Plum af Junko Okamoto

Dette indlæg kommer til jer fra fortiden. Fortidens Pia forestillede sig, at hun skulle være i tilbagetrækning i templet disse dage, men var bare så stolt af sin nyeste kreation, at hun absolut måtte dele den. Hvad fortidens Pia ikke vidste, var at hun ville blive syg, så hun pænt måtte vinke farvel til sine dage i hellig stilhed, til gengæld for nogle dage i ømhalset, feberhed stilhed… Men hvorom alting er, så kommer her et indlæg om min nye yndlingssweater.

plum sweater

For se lige en herlig sag, som netop er faldet af mine pinde! I mange år har jeg kun strikket mine egne designs, men for nylig prøvede jeg at strikke Zweig, og det at kunne lægge hovedet fra mig og bare følge et mønster slavisk, var så god en oplevelse, at jeg straks måtte have mere af det.

Så jeg rodede rundt på Ravelry, og fandt Junko Okamoto, en fantastisk japansk designer, som laver strik der taler direkte til mit hjerte. Især sweatrene Plum og Bright fangede mit øje, og begge mønstre blev fluks købt hjem. Lynhurtigt besluttede jeg at starte med Plum, fordi jeg vidste lige præcis hvilket garn jeg ville strikke den i.

Jeg strikkede den i Drops Merino Extra Fine, som er en vidunderligt blød merinould, der kommer i et væld af gode farver. Garnet er utroligt nemt at strikke i, og fordi det er så ekstremt elastisk lægger det sig pænt, også selvom man måske ikke strikker alt for jævnt. Derudover gør det mig bestemt heller ikke noget, at det er superwash behandlet. Man skal bare være opmærksom på, at superwash behandlet uld vil vokse en del, når det bliver vasket. Maskerne gilder lidt fra hinanden, fordi superwash behandlingen gør, at uldens fibre ikke filtrer. Derfor er det også en god ide at strikke lidt fastere end normalt, for at sikre en vis stabilitet i det færdige arbejde.

Til Plum anbefales en strikkefasthed på 22 m pr. 10 cm. Den normale strikkefasthed for Merino Extra Fine er 20 m pr. 10 cm, men jeg gik en pindestørrelse ned, og ramte stort set den anbefalede strikkefasthed. Jeg brugte i alt 13 nøgler af farve 07, og et enkelt nøgle af 03 – sweateren har altså kostet mig 350 kr, hvilket jeg er overmåde tilfreds med.

plum sweater

På disse billeder har jeg vendt sweateren om, så den dybe udskæring sidder på ryggen – den kan naturligvis også bruges som en almindelig v-sweater, med udskæringen foran.

Plum er lavet som et one-size mønster, og modellen er så oversize, at det giver fin mening. Overvidden er 144 cm, hvilket betyder at nærmest alle kan passe den, blot med større eller mindre bevægelsesfrihed. Den er strikket oppefra og ned, så man starter med den brede ribkant i halsen, og tager derefter voldsomt ud inden man strikker først snoninger og hulmønster, så et farvemønster, og derefter snoninger og hulmønster igen. Derefter deles til ærmer og krop, og et par af bærestykkets fine snoninger fortsættes hele vejen ned ad både ærmer og krop.

Jeg ændrede mønsteret en lille smule. Jeg tog lidt mindre heftigt ud ud efter halskantens rib, så jeg endte med en mønsterrapport mindre end mønsteret foreskriver. Ærmerne gjorde jeg også lidt mindre (8 masker mindre pr. ærme), og så gjorde jeg dem en hel del kortere.

Mønsteret er desværre ikke oversat til dansk, men man behøver ikke være særlig skrap til engelsk for at kunne finde ud af det. Alt er omhyggeligt forklaret, og man guides igennem, omgang for omgang, med både diagrammer og skreven tekst. Der sker en del på bærestykket, og derfor vil jeg ikke kalde det en decideret begyndervenlig opskrift, men hvis man har mod på at arbejde sig stille og roligt frem, og bare gøre nøjagtig som der står, uden at tænke for meget over det, så er det min vurdering at langt de fleste ville kunne klare det.

Måske vil du også læse...

6 Comments

 1. Vivi says:

  Total fed styk strik 🙂 Jeg er stadig på ret/vrang i een farve level, men måske een dag……. Go weekend

  1. Du skal nok komme dertil – men denne er nok ikke så velegnet som begynderprojekt… Let øvet, med god tålmodighed; så vil det gå

 2. For en flott genser, Pia. Jeg tar av meg hatten for deg altså og alt du får til. Jeg kunne ikke ha klart det der selv om oppskriften stod på norsk. Håper formen din er bedre nå og ønsker deg og din kjære en fin valentinsdag.

  Klem, Ingrid

  1. Tak Ingrid. Jeg er desværre blevet syg… men det er ok, så tvinger jeg mig selv til at slappe lidt af!
   Valentinsdag er de bortrejste børns bryllupsdag. Jeg viede dem i 2013, så det er en dag fuld af minder ❤️

 3. Lotte Traasdahl Tarp says:

  Jeg er også faldet over Junko Okamoto på Ravelry og vil rigtig gerne finde mønsteret på blue Michel trøjen- men der står det ikke længere findes digital? Nogen ide om hvor jeg kunne få mønsteret?

  1. Det ved jeg ikke – du kan måske spørge på Ravelry?

Comments are closed.