Strikkeskolens cardigan

Jeg har designet en cardigan specielt til Strikkeskolen. Den er nem og hurtig at strikke, og enhver der har tjek på tre første indlæg i Strikkeskolen, kan helt uden videre gå i gang med den. Den er strikket på pinde 10, så man kan virkelig se, at der sker noget. Omvendt er pindene ikke så tykke, at de bliver anstrengende og uhåndterlige. Selv bryder jeg mig ikke om at strikke på tykkere pinde end 10, fordi det bliver ganske hårdt for mine håndled, men på pinde 10 går det fint.

Jeg har forsøgt at skrive opskriften, så den også giver mening for en helt ny strikker. Ingen forkortelser, ingen indforståede kunstgreb – alt er forklaret omhyggeligt, og skulle du alligevel løbe ind i problemer, er du altid meget velkommen til at skrive til mig!

strikkeskole

Cardiganen er en skøn, chunky sag, taljekort, og med store ballonærmer, der ender i en bred rib. Den sidder virkelig godt, og har vist sig super anvendelig til både kjoler og jeans – og så er den dejligt lun, uden at være alt for varm at have på.

Der er nærmest frit slag med hensyn til garnvalg og farver, fordi den strikkes med flere tråde. Jeg har lavet en sort, som er strikket i to tråde Lima og en tråd Brushed Alpaca Silk, og en skøn meleret camel sag, som er strikket i to tråde Brushed Alpaca Silk og en tråd Puna. Der er et utal af andre kombinationsmuligheder. Gå ud fra garngrupperne (som du finder under beskrivelserne af mit garn), når du skal vælge. Du skal bruge en af nedenstående kombinationer:

 • 5 tråde fra garngruppe A
 • 3 tråde fra garngruppe A + 1 tråd fra garngruppe C
 • 2 tråde fra garngruppe A + 2 tråde fra garngruppe B
 • 1 tråd fra garngruppe A + 2 tråde fra garngruppe C

Og når dét er sagt, så har jeg faktisk strikket den brune udgave (se foto længere nede) i to tråde fra garngruppe C (Brushed Alpaca Silk) og 1 tråd fra B (Puna). Man kan fint lege med materialevalget, bare man er omhyggelig med at overholde strikkefastheden.

Hvis du synes det er svært at vælge garn, må du endelig skrive. Jeg synes det er mægtig sjovt at kombinere garner, og hjælper gerne med ideer!

strikkeskolens cardigan

Opskrift på Strikkeskolens cardigan

Størrelser: small – medium – large

Overvidde: 100 cm – 110  cm – 120 cm (omkreds om brystet, lige under ærmerne)

Længde: 46 – 48 – 50 cm

Pasform: Cardiganen er designet til at blive båret med en vis bevægelsesfrihed. Hvor stor den skal være, er op til din personlige smag – jeg har lavet mine med en bevægelsesfrihed på ca. 20 cm. Det betyder at jeg har valgt min størrelse ved at måle mig selv om brystet, lægge 20 cm til, og strikke den størrelse der kommer tættest på resultatet.

Garnforbrug: Jeg har kun angivet garnforbrug til to af garnkombinationerne, men vil gerne hjælpe med at estimere forbruget ved andre kombinationer.

To tråde Drops Lima + en tråd Drops Brushed Alpaca Silk:
11 – 12 – 13 nøgler Lima farve 8903 sort + 4 – 4 – 5 nøgler Brushed Alpaca Silk farve 16 sort.

To tråde Drops Brushed Alpaca Silk + en tråd Drops Puna:
7 – 8 – 9 nøgler Brushed Alpaca Silk farve 05 beige + 5 – 5 – 6 Puna farve 04 gråbrun

Pinde: Du skal bruge rundpinde 6 og 10. Jeg bruger altid en forholdsvis lang rundpind, og bruger magic loop-teknikken., hvis jeg skal strikke noget smalt – som for eksempel et ærme. Så slipper jeg nemlig for at have en hel masse rundpinde i forskellige størrelser.

