Candyfloss sweater

candyfloss sweater

Omsider er jeg klar med opskriften på min Candyfloss sweater. Det har været en hård fødsel, men endelig er jeg godt igennem – og jeg tror faktisk, jeg har fanget de fleste af de fejl, der altid sniger sig ind i en opskrift. Min mor og jeg har parallel-strikket Candyfloss sweatre; hendes er den skønneste lyseblå, og min er rosa. Og ja, vi er i forårshumør!

Det er en rigtig klassiker, en helt enkel bluse med rund hals og raglanærmer, perfekt til skindleggings, nederdele, jeans, herrebukser, shorts – til alt. Med eller uden skjorte under og jakke over. Den kan det hele.

candyflos sweater

Opskrift på Candyfloss sweater

Størrelse s (m) l (xl)

Overvidde 100 (110) 122 (134) cm

Længde 55 (57) 60 (63) cm – kan forlænges, så den bliver 60 (62) 65 (68) cm, hvis du strikker til målene markeret med fed i opskriften.

Strikkefasthed 17 m på 10 cm med pinde 5

Garnforbrug: 7 (7) 7 (9) nøgler Drops Air (hvis du strikker den korte version). Min er strikket i farve 08, min mors i farve 10.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Ryg- og forstykke 
Hele sweateren strikkes rundt på rundpind. Har du ikke rundpinde i de rette længder, kan du eventuelt bruge magic loop-teknikken.

Slå 162 (182) 194 (218) m op på rundpind 4. Strik rib (1 r, 1 vr) i 5 cm. Skift til rundpind 5, tag 10 m ud jævnt fordelt over første omg, så du har 172 (192) 204 (228) m, og fortsæt i glatstrik til arb måler 31,5/36,5 (33/38) 35/40 (37,5/43) cm (målene angivet med fed passer til den forøgede længde, som beskrevet ovenfor).

Nu strikkes næste omg således: Strik 78 (88) 94 (106) m (ryg), luk de næste 8 m af til ærmegab, strik 78 (88) 94 (106) m (forstykke), luk igen 8 m af til ærmegab, og lad arb hvile, mens du strikker ærmerne.

Ærmer
Slå 40 (40) 42 (44) m på rundpind 4. Strik rib i 7 cm. Skift til rundpind 5, og fortsæt derefter i glatstrik, mens du tager 10 m ud jævnt fordelt på første omg.

Fortsæt udtagninger ved at tage 1 m ud på hver side af startmasken, i alt 10 (11) 12 (12) gange med ca. 3 (3) 3 (2,5) cm imellem udtagningerne. Du har nu 70 (72) 76 (78) m på omg. Når arb måler 44 (44) 44 (43) cm, lukker du 8 m midt under ærmet.

Strik endnu et ærme magen til.

Bærestykke 
Sæt maskerne fra ryg, et ærme, forstykket og det sidste ærme på en rundpind 5, i alt 280 (304) 324 (352) m, og marker mellemrummene mellem henholdsvis forstykke og ryg på den ene side, og ærmerne (altså 4 samlinger ialt).

Din omgang ser nu ud som flg:

1 markering, 78 (88) 94 (106) m fra ryg, 1 markering, 62 (64) 68 (70) m fra første ærme, 1 markering, 78 (88) 94 (106) m fra forstykke, 1 markering, 62 (64) 68 (70) m fra andet ærme

Strik 8 (5) 4 (2) omg, og begynd derefter indtagninger.

Strik 46 (50) 54 (56) omg med indtagninger, hvor du på hver anden p tager 2 m ind omkring hver af markeringerne (der tages altså ialt 8 m ind på en omg). Start indtagningerne 2 m før markeringen. Strik 2 m r sammen, og strik også de næste 2 m (efter markeringen) r sammen.

Du ender med 96 (104) 108 (128) m på omg.

Marker nu midten på ryggen – herfra skal du starte med at strikke vendepinde, for at forhøje sweateren bagtil.

