Om at pakke til rejser

Jeg skal nok så småt til at overveje at få pakket – vi flyver til Californien i morgen tidlig (meget tidligt; faktisk midt om natten-tidligt), og jeg har ikke rigtig fået kigget nærmere på sagen endnu. Heldigvis har jeg efterhånden så meget erfaring udi pakkeriets kunst, at det som regel går godt, og så er det jo altså heller ikke en udørk jeg skal til. Det er altid godt lige at tjekke med sig selv: Hvad er det værste der kan ske? Åh, at jeg bliver tvunget til at shoppe lidt i LA? Okay.

skærmbillede-2016-05-29-kl.-22.39.16.jpg

Lidt sjovt at se de lande jeg har rejst i, samlet på et kort. Det fremgår jo tydeligt, at jeg kun har set enkelte hjørner af verden, og at der således er masser af oplevelser i vente!

Faktisk har jeg en håndfuld pakkeregler som plejer at hjælpe mig, og det er dem jeg vil dele her.

  1. Lav en liste over dine aktiviteter på turen. Skal du deltage i særlige begivenheder, skal du ligge på stranden, vandre, gå rundt i en storby, på romantisk get-away – hvad skal der ske? Du behøver ikke at have et minut-for-minut program, men bare en overordnet fornemmelse af, hvad der er i vente.
  2. Tænk på klimaet på din destination. Super varmt? Så skal du nok overveje om du skal pakke en ekstra trøje – og det er ikke for sjov! Mange steder hvor der er virkelig varmt, er der også virkelig meget aircondition, og det er bare ikke sjovt at sidde til romantisk middag i kjole med spaghettistropper og klapre tænder. Tag det fra en, som har prøvet det alt for mange gange… Som danskere ved vi jo godt, hvordan man pakker til en ferie i et kølig og/eller regnfuldt klima, men nogen gange hopper kæden af, når vi skal til ‘De Varme Lande’.
  3. Er der kulturelle hensyn at tage? Jeg har rejst en del i muslimske lande, og lidt afhængigt af hvilket land der er tale om, så kan det være både rart for dig selv og høfligt overfor dem du besøger, hvis du tænker over at finde tøj, som dækker skuldre og knæ.

Når du har besvaret disse spørgsmål, har du formentlig en fornemmelse af, dels hvor mange outfits du får brug for, dels hvilken type af tøj der skal med. Læg alt det frem, du gerne vil have med – og læg så halvdelen tilbage i skabet. Man får sjældent brugt helt så meget tøj, som man forestiller sig hjemmefra. Du vil formentlig opdage, at der sker nøjagtig det samme på din rejse, som der typisk gør derhjemme: det er de samme outfits man roterer igen og igen.

Hvis du kender din egen stil og er tryg ved den, så burde det være rimeligt nemt at finde de stykker tøj, som kan kombineres på kryds og tværs, og som du godt gider at have på mange gange i træk. Ellers kan du jo se din rejse som en mulighed for at lære din stil lidt bedre at kende – men her vil jeg gerne lige komme med en velment advarsel: Lad være med at eksperimentere for meget med din rejsegarderobe. Det er nemt nok at være vældig modig når man står derhjemme og bare smider tøj i en kuffert, men det kan altså godt være man ikke lige er klar til at tage et komplet stilskift til sig, når man er ude i fremmede omgivelser, og egentlig bare gerne vil slappe af. Jeg eksperimenterer stort set ikke på rejser. Hvis ikke jeg bruger et givent stykke tøj derhjemme, så kommer jeg næppe til at elske det når jeg er ude. Det har jeg lært på den hårde måde.

Tænk over, at de ting du tager med, så vidt muligt alle kan kombineres med hinanden. Det kan være rigtig svært at vide nøjagtig på forhånd hvor meget eller lidt tøj, man har brug for at have på – så er det rart hvis både ens shorts, nederdel og lange bukser passer til de toppe og jakker man har valgt. På samme måde bør dine behagelige sko passe ligeså godt til dine outfits, som dine høje hæle. Hvis du minder om mig, så vil du være tilbøjelig til at overvurdere hvor mange kilometer du orker at gå i hæle, specielt når det er varmt og dine fødder svulmer op…

Husk også på, at kjoler, rompers og jumpsuits giver færre kombinationsmuligheder end separate over- og underdele, og at alt for mange farver og mønstre i en lille garderobe kræver en meget sikker hånd.

Det jeg plejer at rejse med, når jeg skal være afsted i omkring en uges tid, og der er tale om en kombination af storby og strand, er flg:


4 t-shirts
2 skjorter
1 cardigan eller bluse i tynd uld
2 jakker
2 par lange bukser
1-2 par shorts
1 nederdel
1 kjole
2 par behagelige sko, gerne et par der er lidt grove i udtrykket (flip-flops eller sneakers – eller begge dele, hvis jeg satser på at kunne komme ud og løbe undervejs), og et par der er lidt finere (spidse flats eller ballerinaer)
1 par hæle
2 tasker – en stor, som er så solid, at du kan sætte dine fødder op på den under flyveture, og en lille. Hav også gerne en eller to små clutches i den store taske, både for at holde styr på tingene dernede, og til at bruge hvis du bare lige skal have pung, telefon og læbestift med dig ud.
1 par solbriller. Kun ét par. Det er nok, selvom det ikke føles sådan
1 par læsebriller (eller en rejseammerat med unge øjne, som kan læse menuer, brugsanvisninger osv højt for dig. Man kommer også langt med bare at tage et billede af ‘det med småt’, og så forstørre billedet på telefonen. Gør det helst i smug)
1 stort tørklæde, som skal udfylde mange roller:
– til at holde varmen under flyveturen,
– til dække skuldre eller knæ, hvis det er nødvendigt,
– til kolde restauranter med fuld a/c,
– som sarong ved poolen,
– og, primært i en nødssituation, som let og hurtigttørrende håndklæde på stranden.

Dertil kommer ting som træningstøj, nattøj og undertøj, tilbehør som smykker, bælter osv, og så de decideret sæsonprægede ting, som bikini, støvler, ekstra sweatre, frakke, paraply osv.

 

Med hensyn til toiletsager, så har jeg samlet en række små flasker og krukker, som jeg fylder med mine favoritprodukter. Jeg medbringer almindeligvis tandpasta, tandbørste, renseservietter, dag- og natcreme, serum, bobylotion, shampoo, balsam, deodorant, parfume, tørshampoo og krøllecreme til håret. Husk også eventuelle kosttilskud eller medicin du tager.

Hvis pladsen er meget knap, bruger jeg balsam som kur (ved at sove med den natten over), som almindelig conditioner (efter vask), som shampoo (skrubber hår og hovedbund i den – fantastisk i øvrigt, til groft og krøllet hår!), og som krøllecreme / leave-in balsam (fortyndet med vand i forholdet 1:1). Jeg bruger min dagcreme om natten også, og springer serum over.

Jeg medbringer også altid bøger, notesbog, kamera, musik, en dagbog, kort over de steder vi skal hen, adressebog og – selvfølgelig – mine flybilletter, hotel- og bilreservationer osv. Det ligger alt sammen på telefonen. Hvis jeg rejser sammen med andre, sørger jeg helst for, at vi er flere der har de vigtigste ting, for selv en telefon kan blive væk eller gå i stykker (oh gys!!!). Og så har jeg naturligvis altid både en oplader, en adaptor og en power-bank med til telefonen.

Læg dertil pas og kreditkort, og så kan du klare det meste. Se i øvrigt også mine indlæg om at pakke håndbagage, og om lange flyrejser.

 

Tilbage til forsiden

 

Måske vil du også læse...