4. søndag i advent

4. søndag i advent ? en bittersød dag, fordi vi på den ene side er virkelig tæt på jul, men på den anden side er virkelig tæt på jul 😉

Vi har julet på livet løs i Italien, og hyggeligt har det været, men det er nu altså rigtig (rigtig, rigtig) dejligt at være hjemme igen. Højdepunkter i ugens løb har bl.a. været juleudstillinger i Lugano og Menaggio,  og småkagebagning. Jeg opfandt nogen usandsynligt lækre mandeldrømme, som fremover vil være fast juleindslag:

200 gr blødt smør
150 gr sukker
350 gr mel, tipo 00
100 gr finthakkede mandler
1 æg
vanilje

Hele herligheden blandes, og rulles til små kugler, som trykkes flade med en gaffel. Bages ca. 10 minutter ved 200 grader ? smager vidunderligt varme, men næsten endnu bedre når de er afkølet. De bliver lidt seje i det, og mandelstykkerne gør dem så interessante, at man slet ikke kan nøjes med én (eller ti…).

Sagde farvel til Italien, og goddag til Danmark, med en meget tidlig landing (en solopgang-over-Alperne tidlig landing…) i går morges, og tog direkte ud og hentede juletræ. Juletræshentning er noget ganske særligt. For det første så er det slet ikke ligegyldigt hvor man henter sit træ. Det skal være en hyggelig plantage, hvor man selv kan fælde træet, og hvor det hele ikke er alt for velpasset. Der skal simpelthen være nogen skæve, ukurante træer, som man kan overveje at adoptere i julens ånd, og det skal heller ikke være alt for nemt at finde et pænt, symmetrisk træ. Jagten er den halve glæde. For det andet er selve udvælgelsesprocessen en omstændelig affære. For eksempel er det vigtigt, at der er et ulige antal grene omkring toppen (helt optimalt fem, men syv går også an. Fire er derimod diskvalificerende), og at træet er meget fyldigt og busket, men omvendt også, at det ikke er alt for perfekt. De helt perfekte træer skal nok få et hjem, men et mindre end perfekt træ vil bare gøre sig så meget mere umage!


Når man omsider, gerne efter lang tids traven rundt i plantagen, har udset sig en værdig kandidat, kommer den endelige test: Kan dette træ danses omkring? Det er ikke alle træer der lader sig danse om på tilfredsstillende vis, og der er da igennem årene også enkelte træer, der er faldet for denne endelige test. Altså er det udelukkende drevet af nødvendighed, når vi fattes hænder og danser omkring udvalgte træer, inden de hugges om. Nu ved du så også, hvad det handler om, hvis du nogensinde kommer til at købe juletræ samtidig med os. Efter juletræshentning er der julefrokost, og den er velfortjent. I år var det hos svigermor, og hendes bord går man ikke sulten fra!

I dag er det os selv der er værter, så vi har været tidligt oppe igen. Bordet er dækket, så nu er det vigtigste på plads, men vi skal nok også lige sysle lidt med noget mad, inden den glade familie strømmer til.

Næste uge kommer til at byde på vidunderligt mange stjernestunder, og jeg glæder mig som et lille barn. Vi skal i juletivoli, til fyraftensgløgg hos gode venner, og fejre lillebittejuleaften, lillejuleaften, og endelig bliver det så rigtig JUL.

Tilbage til forsiden

 

 

Måske vil du også læse...