Hvis ideen om at strikke ærmerne rundt skræmmer dig, kan du naturligvis bare strikke dem frem og tilbage, og sy dem sammen til sidst! Hvis du ikke kender magic loop-teknikken, kan du se den forklaret på denne video:

strikketeknik

Strikkefasthed: 9 masker gange 15 pinde giver en firkant på 10 gange 10 cm.
Lav en strikkeprøve ved at slå 14 masker op på pinde 10, og strikke 19 pinde perlestrik. Mål så efter, om din strikkefasthed svarer til min. Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat, så hvis ikke den passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

Perlestrik: Cardiganen er strikket i perlestrik. Det er et vældig nemt mønster, som kører over to pinde:
1. pind: * 1 ret, 1 vrang * Gentag fra * til * hele pinden ud.
2. pind: Strik vrang over retmaskerne (dem der ligner små v’er), og ret over vrangmaskerne (dem der ligner små buer)

strikkeskolen

Cardiganen strikkes ved at man starter forneden på ryggen. Når man kommer til skuldrene, lukker man masker af til halsåbningen, og strikker hver side af forstykket for sig. Tilsidst samler man masker op til ærmerne, og strikker dem oppefra og ned.

At skifte garn: Når et garnnøgle er brugt op, skal du sætte et nyt til. Jeg plejer at gøre det på den måde, at jeg skifter når der er ca. 20 cm tilbage af det gamle nøgle. Så tager jeg fat på det nye nøgle, lader ca. 20 cm hænge af det, og strikker en enkelt maske med både det gamle og det nye nøgle. På den måde har du lavet en foreløbig fastgørelse af enderne, og du kan efterfølgende hæfte dem hver for sig.

strikkeskole

Strik ryggen
Slå 47 – 51 – 56 masker op på pinde 6. Strik rib:
1. pind: * 1 ret, 1 vrang * Gentag fra * til * pinden ud.
2. pind: Strik ret over retmaskerne, vrang over vrangmaskerne.

Når arbejdet måler 12 cm skifter du til pinde 10, og begynder at strikke perlestrik. Du skal gøre kanterne pæne – det gør du ved altid at tage den første maske på pinden løs af (stram garnet en lille smule til, når du gør det), og strikke den sidste maske vrang, uanset hvad mønsteret siger.

Strik til arbejdet måler 46 – 48 – 50 cm. Nu skal du lukke de midterste 13 – 13 – 14 masker af til halsåbning.
I størrelse small har du 47 masker på pinden, og skal lukke de midterste 13 masker. Du strikker altså 17 masker, lukker 13 masker af, og strikker de sidste 17 masker.
I størrelse medium har du 51 masker på pinden, og skal lukke de midterste 13 masker. Du strikker altså 19 masker, lukker 13 masker af, og strikker de sidste 19 masker.
I størrelse large har du 56 masker på pinden, og skal lukke de midterste 14 masker. Du strikker altså 21 masker, lukker 14 masker af, og strikker de sidste 21 masker.


Strik det første forstykke

Nu har du lavet ryggen, og du har 17 – 19 – 21 masker på pinden, så har du et mellemrum hvor du har lukket 13 – 13 – 14 masker af, og derefter endnu 17 – 19 – 21 masker. De to grupper af masker skal blive til hver sin side af forstykket, så de skal strikkes hver for sig. Du kan vælge at sætte de masker du ikke strikker på en snor eller en ekstra pind, men du kan også bare lade dem hænge på rundpinden – det plejer jeg at gøre.

Strik først henover de de første 17 – 19 – 21 masker på pinden. Fortsæt med at strikke perlestrik, og lave pæne kanter ved altid at tage den første maske løs af, og strikke den sidste maske vrang.

Du skal gradvist tage de masker ud, som du lukkede af til halsåbningen. Det gør du ved at tage 1 maske ud i begyndelsen af hver anden pind. Det skal naturligvis være i den side som vender ind mod halsåbningen, så du strikker altså 1 pind, og så tager du ud på næste pind, og hver anden pind derfra. Du laver udtagningen ved at tage 1 maske løs af, strikke 1 maske ret, og tage 1 maske ud. Denne maske skal tages ud i perlestrik – den skal altså følge mønsteret, så hvis du kan se, at den næste maske på pinden er en vrangmaske (som altså skal strikkes ret), skal du tage ud i vrang. Derefter strikker du resten af pindens masker som perlestrik, helt indtil den sidste maske, som strikkes vrang.

Fortsæt med at tage ud, til du har 26 – 28 – 31 masker på pinden. Nu strikker du videre i perlestrik, til arbejdet måler 34 – 36 – 38 cm fra halsåbningen (80 – 84 – 88 cm i alt).

