Eksperimentet II

strikkeopskrfit

Eksperimentet i version 2 er en skøn, chunky sweater med rundt bærestykke i et simpelt stribemønster i ret og vrang. Efter endt strikning skal den skylles op, og strækkes ud mens den tørrer fladt. På den måde kommer mønsteret bedst til sin ret, og strikken får lov at falde smukt.

Til forskel fra den oprindelige opskrift har jeg valgt at strikke denne her oppefra og ned, både fordi det er en virkelig nem måde at strikke raglan og rundt bærestykke på, og fordi det giver den fordel at man kan prøve sweateren undervejs, og finde ud af, om man skal strikke krop og/eller ærmer lidt længere eller kortere end opskriften angiver.

Jeg har også forhøjet den bagtil, så kraven sidder pænere, gjort ærmerne lidt længere, og gradueret sweateren i tre størrelser.

Den kan også laves som cardigan, som jeg viser her.

En enkelt detalje, du skal være opmærksom på, er at sweateren strikkes ‘indefra’, altså fra vrangen. Det er for at undgå de mange, mange vrangmasker, som jo strikkes ret, når man arbejder fra vrangen.

Jeg har lært noget nyt ved at strikke denne sweater, og det er jo altid rart! Jeg har – efter mange, mange frustrationer – lært hvordan man pænest tager masker ud midt i et mønster. Hvis I ser på billederne af den hvide udgave, er det tydeligt, at jeg ikke havde lært det, da jeg strikkede den… men hvis I ser på den grå, er udtagningerne faktisk nærmest usynlige.

Tricket er at slå en ny maske op, i stedet for at strikke lænken mellem to masker op. Lidt mere besværligt, men helt sikkert umagen værd. Og der er garanteret mange af jer, der allerede godt vidste det, men skulle der sidde andre som mig derude, er min nye viden hermed videregivet 🙂

Jeg har strikket i Garnspecialistens Angora Merino, som er et blandningsgarn, hvor både merinoulden og angoraen får lov at vise deres bedste egenskaber. Det er tilmed et rørende billigt garn, hvilket betyder at Eksperimentet kan strikkes for bare 200 kr! Jeg har strikket den i dobbelt garn, for at få det vamsede udtryk, jeg er så vild med. Du kan i øvrigt vælge et hvilket som helst garn fra deres Garngruppe C (som strikkes med 2 tråde), eller Garngruppe A (som strikkes med 4 tråde), bare du er omhyggelig med at overholde strikkefastheden.

Opskrift på Eksperimentet II

Strikkefasthed 11 m x 16 p med dobbelt garn på p. 7

Str (s) m (l)

Overvidde (98) 109 (120)

Længde (56) 60 (64)

Garnforbrug 2 (2) 2 bundter Angora Merino fra Garnspecialisten
Garnalternativer: Drops Puna, Drops Lima, Drops Merino Extra Fine – som alt skal strikkes dobbelt, på samme måde som Angora Merinoen.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Hals og bærestykke
Slå (64) 68 (72) m op på rundp. 5.5 med dobbelt garn, og strik 10 cm rib (1 r, 1 vr) rundt.

Nu skifter du til rundp. 7 men fortsætter i rib. Fra nu af tænker du ribben som (32) 34 (36) mønsterrapporter, hver bestående af 2 m: 1 r, 1 vr.

Strik vendepinde (i ribmønsteret) ud fra ryggens midtpunkt for at forhøje sweateren bagfra. Fra midt ryg strikker du 4 m, vender, strikker 8 m fra vrangsiden, vender, strikker 16 m fra retsiden, vender, strikker 24 m fra vrangsiden, vender, strikker 32 m fra retsiden, vender, strikker 40 m fra retsiden. Endelig vender du en sidste gang, og strikker hen til midt på ryggen.

Strik nu rundt i mønster, og start på bærestykkets udtagninger: På hver 6. omg tager du 1 m ud i hver 2. mønsterrapport (du tager altså (16) 17 (18) m ud på hver 6. omg). Du skal veksle mellem mønsterrapporterne, således at du på 6. omg tager ud i rapport 1, 3, 5 osv, mens du på den 12. tager ud i rapport 2, 4, 6 osv., så udtagningerne bliver jævnt fordelt.

Husk at du strikker fra vrangen, så dine mønsterrapporter strikkes som 1 vrang, flere ret, men på det færdige arbejde vil fremstå som 1 ret, flere vrang.

Fortsæt udtagningerne indtil hver mønsterrapport består af 5 retmasker og 1 vrangmaske. Nu har du i alt (192) 204 (216) m på omg. Strik (8) 8 (6) omg uden udtagninger.

Opdel arb til krop og ærmer: Fra midt på ryggen afsætter du (24) 27 (30) m til ryg, derefter (48) 48 (48) m til det første ærme, (48) 54 (60) m til forstykket, (48) 48 (48) m til det andet ærme, og endelig de sidste (24) 27 (30) m til ryg.

