Sommer & sol

sommer og sol

Jeg ved godt, at jeg sagde der ikke ville komme strikkeopskrifter over sommeren – men man har som bekendt et standpunkt, til man tager et nyt. Lige inden jeg tog til Italien, fik jeg et nyt garn i butikken; Drops Belle, som er den skønneste blanding af bomuld, viscose og hør. Perfekt til en sommertop jo, så sådan én måtte jeg lave…

Jeg har besluttet at dele opskriften med jer, selvom den kun ligger i to størrelser. Til gengæld er de to størrelser forholdsvis rummelige, og faconen er faktisk lige så fin når blusen har en masse bevægelsesfrihed, som når den sidder lidt mere til.

sommer og sol

Den strikkes oppefra og ned, og i raglanudtagningerne har jeg lavet et lille hulmønster, bare for at gøre den ekstra sommeragtig. Den har helt simple ombukkede kanter, og er strikket på pinde 4, så det er en ganske hurtigstrikket sag, vi her har med at gøre!

Ærmerne voldte mig store kvaler. Jeg ville så gerne have haft et lille hulmønster i ærmekanten, men jeg kunne simpelthen ikke få det til at fungere… Arbejdet røg i skammekrogen ved mere end én lejlighed, men det var formentlig en god ting – jeg er i hvert fald overmåde tilfreds med det endelige resultat. Og af det kan vi lære, at det fungerer at sætte i skammekrogen 😉

sommer og sol

Opskrift på Sommer & sol

Størrelser: s/m – l/xl

Overvidde: ca. 112 – 126 cm

Længde: 50 – 55 cm

Pasform: Sommer & sol er designet til at blive båret med nogen bevægelsesfrihed, men ser også smuk ud uden en masse ekstra plads. Den færdige top måler henholdsvis ca. 112 – 126 cm over brystet, og så bestemmer man selv, hvor løst den skal sidde.

Garnforbrug:
6 – 8 nøgler Drops Belle

Pinde: rundpind 4 og 3

Strikkefasthed: 20 m x 28 rk = 10 x 10 cm.
Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

sommer og sol

Når man kæmper så hårdt for det helt rigtige foto, at man er ved at vælte…

 

Hals og bærestykke
Slå 94 – 100 m op på rundpind 3, og sæt en markør ved omgs begyndelse. Strik 3 omg ret, 1 omg vrang, og 3 omg ret. Skift til rundpind 4, og tag 48 – 50 m ud på første omg, så du har 142 – 150 m på omg. Fortsæt i glatstrik, mens du laver vendepinde for at forhøje blusen i nakken: Start ved maskemarkøren, og strik 28 – 32 m, vend. Strik 56 -64 m vrang, vend. Strik ret til 2 m før din sidste vending, vend. Strik vrang til 2 m før din sidste vending, vend.

Nu er blusen forhøjet i nakken, og herfra strikker du rundt i ret.

Marker fire m til raglanudtagninger, så din omg ser således ud: 25 – 27 m (halvdelen af ryggen), en markeret maske, 19 – 19 m (skal blive til første ærme), en markeret maske, 50 – 54 m (skal blive til forstykket), en markeret maske, 19 – 19 m (skal blive til andet ærme), en markeret maske, 25 – 27 m (anden halvdel af ryggen).

Strik 48 – 52 omg med udtagninger på hver anden pind (der tages 8 m ud på hver anden omg, i alt  24 26 gange). Lav udtagningerne således:

Start lige inden du skal til at strikke en markeret maske. Slå garnet om pinden, strik den markerede maske ret, og slå igen garnet om pinden. På næste omgang strikkes omslagene ret.

Du ender med i alt 334- 358  m, fordelt således:

49 – 53 m fra ryggen, 1 markeret maske, 67 – 71 m fra første ærme, 1 markeret maske, 98 – 106 m fra forstykke, 1 markeret maske, 67 – 71  m fra andet ærme, 1 markeret maske, 49 – 53 m fra ryggen.

