Et år uden overforbrug – vind bogen!

Et år uden overforbrug

acd3dc1d-2499-441d-a6d2-ad05d9cc6049

Af en eller anden grund synes ethvert årsskifte at indvarsle puritanismens indtog. Når årstallet skifter på kalenderen, taler vi alle sammen om shoppestop og nedskalering, og klæder os i sæk og aske, mens vi soner julens hedonisme. Jeg har selv mere end en lille rem af huden, men heldigvis grundstøder mine afladsprojekter altid ret hurtigt.

For jeg gider det altså ikke. Jeg hedder Pia, og jeg kan godt lide at have det rart. Og lad så bare mig være den første der ryger op ad muren, når revolutionen kommer.

Ensomt er det, i hvert fald i starten af året, at være en uhelbredelig livsnyder, men nu har jeg fundet en ligesindet. Jeg har netop fået en fin lille bog fra Gyldendal: Et år uden overforbrug, skrevet af Trine Baadsgaard, som ganske enkelt er en guide til Det Gode Liv. Det Gode Liv, hvor der er plads og råd til alt det, der er vigtigt for én, fordi man ganske enkelt luger ud i det uvæsentlige. Genialt.

Hvis du virkelig nyder at køre i en stor, lækker bil, så go for it. Køb den fineste bil, du kan finde, og nyd den. Men hvis du måske hellere vil rejse, eller have en masse fint tøj, eller samle oplevelser med dine kære, så skift bilen ud med en mindre og billigere model, eller gå skridtet fuldt ud, og forlad dig på cykel og offentlig transport. Hvis du finder boblende fryd i at lade vandet løbe mens du børste tænder, eller finder tryghed og glæde i en fryser fyldt med mad du aldrig spiser, så go for it. Men gør det bevidst.

Det er egentlig bogens vigtigste budskab: Træf dine valg med åbne øjne. Vælg bevidst til og fra, i stedet for bare at lade dine penge sive væk mellem hænderne på dig. Og til understøttelse af dette prisværdige budskab, giver Baadsgaard os et sandt overflødighedshorn af gode, konkrete råd til, hvordan vi kan prioritere.

Der er dog et af disse råd, jeg gerne lige vil give et par ord med på vejen. Det anbefales, at man bruger søgetjenesten Momondo, når man køber flybilletter, og det er for så vidt også en udmærket ide – man skal bare være opmærksom på, at Momondo er netop dét: en søgetjeneste, og intet andet. Det vil sige at du ikke er beskyttet mod de svindelforetagender, som desværre florerer i flybranchen. Find gerne din rejse på Momondo, men TJEK ALTID SELSKABET før du bestiller. Undersøg det grundigt, nærlæs anmeldelser fra andre brugere, og gå i en stor bue udenom de selskaber, som ikke optræder vederhæftigt. Det er et råd, jeg gerne selv ville have haft før jeg havnede i fælden, og repræsentanten fra Momondo blot trak på skuldrene. #SpildAfPenge

Men tilbage til bogen, som jeg slet ikke kan give nok rosende ord med på vejen. Hvis du vil have ideer til, hvordan du kan spare på det, som ikke er vigtigt for dig, så du kan få råd til det som er vigtigt, så er denne bog en guldgrube. Her finder du prisoplysninger på alle mulige former for ‘kedeligt’ overforbrug, og massevis af ideer til, hvordan du kan skære ned på det ligegyldige.

Forestil dig, når du er 75 år gammel. Hvad er det så, du gennem dit liv gerne vil have brugt dine penge på? Hvad er vigtigt, at du sidder tilbage med? Et hus? En veteranbil? En følelse af at have haft tid? Ingen gæld? En stor pensionsopsparing? Hvad er vigtigt for dig?

Hvis du har lyst til at blive klogere på Det Gode Liv, er denne bog et godt sted at starte. Den får alle stjerner i hele verden fra mig, fordi den er præcis hvad den giver sig ud for at være: en glad og inspirerende guide til at lære at bruge sine penge på noget der er rart, og holde op med at bruge dem på nogen der er ligegyldigt.

Gyldendal har tilbudt mig, at jeg kan give en af jer læsere et eksemplar af bogen. Smid en kommentar nedenfor, hvor du fortæller, hvad det gode liv er for dig;. På fredag trækker jeg så lod blandt de indsendte kommentarer, og sender besked direkte til den heldige vinder.

L
V E L
V

Måske vil du også læse...

16 Comments

 1. Louise says:

  Det gode liv for mig er at bruge min tid på mennesker. Min datter, min familie, mine venner, folk på gaden, i byen, mine klienter.

