Sommerhustæppet af hæklede firkanter med rund midte

Det er vist ikke nogen nyhed, at jeg nyder at nørkle tæpper. Det er så hyggeligt at sidde med, og på en eller anden måde langt mindre forpligtende end at kaste sig over en sweater – det er jo bare en enkelt lille firkant. Og en enkelt lille firkant bliver til flere firkanter, og lige pludselig en dag er der firkanter nok til et helt tæppe. Så er der selvfølgelig lige det der med monteringen, men det lykkes jeg som regel med at glemme undervejs.

På et tidspunkt fik jeg den ide, at jeg ville lave et tæppe af små, hvide cirkler. Bittesmå cirkler, faktisk, som jeg skulle finde en fiks måde at hækle sammen, så de blev til et helt anderledes tæppe end de mange jeg allerede har, af oldemorfirkanter. Jeg fik hæklet en beskeden stak cirkler, men mistede hurtigt modet, og lagde dem til side.

For nogen tid siden, da vi var hernede sidst, snublede jeg over dem. Det var under min forårsoprydning, og jeg overvejede faktisk at smide dem ud. Heldigvis kom jeg på bedre tanker – måske især fordi jeg også fandt en håndfuld pastelfarvede oldemorfirkanter. Jeg besluttede, at de to stakke måtte kunne kombineres, men for at gøre det, blev jeg jo nødt til at trylle cirklerne firkantede.

Så det gjorde jeg, og så hæklede jeg de to stabler sammen, og hæklede et par rækker rundt om hele herligheden, og nu har jeg endnu et dejligt tæppe.

hæklet firkant med rund midte

Opskrift på hæklet firkant med rund midte

Firkanten starter med en magisk cirkel, og fortsætter over 6 omgange.

1: Start med 3 lm, lav 11 stm, afslut med 1 km i 3. lm

2: Start med 4 lm. Lav *1 stgmm, 1 lm*, gentag fra * til * omgangen ud. Slut af med 1 km i 2. lm

3: Start med 3 lm og 4 stgm i den første lm-bue. Lav *1 lm, 1 fm i lm-buen, 1 lm, 5 stgm i næste lm-bue*, gentag fra * til * omgangen ud. Slut af med 1 km i 3. lm

4: Start med at lave 1 km, så du kommer frem til den midterste m i stgm-gruppen fra foregående omg. I denne laver du 9 lm. Lav *1 fm i den midterste m i stgm-gruppen fra foregående omg, 7 lm*, gentag fra * til * omgangen ud. Slut af med 1 km i 2. lm

5: Start med at lave 3 lm. Lav *9 stgm i lm-buen, lav 1 stgm i fm*, gentag fra * til * omgangen ud. Slut af med 1 km i 3. lm

6: Start med at hækle km hen til den midterste af de 9 stgm i buen. Herefter hækles * 1 fm, 5 lm, 1 dstgm i den enkelte stgm fra foregående omg, 8 lm, 1 dstgm i den midterste af de 9 stgm i buen, 5 lm, 1 fm i den enkelte stgm fra foregående omg, 5 lm, 1 dstgm i midten af lm-buen, 8 lm, 1dstgm i fm, 5 lm * gentag 1 gang fra * til *, og afslut med en km i første fm.

hæklet firkant med rund midte

hæklet firkant med rund midte

Forkortelser:

Km: kædemaske
Lm: luftmaske
Fm: fastmaske
Stgm: stangmaske
Dstgm: dobbeltstangmaske

Jeg har stadig lyst til at lave et helt tæppe, bare af de små runde cirkler, og det skal også nok ske en dag.  Meeen jeg har lige noget andet at tage mig til nu, for det er jo i aften (nat…) at Dewey’s Readathon starter!

Måske vil du også læse...

4 Comments

  1. Jeg er fuld af beundring over dine mange tæpper, de er så smukke! Dette er ingen undtagelse.
    Endnu har jeg tilgode at nørkle firkanter nok til et helt tæppe, håber det lykkes en dag 🙂

    1. Du kan jo prøve denne metode, hvor jeg har kombineret forskellige typer af firkanter. De flotte firkanter du delte opskriften på for nylig, kunne være oplagte at kombinere med de her og almindelige oldemorfirkanter!

  2. For et nydelig teppe, Pia og i så delikate farger. Jeg har heklet en mengde, 10-12 slike store tepper, men alltid med flere farger i hver rute. Dette blei så avdempet og fint og det stod seg godt med en rute her og der med rund midte. Lekker!

    Sommerklem fra Ingrid

    1. Tak! Jeg synes det er vældig flot med mange farver i tæpper – men kun hos andre 😉 Selv er jeg lidt farvefirskrækket, derfor de dæmpede farver uden for mange skift.

Comments are closed.