Håndfarvet garn og spiralstrik aka helix knitting

 

 

Jeg er begyndt at sælge mit håndfarvede garn i et par forskellige skønne farver. Der vil løbende komme nye farver til, for jeg stortrives i mit lille farvestudio, og elsker at eksperimentere mig frem nye spændende sammensætninger.

håndfarvet garn

Du kan se farverne i butikken, hvor garnet også kan bestilles. Mit håndfarvede garn bliver nemlig  farvet op på bestilling, hvilket også betyder, at man selv bestemmer hvilken garnkvalitet (base) det skal farves på. Man kan vælge mellem disse fem forskellige baser:

 • Snedrive
  2 ply, lace kvalitet i 75% Mohair og 25% Silke. Løbelængde pr. 100 gr: 439 m
 • Dug
  5 ply, sports kvalitet i 100 % Aplaca. Løbelængde pr. 100 gr: 335 m
 • Solstrejf
  5 ply, sports kvalitet i 100 % Merino, superwash behandlet. Løbelængde pr. 100 gr: 348 m
 • Støvregn
  8 ply, DK kvalitet i 100 % Merino, superwash behandlet. Løbelængde pr. 100 gr: 210 m

Der må beregnes omtrent en uges leveringstid, netop fordi jeg farver op på bestilling. Jeg er meget omhyggelig når jeg farver, og gør mit yderste for at genskabe farverne nøjagtig som på billederne, men fordi der er tale om håndværk, kan der forekomme variationer.

I det hele taget er variationer og farveforskelle en del af charmen ved håndfarvet garn, men også noget man skal tage højde for, når man arbejder med det. Man skal helst strikke med to bundter garn ad gangen – er det et lille projekt med kun ét bundt garn, kan man opdele dette bundt i to. Man strikker så en eller to omgange med ét bundt, og derefter tilsvarende med det andet. På den måde udjævnes eventuelle farveforskelle i bundterne, og man undgår at farvevariationer “stables”, så der kommer store plamager i arbejdet. Samtidig får garnet lov at leve, og det giver et mageløst spil i det færdige arbejde.

Igennem mange år har jeg gjort dette ved blot at strikke en omgang med ét garn, og derefter én med et andet. Jeg snoede de to tråde om hinanden når jeg skiftede, og det gik såmænd også endda (selvom jeg til tider legede Kluddermor, og blev håbløst viklet ind i hele herligheden). Problemet med den fremgangsmåde er bare, at man altså får en synlig stribe på langs ad arbejdet, der hvor trådene bliver snoet og skiftet.

Nu har jeg imidlertid lært en fantastisk ny metode, hvor dette fuldkommen undgås. Helix knitting, kaldes det på engelsk; spiralstrik må det blive til på dansk. Fordi helix betyder spiral, og fordi man strikker rundt i en spiral. Der er masser af videoer på nettet som viser metoden, men den er faktisk ganske nem, bare man ikke tænker for meget over det:

1. Strik en omg med garn A.
2. Drop garn A, og strik en omg med garn B.
3. Tre masker før du møder garn A igen dropper du garn B.
4. Tag de næste 3 masker løst af.
5. Saml garn A op, og strik videre med det.
6. Tre masker før du møder garn B igen dropper du garn A.
7. Tag de næste 3 masker løst af.
8. Saml garn B op, og strik videre med det.
9. Gentag punkt 3-8 gennem hele arbejdet.

God strikkelyst derude!

Måske vil du også læse...

4 Comments

 1. Anette Lund Andersen says:

  Glæder mig til at se mere af dit hjemmefarvede garn.
  Det var da en smart måde at skifte garn på, altid dejligt at lære noget nyt 🙂

  1. Der kommer masser nyt garn løbende
   Spiralstrik er genialt – det gør det så meget nemmere at arbejde med uensartet garn!

 2. Ellen Kathrine Bisgaard says:

  Tak for helix forklaringen, jeg har simpelthen ikke kunne forstå den før men din forklaring hvor du præciserer det med at løfte de 3 gamle masker op før man strikker videre er super. Jeg har også altid bare drejet trådene(som jeg læste mig til hos Kaffe fasset i 80erne 🙂 hvor min flerfarvestrik startede uden anden instruktion end et indlæg i et blad.. Elsker at lære mere og både din blog og podcast bidrager til det. Tak.

  1. Det er jeg vel nok glad for at høre!
   Jeg var i øvrigt også Fasset-fan i 80’erne, men strikkede kun én af hans modeller; den store stjernetrøje ❤️

Comments are closed.