Aldrig gå ned på udstyret…

Jeg har fået nogle fine, nye sager i min lille butik. Og nej, denne gang er der ikke tale om uldne lyksaligheder, men derimod om lidt udstyr – eller tilbehør, om man vil.

labels

Der er kommet små labels, som man kan sy på sin strik. Jeg er selv ret vild med den ekstra finish det giver, at der lige titter en lille label frem på en lomme, en ombukningskant, eller måske omme i nakken af en lækker sweater.

net

Jeg har også fået trykt nogle herlige net, så man kan slæbe sit strikketøj med sig omkring i stil. Det er helt lette bomuldsnet, som er store nok til at rumme en sweater på vej. Jeg blev nemlig selv træt af at traske rundt med gigantiske håndtasker med strikketøj, og – ikke mindst – at lede på bunden af sådanne håndtasker efter målebånd, en ekstra pind eller et nyt nøgle garn. Nu har jeg det hele samlet, og kan have mine øvrige fornødenheder i en pæn taske for sig.

…og hvad har jeg så haft i mit fine strikke-net på det sidste? Jamen, tak fordi du spørger! Jeg har haft vanter. Skønne vanter, som kun bliver endnu bedre af at få en tur i vaskemaskinen, så de bliver filtede.

vanter

Opskrift på filtede vanter

Størrelse: Jeg har kun lavet opskriften i én størrelse, men den tager højde for din hånds længde. Bredden vil tilpasse sig, hvis du tager de fugtige vanter på, når de lige er kommet ud af maskinen, og lader dem forme sig efter din hånd.

Garnforbrug: Lima, 2 nøgler, samt Brushed Alpaca Silk, 1 nøgle.

Pinde: strømpepinde 4.

Strikkefasthed: ca. 17 masker på 10 cm i glatstrik.

 

Skaft
Slå 36 m op med én tråd Lima og én tråd Brushed Alpaca Silk. Fordel maskerne på fire strømpepinde, og strik 9 cm. dobbelt rib (2 r, 2 vr).

I den første gruppe af retmasker tager du nu 1 m ud. Den markerer du som midtermasken (mm). Strik så 1 omg ret, og begynd derefter mønster efter diagrammet. Strik mønster rundt på omg, undtagen mm og de to masker omkring den, som strikkes ret.

Udtagning til tommelfinger
Omkring mm tager du ud på hver anden omgang således:
Før mm samler du lænken mellem to masker op bagfra, og strikker den ret. Mm strikkes ret. Efter mm samles lænken mellem to masker op forfra, og strikkes drejet ret.

Fortsæt udtagninger på hver anden omg indtil der er taget 10 masker ud i alt. De 10 nye masker samt mm (11 masker i alt) sættes på tråd, og får lov at hvile.

Hånd
På næste omg slås en ny maske op, hvor maskerne til tommel blev sat på tråd, så du igen har 36 masker på omg, og strikker mønster hele vejen rundt.

Strik mønster til vanten passer din hånd, minus ca. 4 cm. Marker 1 m i hver side af arb, altså med 17 masker imellem dem. Omkring de to markerede masker tager du ind således:
2 masker før en markeret maske strikkes 2 masker drejet ret sammen. Strik den markerede maske ret, og strik derefter de 2 næste masker ret sammen. Du tager altså 4 masker ind ad gangen.

Lav indtagningerne på hver omg, indtil der er 12 masker på omg. De sidste masker sys sammen med maskesting, hvor du lægger vanten fladt.

Strik tommelfinger
Fordel de 11 masker fra tråden på strømpepinde, og slå 1 ny maske op ind mod hånden – 12 masker i alt. Strik rundt i ret, til tommelfingeren er ca. 1 cm for lang til din hånd. Bryd garnet, træk tråden gennem de 12 masker, stram godt til, og hæft ende.

Hæft øvrige ender, og strik en vante til.

Til sidst skal vanterne filtes. Det gøres nemmest i vaskemaskinen ved 40 grader, men du kan naturligvis også filte ved at gnubbe dem godt ind i sæbe, og skylle dem igennem i skiftevis koldt og varmt vand.

Tag de fugtige vanter på, så de kan forme sig efter din hånd.

X = vrang på retsiden

O = ret på retsiden

 

Måske vil du også læse...

4 Comments

 1. Rikke Andersen says:

  Dejlige vanter, men mønster diagrammet kommer ikke frem i firkanten, på opskriftens sidste side?
  -eller er det bare mig 🙁
  Hilsen
  Rikke

  1. Argh – bloggen har drillet hele dagen Jeg prøver lige igen, tak fordi du gjorde mig opmærksom på det!

   1. Rikke Andersen says:

    Tak for dit hurtige svar! Nu er diagrammet med

 2. Rikke andersen says:

  Tak for dit hurtige svarnu er mønster diagrammet med

Comments are closed.