Zweig

zweig

Jeg er en vældig tilfreds strikker i disse dage – jeg er blevet færdig med min Zweig!!! Det er ikke ret tit, jeg strikker efter andres opskrifter – som regel har jeg en klar ide om, hvad jeg vil have, og så laver jeg dét. Men åh, Zweig… nok en af de smukkeste sweatre jeg nogensinde har set, så den måtte jeg bare have på pindene. Jeg kiggede på de forskellige garner i min lille butik, og da det gik op for mig, at jeg kunne strikke den for under 200 kr. (helt præcist 158 kr. her under udsalget!), var beslutningen ikke svær at træffe.

Garnpriser betyder faktisk en del for mig – jeg strikker jo meget, og det kunne hurtigt blive en dyr hobby… Omvendt så nægter jeg at gå på kompromis med kvaliteten, for der er mange timer investeret i et stort strikkearbejde, og det giver bare ikke mening at bruge dårligt garn. Mine akryl-dage er med andre ord ovre. Helt ovre. Jeg vil strikke i blød merino, lun alpaca, og blank silke – og jeg vil have råd til det. Da jeg lavede mit lille drømmehjørne – min garnbutik – var det også med det krystalklare udgangspunkt, at jeg ville tilbyde kvalitetsgarner til overkommelige priser, og det er jeg, sådan i al beskedenhed naturligvis, lykkedes med.

Til Zweig har jeg brugt mit nye Drops Alpaca som grundfarve, i en meget smuk mørk marineblå. Farven har de dejligste små variationer, hvor den blå dels varierer i tonedybde, dels får små områder med et varmt, nærmest purpur-agtigt skær. Som kontrastfarve brugte jeg Drops Brushed Alpaca Silk i en skøn gylden farve, som virkelig giver liv til den blå. Der er gået 5 nøgler af grundfarven og 2 af kontrastfarven til en størrelse M, og jeg legede lidt med ilden – der var absolut kun lige garn nok af grundfarven.

Man kan også bruge Baby Merino, Kid Silk eller Frisenvangs tynde kvalitet til Zweig, og stadig få den strikkefasthed, som er angivet i opskriften, men jeg har faktisk tænkt mig, at jeg vil have en i Merino Extra Fine. På grund af det tykkere garn (opskriften anviser en Sports-vægt, og Merino Extra Fine er en DK/Worsted vægt) vil det give en lidt mere rummelig sweater, og det kunne jeg godt tænke mig. Fordi så lækker er den, at jeg må have to! Og fordi den er sjov at strikke – og fordi jeg ikke rigtig kan lade være 😉

Det var nemlig en overraskende god oplevelse, det med at slå hovedet fra, og bare gøre som der blev sagt. Mønsteret på bærestykket var lige tilpas indviklet til at jeg skulle koncentrere mig fuldkommen om det, jeg gjorde, men ikke så svært at jeg blev irriteret over det. Irriteret blev jeg først, da det gik op for mig, at jeg havde glemt en omgang med udtagninger umiddelbart inden hulmønsteret, og derfor havde strikket det med hele 24 masker for lidt…

Opskriften er lavet af Caitlin Hunter fra Boyland Knitworks, og kan købes på Ravelry. Den er fantastisk godt skrevet, og man får nærmest en fornemmelse af at blive holdt i hånden, omgang for omgang, hele arbejdet igennem.

Zweig er strikket oppefra og ned – min yndlingsmetode, fordi det giver mulighed for, at man kan prøve sin sweater undervejs. Jeg har strikket en str. M, og kun lavet to bittesmå ændringer: Jeg har taget ca. 20 masker ind før jeg strikkede kroppens ribkant, og så har jeg strikket ærmerne 3-4 cm længere end angivet i opskriften. Om det er fordi jeg har gorilla-arme, eller fordi opskriften er lige til den korte side, vil jeg lade stå hen i det uvisse.

zweig

Faconen er helt klassisk, med rundt bærestykke og ret smalle arme. Det særlige ved sweateren er naturligvis det fantastiske hulmønster på bærestykket, som virkelig gør Zweig helt speciel. Lige en note til uerfarne strikkere: det er langt nemmere end det ser ud, og du kan sagtens! Bare tag det helt roligt, hold tungen lige i munden, og gør nøjagtig som opskriften beskriver – så flyver mønsteret lynhurtigt af pindene!

Måske vil du også læse...

10 Comments

  1. Tina says:

    Hej. SÅ FLOT,,,,, Den ser svær ud… mener du at hvis man kan strikke din cardigan fra “ Strikkeskolen”, så vil man også kunne strikke Zweig? ( kan få assistance fra min søster)..Og næste spørgsmål… er opskriften på dansk?.
    Kender Ikke Ravelry, men det lyder engelsk!?
    God dag til dig
    Hilsen Tina

    1. Hej Tina,
      Hvis du har strikket min cardigan, har du klaret de mest grundlæggende teknikker, og det ville være oplagt at gå videre med mere indviklede ting.
      Denne opskrift er oversat til dansk, og den er MEGET omhyggeligt skrevet. Alt bliver forklaret ned i mindste detalje, så en tålmodig nybegynder, som ikke lader sig skræmme af en lang (meget lang!) opskrift, vil sagtens kunne strikke den. Du skal bare tage en linje ad gangen, og gøre præcis som der står. Og så har du heldigvis søster i baghånden, så burde det ikke kunne gå galt 😉

  2. Den er virkelig så fin 🙂 klæder dig meget. kh. Birgitte

    1. Tak for de ord, Birgitte Det er jo nogen helt andre farver end jeg er vant til, men jeg elsker den!

  3. Fine farver sammen -hulmønsteret ligner næsten guld. I starten var jeg ikke så vild med Zweig, men nu hvor jeg har set den rigtig mange gange i mange forskellige farver, er den simpelthen lige ved at hoppe på min overvejelsesliste. Og hvis opskriften ovenikøbet også fås på dansk, er den kommet endnu et skridt nærmere. Spørgsmål: Er garnet i hulmønstret en del tyndere end garnet i grundfarven? Eller er det mon bare mønsteret, der “snyder”.

    1. Det er en dejlig opskrift, og virkelig velskrevet – så hvis du kan lide sweateren, kan jeg kun anbefale dig at gå i gang!
      Jeg brugte Drops Alpaca som bundfarve, som tilhører garngruppe A, og Drops Brushed Alpaca Silk til mønsteret, som tilhører garngruppe C, og altså er noget tykkere. Jeg er dog ikke overbevist om, at jeg ville placere det i C. Jeg synes det strkker op som en DK-vægt, men et så sluffy garn kan selvfølgelig bruges i flere kategorier. Hovedsagen er, at det er tykkere end bundfarven, og at det altså må være mønsteret der snyder 😉

  4. Amy says:

    Den er så smuk og klædelig 😀

    1. Tusind tak ❤️

  5. VenterPaaVinBlog says:

    Sikke flotte nuancer!

    1. Tak. Den ville også være flot i hjemmefarvet garn

Comments are closed.