 2. Zahra-Miranda says:

  Det gode liv for mig er, at have familien omkring mig og nyde en dag af gangen sammen, for man ved aldrig hvad der kan ske.
  Så det gode liv er i mit tilfælde når min familie er omkring mig, samt når jeg ved at de har det godt 🍀❤️

 3. Kamilla says:

  Det gode liv for mig er når jeg føler mig godt tilpas i selskab med de mennesker jeg holder af – herunder min familie. Det er de tidspunkte rjeg nyder mest. 🙂

 4. Mia says:

  Det må da lige være bogen for mig, jeg er 100 % livsnyder – hvorfor skulle man ikke nyde livet 🙂
  Det gode liv er for mig at være glad og at gøre andre glade (hvilket også gør mig glad ,og så har jeg endnu mere overskud til at gøre andre glade). Simpelthen.
  Og så måske i det lidt mindre også noget med chokolade.. og forår.. og fine blomster.. ild i brændeovnen og en kat der hygger sig foran.. en god bog.. solskin og smuk natur…
  Kh Mia

 5. Josefine says:

  For mig er det gode liv følelsen af at have tid.. tid til de mennesker jeg holder af, tid til afslapning, tid til shopping, tid til dyre ferier, tid til at bruge alle de penge jeg ikke har.. 😆 Den bog ville falde på et tørt sted ☝🏼

 6. Lotte jessen says:

  Det gode liv, er ro og harmoni. At det går vores søn og svigerdatter godt, de har lige købt hus, og bogen ville hjælpe dem af med nogle af de dumme vaner, som der bliver mindre råd til, når huset skal sættes istandsat. Det gode liv, er når man hviler i sig selv, så der også er overskud til at glæde andre. Uden bekymringer, glider det hele meget bedre, og når nu det snart bliver forår, så er vi nået klimaks af velvære. 😀

 7. Jeanette says:

  Det gode liv for mig er desværre en hel masse ting; sushi, en latte på turen, en sommer, efterårs OG vinterferie.. og udsalgskup, og, og, og … men mest af alt at tage steder hen med min lille søn.. Kunne nok godt lære noget om prioritering fra bogen tænker jeg så man kun står tilbage med det der virkelig betyder noget

 8. Annelise says:

  Det gode liv er, når datteren vil med på ferie – og når der står en frisk buket blomster på sofabordet.

 9. Zilje says:

  Det gode liv for mig er at leve af at være selvstændig og rejse jorden rundt samtidig

 10. Helle says:

  For mig er Det gode liv at leve efter mine leveregler med at føle mig fri, lykkelige og glad. Fri til at gøre hvad og for hvem jeg vil. For det giver mig automatisk lykkefølelsen og gør mig glad. Jeg bliver lykkelig ved at glæde andre og ikke mindst være taknemmelig for det/de jeg har. Det er ikke altid, at det/de gør mig glad – og så mærker jeg straks, at der ikke er harmoni mellem mine værdier og leveregler – men forsøger så at finde tilbage og sætte fokus på “mine” små ting, så glæden ved “noget” vender tilbage, og så er det bare lettere at håndtere det, som “stjal” glæden i første omgang. OG det mest fantastisk er, at jeg kan tage mine leveregler med overalt og er ikke bundet af et sted, oplevelse(r) samt er immaterielle, og kun jeg ved, hvad der “i momentet” giver mening for mig.
  Til alle må I have en fantastik dag og må Rio være lige så skøn, som den plejer at være for dig, Pia.

 11. Ditte gilsfeldt says:

  Det gode liv for mig, er at bruge tid sammen med familie, kæreste og venner. Men det er også at have en arbejde hvor mam kan lide at være og hvor man kan udvikle sig, både fagligt men også som person. For mig er det gode liv også en del at have det rart med de valgt og beslutninger man tager.

 12. Marie F says:

  For mig er det gode liv noget der ikke kan sættes på formel. Det er selvfølgeligt ment i den forstand at det er forskellig for person til person. Men i ligeså høj grad også for den enkle. For mig har der været perioder i mit liv hvor forskellige livsstile har gjort mig glad. Ligesom jeg selv ændre mig, så ændre min ide af det gode liv sig.

  1. Helle says:

   At finde, se og være taknemlig for de små glæder i hverdage. Og at finde de små ting som giver god energi. Jeg vil vildt gerne vinde den bog.

 13. Louise says:

  At man er glad for sin hverdag, har gode mennesker omkring sig og et godt helbred.

 14. Bente Bach Lorentzen says:

  For mig er det gode liv samværet med mine nære.

  1. Det må være nummer 1!!

Comments are closed.