Skift til pinde 6 og ribstrik, ligesom på ryggen. Strik 12 cm ribstrik, så arbejdet måler 46 – 48 – 50 cm fra halsåbningen (92 – 96 – 100 cm i alt).

Luk alle maskerne af. Du kan gøre det på den nemme måde, som du lærte i Strikkeskolens 1. del, eller du kan lave en fin elastisk aflukning. Den er lidt mere omstændelig, men jeg synes den er umagen værd, fordi kanten bliver fint elastisk, hvilket især er en fordel, når du kommer til ærmerne! Se videoen nedenfor, hvis du ikke ved hvordan man gør:

strikkeskole

Strik det andet forstykke
Nu vender du tilbage til de 17 – 19 – 21 masker som du lod vente, da du lavede halsåbningen. De bliver til det andet forstykke. Husk at lave pæne kanter som beskrevet ovenfor!

Også her skal du naturligvis gradvist tage de masker ud, som du lukkede af til halsåbningen, og det gøres på fuldkommen samme måde. På de pinde som starter inde ved halsudskæringen tager du 1 maske løs af, strikker 1 maske ret, og tager 1 maske ud. Denne maske skal tages ud i perlestrik – den skal altså følge mønsteret, så hvis du kan se, at den næste maske på pinden er en vrangmaske (som altså skal strikkes ret), skal du tage ud i vrang. Derefter strikker du resten af pindens masker som perlestrik, helt indtil den sidste maske, som strikkes vrang.

Fortsæt med at tage ud, til du har 26 – 28 – 31 masker på pinden. Nu strikker du videre i perlestrik, til arbejdet måler 34 – 36 – 38 cm fra halsåbningen (80 – 84 – 88 cm i alt).

Skift til pinde 6 og ribstrik, ligesom på ryggen. Strik 12 cm ribstrik, så arbejdet måler 46 – 48 – 50 cm fra halsåbningen (92 – 96 – 100 cm i alt).

Luk alle maskerne af.


Strik ærmer

Ærmerne strikkes ved at du samler masker op på kropsstykket, og strikker dem oppefra og ned. Det har to fordele: for det første kan du prøve dem undervejs for at se om de er lange nok, for det andet slipper du for at skulle sy ærmerne på bagefter.

Læg hele kropsstykket fladt ud på et bord. Mål 24 cm (gælder for alle størrelser) fra starten af ryggen (der hvor du slog masker op til at starte med), og sæt en lille tråd i hver side til markering. Mål derefter 24 cm fra starten af forstykkerne (der hvor du lukkede maskerne af), og sæt også her en markeringstråd i hvert forstykke. Nu har du fire markeringstråde, som sidder overfor hinanden, når du folder din cardigan sammen oppe ved skuldrene.

Strik først det ene ærme:
Imellem de to markeringstråde samler du 49 – 51 – 53 masker op. Det kan være en fordel at sætte en ekstra markeringstråd oppe ved skulderfolden, så du nemmere kan fordele maskerne jævnt – så ved du, at der skal være en maske ved tråden, og 24 – 25 – 26 masker på hver side. Du kan se på videoen nedenfor hvordan man gør. Den viser hvordan man samler op langs en retstrikket kant, men metoden er den samme med perlestrik.

strikketeknik

Nu skal du strikke rundt på din rundpind. Du kan selvfølgelig også bare fortsætte med at strikke frem og tilbage på pinden, som da du strikkede kropsstykket, men hvis du strikker rundt, slipper du for at sy ærmet sammen bagefter!

Strik næsten 4 omgange i perlestrik. To masker før du afslutter den fjerde omgange, strikker du to masker sammen. Du strikker dem enten ret eller vrang sammen, afhængigt af mønsteret. De næste to masker strikker du også sammen, og også dem strikker du, så det passer med mønsteret. Du er nu startet på femte omgang, og har 47 – 49 – 51 masker tilbage på omgangen.

Når du har strikket næsten 8 omgange, gentager du indtagningerne. Du strikker altså til der er to masker tilbage, strikker to masker sammen, og strikker også de næste to masker sammen. Du er nu startet på niende omgang, og har 45 – 47 – 49 masker på omgangen.

Strik videre i perlestrik til ærmet måler 31 -31 – 30 cm. Du kan undervejs lige prøve at tage cardiganen på, så du kan vurdere hvornår ærmet passer dig – husk dog, at der kommer 12 cm rib til!