Vende-pinde
Strik 10 m r forbi din markering, vend arb, og strik 20 m vr tilbage. Vend igen, strik 30 m r, vend og strik 40 m vr, vend og strik 50 r, vend og strik 60 vr. Vend arb, og fortsæt med at strikke alle masker ret hen til din markering. Nu skifter du til p 4, og strikker én omg, hvor du tager ind til 80 (84) 86 (88) m.

Teknik når du strikker vendepinde:

Vend arbejdet på det sted, opskriften angiver. Tag første m løs af med garnet foran masken. Træk let i garnet, så masken vrides om pinden, og kommer til at ligne en dobbeltmaske. Strik videre til det sted, opskriften angiver. Næste gang du møder vendemasken (som jo altså ligner en dobbeltmaske), strikkes den helt almindeligt, som én maske (i ret eller vrang, som mønsteret angiver).

Den løst aftagne ’dobbeltmaske’ sikrer at der ikke opstår et hul, der hvor du vender arbejdet.

Krave
Fortsæt med p 4 og 80 (84) 86 (88) m, og strik krave i rib (1 r, 1 vr), ca. 9 cm. Luk elastisk af. Buk kraven om mod vrangen, og sy aflukningskanten fast til den første omg rib.

Montering
Sy hullerne under ærmerne, hæft alle ender, og damp din Candyfloss sweater let. Hvis du vil, kan du sy en tynd elastik gennem sømmen hvor du har bukket kraven om – så holder kraven sig nemmere oppe.

candyflos sweater

Måske vil du også læse...

52 Comments

 1. Den er så fin. Jeg overvejer at få min mor til at strikke den i grå til mig 🙂 kh. Birgitte

  1. Tak Birgitte! Hvis ikke mor kan overtales, så er den altså ganske enkel at strikke, så måske du skulle forsøge dig selv? Jeg hjælper gerne med gode råd undervejs!

   1. Lis says:

    Hej. Tak for en dejlig blogg. Mht. til candyfloss blusen, har jeg et spørgsmål. Passer målene på overvidderne?
    Mvh Lis

    1. Tak Lis. Målene er korrekte – men er kun ‘halve’ overvidder, altså målet på blusen når den ligger på et bord. Der lader til at herske lidt usikkerhed om overvidder, og jeg er så tilpas forvirret at jeg veksler lidt mellem de to metoder 😉

 2. Charlotte says:

  Hej Pia – dejlig blog,! Jeg er igang med at strikke mohair-sweateren og så vil jeg prøve candyfloss blusen hvilken farve kode har din mor’s bluse?
  Hilsen Charlotte

  1. Ih, dejligt at høre! Min mors bluse er strikket i farve 10, Tåge Mix. Det er en super skøn farve!!

   1. Charlotte says:

    Tak for svar. Så vil bestille garnet. Man bliver sørme afhængig af at strikke

    1. Ja, mon ikke!! Jeg håber du har lyst til at dele billeder af resultatet

     1. Charlotte says:

      Ja det kan du tro

    2. Lene says:

     Hej Pia
     Du har lært mig at strikke – tusind tak. Hvilke længde rundpind er generelt ‘passende’, hvis man ikke skal bruge magic loop til denne sweater? I str M.
     Mvh Lene

     1. Hej Lene,
      Det er jeg vel nok glad for at høre!! Dejligt med en ny strikker 🙂
      Jeg ville tro at du kunne strikke kroppen på en 60 sm rundpind, og så bruge 40 cm til det øverste af bærestykket og ærmerne. Måske kommer maskerne til at sidde noget trængt, lige når du samler bærestykket, men det burde kunne gå. Og så skal du da bare i gang med magic loop, for det er så meget nemmere, når man lige har vænnet sig til det!
      Kram, Pia.

 3. Hvor er de skønne! Og virkelig lækre farver begge 2 🙂

  1. Tak Anja! Så dejligt at få lidt forårsfarver ind i garderoben 🙂

 4. Pia says:

  Hvor flotte strik 🙂 Jeg vil også i gang – har lige købt garn. Må jeg spørge hvilken størrelse du selv har strikket?

