Fødselsdags-vesten

Nå. Så måtte jeg jo overgive mig.

Jeg har gennem et stykke tid set, hvordan ‘alle’ (I ved nok, alle de andre…) på Instagram strikkede veste. Godt for dem, tænkte jeg – men jeg ville i hvert fald ikke hoppe på dén, for der har jeg været. Flere gange.

Men selvfølgelig hoppede jeg på den. Fordi veste…. eller slipovers, som det vel i virkeligheden er. De er bare geniale. De kan hæve ethvert outfit, give lidt ekstra varme – eller være muligheden for at bære strik, selvom man er i tordnende overgangsalder, med tilhørende usympatiske hedeture. Så bruger man dem nemlig bare uden noget under!!

Så her er fødselsdagsvesten; en hyggelig sag med snoninger og et nemt strukturmønster på forstykket, dybe ærmegab med brede ribkanter, og en høj hals. Den fik sit navn da jeg første gang havde den på til min fødselsdag 😉

Jeg bruger den over skjorter og langærmede t-shirts, og jeg bruger den alene på de dage, hvor jeg render ekstra varm. Og selvom jeg har døbt den fødselsdagsvesten, så fungerer den altså også rigtig fint i mange andre sammenhænge!

Den er strikket i to tråde Brushed Alpaca Silk, og jeg har naturligvis valgt en af de skønne, nye vinterfarver, jeg lige har fået hjem. Den smukke rust-farve er svær at tage gode billeder af, men nøj hvor den er herlig IRL. Jeg har brugt pinde 5, hvilket vil sige, at den lynhurtigt kan rykke fra strikkekurven til garderobeskabet – den tager vitterligt ikke lang tid at strikke.

hverdagsvesten

Størrelser: s – m – l – xl

Overvidde: 90 – 100 – 110 – 120 cm

Længde: 50 – 53 – 56 – 59 cm

Pasform: Fødselsdagsvesten er designet til at blive båret med ca. 5-10 cms bevægelsesfrihed. Det betyder at du, for at få en pasform som vist på billedet, skal vælge din størrelse ved at måle dig selv om brystet, lægge 5-10 cm til, og strikke den størrelse der kommer tættest på resultatet.

Garnforbrug: 6 – 7 – 7 – 8 nøgler Drops Brushed Alpaca Silk, farve 24,rust

Pinde: rundpinde 3,5 og 5

Strikkefasthed: 17 m x 24 rækker i glatstrik med dobbelt garn på p 5 = 10 x 10 cm. Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

hverdagsvesten

Krop
Slå 140 – 156 – 172 – 188 m op på p 3,5 med dobbelt garn, og strik 6 cm dobbeltrib (2 r, 2 vr). Skift til rundpind 5, og tag samtidig 14 m ud, så du har 154 – 170 – 186 – 202 m på omg. Den første maske markerer overgangen mellem ryg og forstykke.
Strik mønster, startende ved den første maske: 77 – 85 – 93 – 101 m glat (svarende til ryggen), 17 – 20 – 23 – 27 m glat, 8 m mønster 1, 27 – 29 – 31 – 31 m mønster 2, 8 m mønster 1, 17 – 20 – 23 – 27 m glat.
Når arb måler 22 – 23 – 24 – 27 cm, deles det til ryg og forstykke.

Mønster 1
1. omg: Strik 1 vr, 6 r, 1 vr
2. omg: som 1. omg
3. omg: strik 1 vr, sæt 3 m på hjælpepind foran arb, strik 3 r, strik de 3 m fra hjælpepinden ret, strik 1 vr
4. omg: som 1. omg
5. omg: som 1. omg
6. omg: som 1. omg

Når du strikker frem og tilbage på pinden (altså ikke længere rundt på rundpind), er omg nr. 1, 3 og 5 pinde fra retsiden, og 2, 4 og 6 strikkes fra vrangsiden. Det betyder at de så strikkes som flg:
Strik 1 r, 6 vr, 1 r

Mønster 2
1. omg: strik 1 r, 1 vr
2. omg: strik alle m vrang

Når du strikker frem og tilbage på pinden (altså ikke længere rundt på rundpind), strikkes således:
1. pind (fra retsiden): 1 r, 1 vr
2. pind (fra vrangsiden): strik alle m ret

 

Strik først forstykkets 77 – 85 – 93 – 101 m, og fortsæt mønsteret, samtidig med at du laver indtagninger til ærmegab. Lav indtagningerne på pindene fra retsiden således: Strik 2 m ret, strik 2 m drejet ret sammen, strik videre efter mønsteret til der er 4 m tilbage på pinde, strik 2 m sammen, strik de sidste 2 m ret. Gentag indtagningerne, til du har 53 – 61 – 69 – 77 m på pinden (du tager 24 m ind i alt).
Når arb måler 46 – 49 – 52 – 55 cm lukkes de midterste 13 – 15 – 17 – 17 masker til hals. Luk derefter af til hals i begyndelsen af hver pind fra halsen, 2 masker 3 gange – 6 m i alt, over 6 pinde.

Samtidig, når arb måler 48 – 51 – 54 – 57 cm, laver du vendepinde for at forme skuldrene: Strik fra halsen mod skulderen indtil der er 4 m tilbage, vend. Strik tilbage. Strik fra halsen mod skulderen indtil der er 7 m tilbage, vend. Strik tilbage.
Når arb måler 50 – 53 – 56 – 59 cm lukkes alle masker af.

Strik den anden side af forstykket på samme måde, blot spejlvendt.

