Verdens bedste vaniljekranse

Jeg er, helt principielt, af den holdning, at vi spiser alt for lidt risalamande. Når det så er sagt, så er der dage, hvor omstændighederne kalder på, at man finder på noget andet – og det er på dé dage, min ultranemme “juledessert” kommer på banen.

Der er en grund til, at jeg sætter “juledessert” i citationstegn – det er nemlig strengt taget nok ikke en dessert som sådan. Jeg dynger simpelthen juleguf af alle slags op på en stor bakke, og siger stolt Velbekomme. Flot ser det ud, alle kan lide det – og selv den Udygtigste Husmor kan finde ud af det.

1e6117c2-2e08-4111-a607-f5df6a8514a6

Det er jo ikke en decideret sæson-dessert, men jeg synes den fungerer ekstra godt i julen, fordi der er så mange herlige sager, som byder sig til. Her har jeg fyldt op med skumnisser, chokolade, figner, dadler, skumnisser, hjemmebagte småkager, clementiner og skumnisser. Skumnisser er ret vigtige, også selvom de ikke er så pæne.

Jeg har lagt rigeligt med Verdens Bedste Vaniljekranse på. Vi laver altid en kæmpe portion sammen med min mor, men uanset hvor mange vi laver, synes de alligevel at forsvinde med lynets hast. Det må være nissen… Heldigvis kan man altid supplere undervejs – og når jeg er lækkersulten og doven på én gang (det sker…), kan man udmærket springe kranse-processen over, og bare lave små kugler.

250 gr hvedemel
200 gr smør
185 gr sukker
1 æg
kornene fra 2 stænger vanilje

Mel, sukker og vanilje blandes, smørret smuldres ned i blandingen, og dejen samles med et æg. Dejen er nemmest at håndtere, hvis den får lov at hvile lidt i køleskabet – og det gør faktisk også smagen bedre.

Kør dejen igennem en gammeldags køkkenmaskine med stjernemønster, eller vælg den nemme løsning, hvor du bare triller små kugler, som presses flade. Småkagerne bages ved 180 grader, til de begynder at blive gyldne i kanterne – typisk omkring 8 minutter. Lige når du tager dem ud, er de helt bløde og slatne, men når de køler af, bliver de herligt sprøde. Dem der ikke spises med det samme, opbevares under tætsluttende låg, endelig uden at putte yndige servietter i dåsen (det gør dem bløde).

God appetit 🙂

 

Måske vil du også læse...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.