  1. Jeg har strikket en large, og min mor har strikket medium.

  2. Helle says:

   Hej ! Jeg er igang med strikken og er nået til udtagninger på ærme hvor der står : tag en maske. ud på hver side af startmasken – dvs det samme sted hver gang ?

   1. Ja, det samme sted hver gang – men hvis du ønsker det, kan du naturligvis også vælge at fordele udtagningerne jævnt på omgangen.

 5. Charlotte says:

  Hej – super fine ting du laver. Synes dog der er svært at regne ud hvor lange rundpindene skal være ? Mvh Charlotte

  1. Kære Charlotte, tak for de søde ord! Jeg strikker altid på rundpinde som er 60 cm. Det er langt nok til at kunne rumme alle de nødvendige masker, og er den for lang, bruger jeg magic loop-teknikken.

 6. Malene says:

  Hej 🙂 så fin trøje. Jeg skal selv igang med at prøve og lave den. Må jeg spørge om hvor høj du er og om det er en almindelige eller lange model du har strikket?

  1. Hvor dejligt! Jeg er 171, og har strikket den korte model. Jeg er dog meget kort i livet, så du skal nok måle efter på dig selv. Måske har du en trøje, som sidder godt – så kan du måle efter den.

   1. Marlene says:

    Mange tak for hurtigt svar. Det må jeg lige prøve

 7. betina wagner says:

  Hej,
  Jeg er ikke super stærk i opskrifter og er lige blevet lidt itvivl om dette afsnit, trods for, at I har skrevet den meget udførligt…….
  1 markering, 78 (88) 94 (106) m fra ryg, 1 markering, 62 (64) 68 (70) m fra første ærme, 1 markering, 78 (88) 94 (106) m fra forstykke, 1 markering, 62 (64) 68 (70) m fra andet ærme
  Strik 8 (5) 4 (2) omg, og begynd derefter indtagninger.
  Tænker at når man strikker de 8 omg. strikkes det hele sammen? 🙂

  1. Præcis – de første omg strikker man rundt, med alle maskerne på pinden.
   Du skal ENDELIG spørge, hvis du er i tvivl – det er så surt at strikke forkert!

 8. betina wagner says:

  Tænker, at man så sætter selve maskemarkørerne i strikketøjet og ikke på selve pinden??? Beklager det dumme spørgsmål…..:-)

  1. Det er slet ikke dumt!! Jeg plejer at have markørerne på pinden, men man kan også have dem i strikketøjet.

  2. Betina says:

   Hej igen, er ærmerne strikket rundt på rundpind(kræver meget små rundpinde da??) eller strikker du bare ret/vrang??

   1. Hej Betina, jeg strikker ærmerne på rundpind, og bruger det der hedder ‘magic loop’ – se her: https://www.garnstudio.com/video.php?id=120&lang=dk
    Ellers kan du bruge strømpepinde, eller man kan naturligvis også strikke dem frem og tilbage (ret på retten og vrang på vrangen), og sy dem sammen til sidst. Jeg er bare ikke så vild med hverken vrangmasker eller sammensyninger 😉

 9. Betina Wagner says:

  ok og beklager mine mange spørgsmål, men er meget taknemmelig for alt din hjælp :-).
  Jeg prøver at kigge på magic loop metoden :-)…… Rigtig god dag.
  Mvh Betina wagner

  1. Du skal endelig spørge ALT det du vil! Jeg synes bare det er hyggeligt at hjælpe 🙂

 10. Karina Honnens says:

  Hej pia
  Jeg er nybegynder i strik, og r netop i gang med denne smukke bluse. Noget af opskriften falder mig lidt svært, da jeg stadig er i læreprocessen når jeg tage 8 masker ind midt under ærmet. Hvorr er det så henne?
  Vh karina

  1. Fantastisk med en ny strikker!! De 8 masker der skal lukkes af, skal sidde midt over startmasken, der hvor du har lavet udtagninger. De to nyeste masker, du har taget ud bliver de midterste, og de har så hver tre masker mere ved siden af sig. Giver det mening?