Nu skal du skifte til pinde 6, og strikke en omgang i retstrik, mens du tager 15 masker ind. Fordel dine indtagninger nogenlunde jævnt over omgangen – det behøver ikke være super nøjagtigt, men du skal helst ikke tage alle 15 masker i starten af omgangen, for så bliver ærmet en smule skævt.

Når du har taget alle maskerne ind, fortsætter du med pinde 6, men strikker nu rib (1 ret, 1 vrang) over de 30 – 32 – 34 masker der er tilbage. Lav ribkanten 12 cm lang, og luk så maskerne elastisk af.

Strik det andet ærme magen til.

 

Montering
For mange strikkere er ‘montering’ et grimt ord. Man gider jo ikke sidde og nørkle med al mulig sammensyning, når nu man er færdig med sit arbejde, vel? Man skal have sin cardigan på, og det kan kun gå for langsomt!

På Strikkeskolens cardigan er der et minimum af montering. Du skal sy de to sidesømme, og du skal hæfte alle enderne. Derefter er din cardigan klar til brug! Når du hæfter ender i så tykt garn som på denne cardigan, bør du dele garnet op og hæfte enderne hver for sig, så det ikke bliver klumpet. Her vil du jo strikke med 3-4 tråde, og så er det nemt nok at dele dem op, men arbejder du med et super bulky garn, må du pille garnenderne fra hinanden, så du kan hæfte flere tynde tråde istedet for én kæmpe tyk.

Det er pænest at sy sammen med madrassting – se hvordan på videoen her:

srikketeknik

Tillykke med din nye cardigan – sejt gået!

Måske vil du også læse...

27 Comments

 1. Charlotte says:

  Hej Pia- fedt med endnu en sag at strikke (har allerede strikket 3 af dine bluser, mohair mønstret, candyfloss samt eksperimentet 1) overvejer at strikke ovenstående men kunne godt tænke mig at der var en guld tråd/gylden tråd (lidt glimmer er jo altid godt) i den brune.. hvad vil du foreslå at jeg bruger?

  1. Jeg leder selv efter noget glimmertråd til butikken – ville gerne have fat i noget helt tyndt, som netop kunne kombineres med andre tråde! Indtil dét lykkes, tror jeg måske at ‘Glitra’ fra Panduro Hobby er et ok bud. Den er lidt tyk, og jeg er usikker på, om det ville blive for meget? Jeg leder lige videre – og så vil jeg i øvrigt lige sige, at al silken i det brune garnet giver en del liv og spil, og fanger lyset meget smukt!

  2. Susanne says:

   Hej super flot trøje, den kunne jeg godt tænke mig at strikke, men jeg er ikke så glad for uld, kan jeg bruge noget andet

   1. Jeg tror måske bomuld bliver for tungt – det vil formentlig trække den helt ud af facon. Måske i noget akryl? Det bliver jo bare noget helt andet…

    1. Susanne says:

     Jeg tænkte om der var et blandings garn uld/bomuld jeg kunne bruge

     1. Umiddelbart tænker jeg at den kommer til at falde for tungt, men jeg har aldrig prøvet det

 2. Charlotte says:

  Jeg fandt dette… https://www.garnstudio.com/yarn.php?show=drops-glitter&cid=3
  men ellers må jeg jo “nøjes med “ det der er naturligt i garnet som du siger…

  1. Det ser ret fint ud! Jeg ved selvfølgelig ikke hvordan det fungerer i strik, fordi jeg endnu ikke selv har prøvet det – men det ser lovende ud.

 3. Uhh, den ser skøn og vamset ud! Endnu et ønske til mine i forvejen, for få timer, at lære at strikke 🙂

  1. Den ville være et godt sted at starte! Opskriften er virkelig simpel, og den er hurtigt strikket – og så er den bare helt vidunderlig at have på

 4. Vivi says:

  På garnnøgler står der altid hvilke pinde str. der anbefales. Kan man ikke, ved køb af garn, gå ud fra at det næsten må passe med strikkefastheden ? Tak fordi du deler.

