nok være forberedt på, at du næppe kommer til at bruge dem ret meget. Når først man begynder at fokusere på godt, velsiddende tøj, bliver det sværere og sværere at lade sig nøje. Omvendt så kan det måske også vise sig, at den jakke du ikke umiddelbart havde høje tanker om, faktisk viser sig at fungere genialt med dine andre udvalgte yndlinge, og at du overhovedet ikke behøver en ny!

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Ja takk, jeg skulle så veldig gjerne kunne ha fulgt rådene dine, men det er så vanskelig i praksis, synes jeg. Jeg elsker å ha det ryddig og med få ting rundt meg, men akkurat klær har jeg vanskelig for å kaste og kan lett komme til å kjøpe skrap av middels kvalitet. Uansett inspirerer du meg å prøve og gjøre et forsøk, og å tenke meg om.

    Beste hilsen Ingrid på https://ingridtunheim.no

    1. Jeg syntes også det var svært. Men så lavede jeg ‘1 ind, 1 ud’-reglen: at hver gang jeg køber noget nyt, skal noget gammelt sendes videre. Det gjorde det meget nemmere at afgøre, om den der nye ting jeg var fristet til at købe, var bedre end det jeg allerede havde i skabet!

Comments are closed.