Brunkager

… jamen, jeg spørger da bare: hvordan skulle det kunne blive jul uden brunkager?? Og lige præcis når det kommer til brunkager, er jeg enormt rummelig. Jeg kan udmærket leve med de færdigkøbte, så længe de bruges til det, de er bedst til. At blive spist som pålæg på et stykke franskbrød med tandsmør. Ja ja, hvis ikke du har prøvet det, synes du sikkert det lyder ulækkert – men husk lige at du hørte det fra mig…

Til almindelig småkagespisning finder jeg imidlertid ikke de færdigkøbte så velegnede. Der skal hjemmebag til, og det skal være uden sukat (og ja, jeg har prøvet med rigtig sukat, og min mund bliver stadig sur), og med små bitte mandelstykker. Ikke noget med hverken en hel eller halv mandel på hver brunkage.

Så her er min opskrift, tilpasset en barnlig smag (min), men dog stadig med masser af herlige julekrydderier.

brunkager

Brunkager

250 gr mel
1/4 tsk natron
2 tsk kanel
1 tsk stødt ingefær
1 tsk stødte nelliker
1 tsk kardemomme
50 gr hakkede mandler (man behøver ikke at smutte dem, hvis bare man hakker dem fint nok!)

Alle de tørre ingredienser blandes i en stor skål. Derefter smeltes de våde ingredienser i en gryde over lav varme:

100 gr smør
100 gr brun farin
100 gr sirup

Det hele blandes burtigt sammen til en ensartet dej, og trilles til tykke pølser, som lægges i enten køleskab eller fryser (afhængigt af hvor travlt man har – smagen bliver bedst efter et par timer i køleskab, men 1/2 time i fryseren kan fint gå an i en snæver vending).

Skæres i tynde skiver, og bages i almindelig ovn (ingen varmluft) ved 180 grader i 6-7 minutter. Lad dem afkøle helt, inden du putter dem i kagedåser, så de bevarer sprødheden – eller spis dem alle med det samme. Ved godt, hvad jeg ville vælge…

Går virkelig godt sammen med både fedtebrød, pebernødder og marmeladeknapper.

brunkager

Måske vil du også læse...