Pebernødder

Pebernødder er indbegrebet af jul. Pebernødder både dufter og smager nemlig helt rigtigt, og jeg er fan. I så høj grad, at jeg ikke engang kunne holde ud at sidde og skrive dette indlæg uden en pebernød i munden.

pebernødder

Jeg har, med stort møje og besvær, eksperimenteret mig frem til den perfekte opskrift på de perfekte pebernødder. Søde, sprøde og krydrede, helt som de skal være – og dertil virkelig nemme at smække sammen.

pebernødder

Grundstenen til min opskrift stammer fra den kogebog, jeg fik udleveret i hjemkundskab på Rosenlundskolen tilbage i 70’erne. Den er blevet justeret noget over årene, blandt andet har jeg fordoblet mængden af de anviste krydderier, og tilføjet et par ekstra. Nå ja, og så har jeg udskiftet margarine med smør. Dybest set skal man vel være krigsbarn for overhovedet at kunne finde anvendelse for gammeldags margarine, eller? Men ok, det kan jo godt være at også margarinen får et come-back på et tidspunkt 😉

pebernødder

Opskrift på pebernødder

60 gr smør
60 gr brun farin
1/4 tsk potaske, som umiddelbart inden brug blandes med 1 spsk kogende vand *
1/4 dl fløde
1/4 tsk stødt ingefær
1/2 tsk kanel
1/2 tsk kardemomme
1/4 tsk stødt peber
125 gr mel

Rør smør og sukker sammen. Bland mel og krydderier, rør det i smør og sukker.  Hæld kogende vand på potasken, så den bruser op, og rør tilsidst potaske, mel og fløde i dejen.

Tril lange pølser af dejen, pak dem ind i film, og lad dem hvile i køleskab mindst en times tid. Skær derefter små stykker af pølserne, og tril dem til kugler, hvis du er en rigtig pernittengryn. Selv er jeg helt okay med det lidt rustikke look af skæve, afskårne stumper, men smag og behag kan man som bekendt ikke diskutere.

Bag dine pebernødder i ca. 6-8 minutter ved 190 grader. Ikke ved varmluft, som er komplet uegnet til småkager – god, gammeldags strålevarme er vejen frem. Lad dem køle af på en rist, og husk at de skal være helt kolde, før de eventuelt pakkes væk.

Der bliver kun en enkelt plade af denne opskrift, men man må gerne gange opskriften op – eller bage flere gange! Jeg laver gerne en stor portion dej, som jeg triller til lange pølser, pakker ind i film, og lægger i fryseren. Så er det nemt lige at skære en pladefuld pebernødder ud, og få hele huset til at dufte af hjemmebag på et øjeblik.

 

* Har du akut brug for pebernødder, men ingen potaske i huset, kan du i en snæver vending godt erstatte med 1/2 tsk bagepulver. Dine kager bliver ikke helt så sprøde, men smagen fejler ikke noget.

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Åh, jeg får lyst til at bage pebernødder … Er lige ved at tro, at jeg har alle ingredienser i huset …
    Tak for opskriften 🙂

    1. Det er jo en del af charmen – at man næsten altid har ingredienserne ved hånden, oh lynhurtigt kan få hele huset til at dufte

Comments are closed.