Fedtebrød

Pebernødder er ikke den eneste skat, jeg har samlet op i den gamle kogebog, jeg fortalte om i sidste uge. Fedtebrød – kan I huske dem? Lange, sprøde småkager, med en liflig smag af kokos, og et tykt lag glasur ovenpå. Noget så godt.

fedtebrød

Til forskel fra opskriften på pebernødderne, så har jeg stort set ikke ændret en tøddel ved de fine fedtebrød (der er lige det med margarinen, men den giver jo nærmest sig selv). De er nemlig mageløse, ganske som de er – så jeg håber at forfatterne til bogen Hjemkundskab vil bære over med, at den gengives her.

Opskrift på fedtebrød

125 gr mel
1/4 tsk hjortetaksalt
125 gr smør
65 gr sukker
65 gr kokosmel

Glasur af ca. 100 gr flormelis og 1 spsk kogende vand

Bland mel og hjortetaksalt. Rør smørret i melet, og tilsæt sukker og kokosmel. Som med alle andre småkagedeje skal den helst håndteres mindst muligt, så ikke noget med at kværne den på røremaskinen i 10 minutter – det hele skal bare lige samles til en ensartet dej.

fedtebrød

Opskriften foreskriver at man triller dejen til stænger i bagepladens længde, trykker dem flade (se illustration), og bager dem ca. 10 minutter ved 175 grader. De færdige stænger stryges med glasur, skæres i snitter, og afkøles på pladen. Jeg plejer dog at gøre det lidt anderledes, fordi jeg godt kan lide mine fedtebrød meget sprøde. Jeg former dejen til en tyk pølse, trykker den lidt flad, og skærer skiver af den. Efter bagning lader jeg snitterne afkøle på en rist, inden jeg tilsidst glaserer dem.

Under alle omstændigheder skal du huske: ingen varmluft til småkager, hvis det på nogen måde kan undgås.

De færdige fedtebrød afkøles helt, inden de pakkes væk (hvis du da ikke spiser dem alle med det samme!).

fedtebrød

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Jeg bliver altså nødt til at lave fedtebrød! Jeg håber vi når at få så meget køkken inden jul at de bliver til julesmåkager, og ellers bager jeg dem bare efter jul 🙂
    God decemberdag til dig, Pia – og tak for opskriften!
    Kh Nana

    1. Jamen selv tak da ❤️ Jeg krydser fingre for at du snart får køkken!!

Comments are closed.