Juletid er god tid

Hvis jeg kun måtte vælge én eneste yndlingsting ved julen, så ville jeg helt afgjort udpege Den Gode Tid. *

I julen skal man have masser af god tid. Julestress hører ingen steder hjemme. Julestress forvandler selv den sødeste person til en sammenbidt Grinch, og det giver ingen mening.

Jeg har en mistanke om, at det måske især er kvinder, der insisterer på at bruge juletiden til at vandre langs med deres imaginære gærde, for at finde det absolut højeste sted at klatre over. Men hvorfor?? Svaret er formentlig kompliceret, og inddrager nok både kvinders tillærte fornemmelse af utilstrækkelighed, ugebladenes glitrede sider og de sociale mediers top-stylede falske kig ind i de andres liv – men hvad med i stedet at forsøge sig med et rungende NEJ TAK?

Min opfordring til julefortravlede mennesker er at tage julen tilbage. Julen handler om at bruge tid med dem, man holder allermest af – og alt det andet må man gerne sige pænt nej tak til. Hvis du elsker at hygge dig med dine kære, mens I masseproducerer julens småkager, så gør det. Hvis du meget hellere vil gå en tur med dem, og drikke varm kakao mens fingrene tør op, så gør det. Bageren laver udmærkede småkager, og han dømmer dig ikke. Hvis julefrokosten har udviklet sig til et tre-dages maraton af madlavning, og du elsker det; kast dig ud i det! Hvis du derimod ikke elsker det, så fyld julebordet med supermarkedets fine delikatesser, og brug krudtet på at hygge dig. Er decembers højdepunkt at binde kranse og dække enhver vandret flade med pynt; sådan! Ellers satser du på nogle få, store og iøjnefaldende jule-elementer, som kan kastes ud med løs hånd på ca. 5 minutter – og sætter dig med et varmt glas (færdigblandet) glögg bagefter.

Hvis nogen skulle finde på at dømme dig, fordi du er vaks nok til at springe over gærdet hvor det er lavest, så lad dem dog. Det er deres jul, der bliver lidt mere trist – ikke din. Din bliver lykkeligt langsom, og dét er den værd! Husk på, der er kun én, der vælger i dit liv. Ind imellem vælger vi ting, som vi måske ikke elsker, men som glæder en, vi elsker. De valg er også vores, og vi bliver lykkeligere af at favne vores valg!

Rigtig glædelig jul til jer alle – gid den må blive langsom, hyggelig og rar!

 

* Det er løgn! Hvis jeg kun måtte vælge en enkelt ting, ville jeg sætte mig ned og græde, for én eneste ting er alt for lidt. Men altså, i teorien…

Måske vil du også læse...