Start ved markøren som viser omgs begyndelse (midt bag). Strik 50 – 54 m (inkl 1 markeret maske), sæt de næste 67 – 71  m på tråd (til ærme), strik 100 – 108 m (inkl 2 markerede masker), sæt de næste 67 – 71 m på tråd (til ærme), strik 50 – 54 m (inkl 1 markeret maske).

 

Krop
Sæt kroppens masker på rundp 4. Slå 2 gange 10 – 16 m op i mellemrummene mellem ryg og forstykke (altså 10 – 16 m i hvert mellemrum), så du har 220 – 248 m på omg.

Når arb måler 49 – 54 cm fra halsens opslagskant skifter du til rundpind 3, og strikker 3 omg ret, 1 omg vrang, og 3 omg ret. Luk elastisk af.

 

Ærmer
Sæt ærmets 67 – 71 m på en rundp 4, og saml 10 – 16 masker op i de masker du slog op på kroppen, så du har i alt 77 – 87 m. på omg. Strik  3 cm, og skift til rundpind 3, hvorefter du strikker 3 omg ret, 1 omg vrang, og 3 omg ret. Luk elastisk af.

Strik det andet ærme på samme måde.

 

Montering

Buk kanterne ved hals, liv og ærmer ind (de bukkes ved vrangpinden), og sy dem fast. Hæft alle ender, og damp arb let.

sommer og sol

Måske vil du også læse...

12 Comments

 1. Birthe says:

  Hej Pia, den er så fin, bestiller straks garn
  Kh Birthe

  1. Det lyder dejligt – så sørger jeg for at det kommer afsted hurtigst muligt 🙂

 2. Jette says:

  Hej Pia
  Ser spændende ud. Men du mangler lige at angive hvormange gange der skal tages ud på hver anden pind ved ærme/bærestykket.
  Du mangler også at angive hvor mange cm du har strikket ærmet.
  Ved godt at man kan regne sig frem og også selv bestemme ærmelængden. Men alligevel
  God ferie.
  Hilsen Jette

  1. Hej Jette, det forstår jeg ikke – når jeg kigger i opskriften står der hvor mange omg man skal strikke med udtagninger? Har sat ærmelængden ind

 3. Jette says:

  Hej igen.
  Imellem ( ) hvormange gange skal der tages 8 masker ud.
  Jeg vil jo gerne have den til at ligne din udgave. Den er nemlig rigtig sød.
  Hilsen Jette

  1. Ahh – nu forstår jeg. Du laver udtagningerne 48:2=24 gange, eller 52:2=26 gange.

 4. Christel Sesse says:

  Håber ikke det er sidste gang du laver podcast. Tak for den og dine fine opskrifter.

  1. Tusind tak, Christel. Det føltes meget farligt, men nu bagefter er jeg virkelig glad. Det er bestemt ikke sidste gang

 5. Lisbeth says:

  Hej jeg er lige begyndt at strikke og jeg vil bare strikke den hvide sommerbluse for den er så smuk , men så skriver du at det ikke er det nemmeste garn det du bruger er der et alternativ som jeg kan bruge i stedet.

  1. Du kan i princippet bruge et hvilket som helst garn, bare du kan ramme strikkefastheden. I øvrigt er der netop i dag én som har skrevet til mig, at det er super nemt at strikke med det lækre Belle på de firkantede Cubic pinde, så det var måske værd at prøve?

 6. Lise says:

  Hej Pia. Jeg kunne godt tænke mig at den ikke var helt så tæt i halsen, så kan jeg gøre den lidt løsere? Det er en meget smuk bluse jeg gerne vil strikke. Bedste hilsner Lise

  1. Det kan du sagtens – så slår du bare lidt flere masker op, og tager tilsvarende færre ud efter halskanten! Vær opmærksom på, at modellen på billedet har en tynd elastik i halskanten, så den sidder tættere til!

Comments are closed.