 11. Karina Honnens says:

  Nej ikke helt jeg har strikket mine ærmer på rundpinde, men frem og tilbage med ret og vrang ( troede det kunne klares med at strikke rundt på rundpinde, men kunne ikke få det til at nå rundt ) så jeg har lavet udtagningerne i hver ende på 2.sidste maske. Håber det er rigtigt. Hbor skal jeg så tage masker ind udfra det.

  1. Så skal du lukke de første fire masker på pinden, og de sidste fire

 12. Lene Olsen says:

  Jeg er gået i gang med Candyfloss sweater. Jeg har strikket 33 cm og lukket for 2 gange 8 m til ærmegab og strikket 1 ærme og lukket 8 m af. men hvordan sættes det sammen på rundpinden igen? Jeg synes at de aflukkede vender forkert?

  1. Jeg er ikke sikker på, at jeg forstår præcis hvad du mener. Når du har strikket krop og ærmer og har lukket af, har du jo tre “rør”. Du sætter første del af kroppen på rundpind, så et ærme, så anden del af kroppen, og så det sidste ærme. Men det er måske slet ikke det, du spørger til? Spørg endelig igen, hvis jeg har misforstået dig!

 13. Lene says:

  Tusinde tak for dit hurtige svar. Og det var en “sjuske” fejl fra min side. Tihi jeg troede at jeg var i gang med sweater strikket oppefra og ned. Tihi – derfor var det svært at gennemskue. Tak

 14. Birthe Henriksen says:

  Hej.
  Jeg vil gerne strikke trøjen i brede striber med 3 farver. Er det muligt at få garnforbruget oplyst?
  Mvh
  Birthe Henriksen

  1. Det kan jeg desværre ikke rigtig give et fornuftigt bud på. Kig evt på min opskrift der hedder “Me – forårsfarver galore”, den er stribet, og minder meget om Candyfloss.

 15. Sanne Kuhlmann says:

  Jeg har lavet en fejl, der er 100 masker tilbage og ikke 96, hvad gør jeg?

  1. Bare tag de sidste fire masker ind jævnt fordelt over omgangen – det skal nok gå

   1. Gerda says:

    Hvis jeg gerne vil strikke trøjen i den ekstra længde.. er der så nok i den anbefalede garnmængde, eller skal jeg betegne et ekstra nøgle ?

    1. Du skal beregne et ekstra nøgle. Garnforbruget er beregnet ud fra den korte model.

 16. Kathrine Winum says:

  Hejsa Pia
  Jeg har lige købt noget garn som er akryl, derfor ville jeg bare spørge om det kan lade sig gøre at strikke denne sweater i akryl garn?
  mvh Kathrine 🙂

  1. Hvis strikkefastheden passer, kan du godt.

   1. Kathrine says:

    Okay mange tak

 17. Katrine says:

  Hej Pia
  Jeg har købt garn hos dig og skal til snart at strikke den flotte Candyfloss sweater. Men men du skriver man skal anvende rundpind str 5, men hvad skal omkredsen være?
  Kh Katrine

  1. Hej Katrine,
   Jeg har flest rundpinde på 80 cm, og bruger magic loop hvis de er for lange. Ellers ender man hurtigt med virkelig mange rundpinde, så det er min løsning – bortset fra ærmer, som jeg ofte strikker på 40 cm. Du kan fint klare Candyfloss på en 60 cm rundpind, hvis det er den du har 🙂

 18. Pia Husted says:

  Hej Pia. Er nødt til at strikke den flotte sweater. Hvor mange nøgler garn skal jeg bruge for at strikke den lange udgave? Jeg er en str. L

  1. Afhængigt af hvor lang du vil have den, tænker jeg at du skal bruge 10 nøgler.

   1. Pia Husted says:

    Tak for svar . Den kom lige på min liste.
    God dag til dig

Comments are closed.