  1. Du kan faktisk ikke regne helt med det. Det er meget forskelligt hvor stramt vi strikker, og bare 1-2 masker for meget eller lidt på 10 cm kan betyde at du kommer til at strikke en str S i stedet for en L.
   Strikkeprøver er VIRKELIG kedelige, men desværre nødvendige, i hvert fald i starten. Med tiden finder du ud af, om du strikker fast eller løst, og kan så typisk gå ud fra det – men det er stadig en god ide at måle efter, når man har strikket et par cm.
   Ved godt at det er et kedeligt svar, men i det lange løb bliver man glad for det! God strikkelyst

 5. Pia mikkelsen says:

  Hej Pia
  Vil det være muligt at strikke modellen i 3 tråde brushed alpaka silk, da jeg ønsker at strikke cardiganen glat og med striber?
  Tak for god inspiration – hilsen Pia

  1. Hvis du strikker den i glatstrikning, tror jeg måske det bliver svært at ramme strikkefastheden, da glat jo bliver noget smallere i det end perlestrik. Jeg har dog ikke eksperimenteret med det, så måske det kan lade sig gøre? To tråde brushed alpaca silk bliver dog for tyndt – du skal også have en tråd baby merino eller Puna med.
   Strikker du glat, vil du også få problemer med at forkanterne ruller, med mindre du strikker de første 6-8 masker rib.
   Du kunne måske strikke den i perlestrik, med en pind ret ved farveskift, hvis du vil have striber? Det kunne være ret flot!!

 6. Hej Pia
  Tak for dit svar – da jeg ønsker lidt stærkere farver, er jeg nok nødt til at finde på noget andet, da puna-garnet kun er i naturlige farver.
  Kh. Pia

 7. Aase Nielsen says:

  Hvordan tager du masker ud på forstykkerne? Højre og venstre side. Venligst Aase

  1. Jeg plejer at slå en ny maske op, men man kan bruge den metode man bedst kan lide – bare man husker at strikke den ind i mønsteret fra starten.

 8. Hejsa. Er nybegynder i strik… hvilken længde skal rundpindene have for at de er lange nok?
  Hilsen Tina

  1. Velkommen i den vidunderlige strikkeverden! Jeg vil mene at alt fra 60 cm og op er fint. Cardiganen kan jo også strikkes på almindelige jumperpinde – så synes jeg bare, at det bliver så tungt at sidde med. God fornøjelse!

 9. Rikke says:

  Hej Pia, hvad er forskellen på de to du har strikket? Er den luftigere/ blødere med de to tråde brushed og 1 puna og lidt tættere med 2 tråde Lima? Eller hvordan vil du beskrive dem?
  Vh Rikke

  1. Den brune er klart blødere og mere “drapy”, hvis det giver mening. Den sorte er kraftigere, og bærer i højere grad sig selv.

 10. Ulla Ortved says:

  Hej Pia
  Hvis jeg gerne vil strikke med 2 tråde Drops Nepal og 1 tråd Drops Lave hvor meget garn skal jeg så købe.
  Jeg strikker str L
  Vh Ulla

  1. Hej Ulla, det ved jeg faktisk ikke, da jeg ikke har erfaring med de to – men på Garnstudios hjemmeside har de en omregner, man kan bruge. Du skal ganske enkelt sammenligne løbelængde, og udregne forbrug på den baggrund.

 11. Anne - Lise Sørensen says:

  He j Pia. Fede cardigans !
  Tror du jeg ka strikke den i 1 tråd brucoletta luksusmohsir fra garnudsalg eller skal der tilføjes en tråd . Det er ret tykt men lækkert ( Vejl pinde 8-9 og 8-13 masker/ 10 cm
  Mvh Anne Lise

  1. Jeg vil tro du kunne ramme strikkefastheden uden at tilføje en ekstra tråd, men jeg kender ikke garnet, så ved ikke hvordan det vil falde.

   1. Dorthe Holmstrøm says:

    Hej Pia. Fed cardigan som jeg har mod på at prøve. Da jeg er nybegynder og er “bange” for flere tråde (synes det må være svært) tænker jeg om du har forslag til opskriften, strikket i kun en tråd. Altså hvilket garn ? Mvh. Dorthe

    1. Hej Dorthe,
     Jeg synes endelig, du skal kaste dig ud i det! At strikke med flere tråde er ikke spor svært; specielt ikke i de kvaliteter jeg foreslår, fordi de ligesom vikler sig sammen under strikningen, og fungerer som én tråd. Det helt vidunderlige er, at du med flere tråde kan få meget mere spil i garnet, så den færdige cardigan får et meget mere levende udtryk. Jeg fører ikke noget garn, som er kraftigt nok til at bruge alene til dette projekt – igen fordi jeg holder mest af at sammensætte kombinationer af farver og kvaliteter, for at skabe mit helt eget udtryk.
     Rigtig god strikkelyst!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.