 

Strik derefter ryggens 77 – 85 – 93 – 101 m. Tag ind til ærmegab på samme måde som på forstykket. Når arb måler 48 – 51 – 54 – 57 cm laver du vendepinde for at forme skuldrene: Strik indtil der er 4 m tilbage, vend. Strik tilbage, indtil der er 4 m tilbage, vend. Strik indtil der er 7 m tilbage på pinden, vend. Strik tilbage indtil der er 7 m tilbage, vend.
Når arb måler 50 – 53 – 56 – 59 cm lukkes alle masker af.

 

Montering
Sy skuldersømmene, og hæft alle ender.

Strik ærmekanter: Saml ca. 92 – 96 – 100 – 100 m op rundt langs ærmegabet på rundp 3,5, og strik 5-6 cm dobbeltrib. Luk elastisk af.

Strik halskant: Saml ca. 68 – 72 – 76 – 80 m op rundt langs halsudskæringen på rundp 3,5 og strik 10 cm dobbeltrib. Luk elastisk af.

hverdagsvesten

 

 

Måske vil du også læse...

20 Comments

 1. Rita Haulrik says:

  Hvor er den smuk 🙂

  1. Tak Rita – jeg er også meget begejstret

 2. Malene Grove says:

  Den er bare super fin
  Kan det passe, at halsudskæringen er ens på for og bagstykke, eller er det bare mig der ikke kan se det i opskriften?

  1. Tak Der er forskel på ryg og forstykke – der strikkes udskæring på forstykket, så prøv at læse opskriften igennem igen!

   1. Malene Grove says:

    Ja jeg havde set det med udskæring på forstykket. Kunne bare ikke se, at der stod noget ved bagstykket. Så derfor blev jeg i tvivl om, der skulle laves samme udskæring på ryggen 🙂

    1. Nå, okay Nej, der er ikke udskæring bagtil, der er kun de skrånende skuldre.

 3. Ulla says:

  Er det forstået rigtigt at den strikkes med dobbelt tråd af det nævnte garn ?

  1. Ja, du bruger to tråde Brushed Alpaca Silk – det skal jeg måske gøre lidt mere klart i opskriften!

 4. Hei

  Har akkurat bestilt meg garn i fargen lys rust og gleder meg veldig til å strikke den, jeg trenger også en vest!
  Tusen takk for oppskrift 🙂

  Kristine

  1. Det er min fornøjelse at dele opskrifter – og jeg bliver simpelthen så glad, når jeg får en besked som din, så tusind tak

  2. Berit Bøwig Topstad says:

   Pia…det med dobbelt tråd burde også ha stået i opskriften!!! F eks slå op (antal masker) med dobbelt tråd. Jeg er færdig med den første arm, og så fik jeg se i et svar at det skulle være med 2 tråde
   Hilsen Berit

   1. Jeg er ked af, at du ikke fandt det tydeligt nok – det står der, men kun en enkelt gang, og måske jeg skal skrive det en gang mere.

 5. Ann Malone says:

  Love this, can you get it in english

  1. This one is not yet translated. What others have done is run the pattern through Google translate, and then write me about any questions or weird instructions. I’ll be happy to help, just email me at Pia@fiftyfabulous.dk!

 6. Heidi says:

  Skal man tage ind både når man strikker ret og vrang når man har delt op til forstykke og ryg?

  1. Er det dette afsnit du mener: “Lav indtagningerne på pindene fra retsiden således: Strik 2 m ret, strik 2 m drejet ret sammen, strik videre efter mønsteret til der er 4 m tilbage på pinde, strik 2 m sammen, strik de sidste 2 m ret. Gentag indtagningerne, til du har 53 – 61 – 69 – 77 m på pinden (du tager 24 m ind i alt).”?
   Her laves indtagningerne på pindene fra retsiden.

 7. Susan says:

  Jeg er lidt rusten udi kunsten at strikke, men har alligevel givet mig i kast med denne fine vest. Jeg har dog, 11 pinde inde i mønsteret, opdaget at, grunden til at jeg synes det hele var lidt for florlet, er fordi jeg skulle have brugt 2 tråde. Det står nævnt, men kun i det indledende, og ikke i selve opskriften. Jeg er nu i tvivl om strikkeprøven også er med 2 tråde? Jeg har lavet den, og det passer, men jeg brugte kun 1 tråd.
  Så hvis jeg vil starte forfra, denne gang med 2 tråde, bør jeg lave en ny prøve?
  På forhånd tak for hjælpen.

  1. Du er ikke den første der har problemet – så nu har jeg markeret det med fed, og skrevet det endnu flere steder 🙂
   Du bør lave en ny strikkeprøve, for den er, som der også står i opskriften, beregnet ud fra dobbelt garn.
   Rigtig god strikkelyst!

 8. Dea says:

  Kære Pia,
  Hvor er det dog en super beskrivende opskrift og fin vest. Din opskrift har nu, efter flere års pause, givet mig lyst og mod på at hoppe ud i et større projekt igen.
  Du skriver: “Skift til rundpind 5, og tag samtidig 14 m ud” (efter 6 cm med 2r og 4v). Er det forkert at formode, at jeg tager en omgang med rundpind 5, hvor jeg løbende “opretter” 14 ekstra nøgler (uden mønster)? Hvis ikke, hvordan? Har gennemgået opskriften flere gange, alt er fint og forståeligt, men sjovt nok er det lige der jeg sidder fast.

  På forhånd tak for hjælpen.

  1. Tusind tak for dine søde ord – dejligt at du er med på vognen nu 😉

   Det er helt korrekt, som du har opfattet det; en omg hvor du skifter pind, tager ud, og bare strikker lutter retmasker. Så starter mønsteret på næste omgang.

   God strikkelyst!

Comments are closed.