 

Krop
Sæt kroppens (96) 108 (120) m på rundp 7, og slå 6 m op i de to mellemrum (under ærmerne). Nu har du i alt (108) 120 (132) m på omg.

Strik videre uden mønster, altså lutter retmasker (som på det færdige arbejde vil fremstå som lutter vrangmasker). Strik glatstrik til arb måler (49) 53 (57) cm eller ønsket længde. Tag 6 ind jævnt fordelt på omg, skift til rundp 5.5, og strik 7 cm rib. Luk elastisk af.

 

Ærmer
Ærmerne strikkes ens i de tre størrelser. Sæt ærmets 48 m på en rundp 7, og saml 6 m op i de masker, du slog op under ærmerne. Marker midten under ærmet, og strik rundt i glatstrik ligesom på kroppen.

Tag 10 m ind over de næste 30 cm: Tag 2 m ind på hver side af din markering hver 6. cm. Fortsæt til du har 44 m tilbage på omg.

Når ærmet måler (36) 35 (35) cm (eller ønsket længde) fra de opsamlede masker tager du ind til 26 m, skifter til rundp (eller strømpepinde) 5.5, og strikker 12 cm rib. Luk elastisk af.

 

Montering
Hæft alle ender. Hvis du ønsker det, kan du bukke halskanten om mod vrangen og sy den fast – det har jeg valgt at gøre, men den høje turtleneck kan også noget. Hvis du bukker kraven om, er det en god ide at sy en elastik ind i sømmen.

Skyl den færdige sweater op, og stræk den let, især i bredden, inden du lader den tørre fladt udbredt.

Måske vil du også læse...

44 Comments

  1. Rita Haulrik says:

    Du er altså go – den er så flot.

    1. Tak Jeg er overmåde tilfreds med den, og glad for at jeg strikkede den i både hvid og grå!

  2. Åh, ribærmer er så rart!

    1. Ja, især hvis man godt kan lide at skubbe dem op (som jeg altid gør…)

    2. Lene says:

      Hej
      Skal du først starte med mønsterrapport og udtagning efter vendepindende eller er det samtidig med?
      Vh Lene

      1. Du skal bare følge opskriften 😉 Den beskriver hvordan du først strikker vendepinde i rib, og derefter starter på udtagningerne.

        1. Lene says:

          Ok – Jeg prøver

          1. Godt! Bare tag det stille og roligt, en linje ad gangen – starten er lidt svær, men det bliver lynhurtigt nemmere.

          2. Lene says:

            Hej Pia
            Kommer mønsteret så ikke til at starte længere nede bagpå end foran?
            Vh Lene

          3. Mønsteret starter jo i princippet fra opslagskanten, så nej. Udtagninger starter senere, sådan er den designet.

  3. Amy says:

    Tusind tak for opskriften her (og alle de andre) glæder mig til, at strikke den i vinter 😀

    1. Selv tak – jeg er glad for at du kan bruge dem! Det er jo lidt sjovere at lave opskrifter, når man ved at de bliver til glæde for nogen

  4. Jette says:

    Hej Pia
    Jeg har ikke strikket de seneste 30 år, men er nu gået på efterløn og har lige pludselig fået lyst til at begynde igen. Nu har jeg set på strik og opskrifter hele sommeren, og er nu kommet frem til at jeg vil prøve at strikke eksperimentet II. Jeg har lige bestilt garn i dag og glæder mig helt vildt til at få begyndt. Den er bare SÅ smart.

    1. Hvor er jeg bare glad for at høre det!!! Jeg håber du kommer til at nyde dit strikketøj, og bliver rigtig glad for resultatet – jeg elsker i hvert fald Eksperimentet, og forudser at den kommer til at hænge på mig hele efteråret 🙂

  5. Jette Kromann says:

    Fortvivelse
    Jeg er helt fortvivlet. Går ud fra, at når du skriver strikkefasthed 11m x16 p så mener du det skal være på 10×10 cm med dobbelt garn på p 7.
    Nu har jeg lavet ikke mindre end 3 strikkeprøver på p 7 og p 8 og p 9 og kan under ingen omstændigheder få strikkefastheden til på nogen måde til at passe. Det vil jo få betydning på det færdige resultat.
    Jeg strikker med samme garn som i opskriften( som forøvrigt er et utroligt lækkert garn)

    1. Det kan jeg slet ikke forstå. Hvilken strikkefasthed får du?
      11 m x 16 p skulle gerne komme til at måle 10 x 10 cm med dobbelt garn på p 7 i glatstrik. Strikker du mon prøven i mønsteret? Det vil jo som udgangspunkt være noget smallere, især i starten.
      Det er vigtigt at du rammer de 11 m i bredden, mens det betyder mindre med antal rækker i længden.
      Lad mig høre om det lykkes!

      1. Jette says:

        Hej Pia
        Ja jeg strikker selvfølgelig prøven i glatstrikning, men kan på ingen måde ramme den rette fasthed. Jeg har prøvet på både alm. pinde og frem og tilbage på rundpind og får 14-15 m på 10 cm.
        Jeg har også prøvet på p 8 og får her 13 m.
        Det er lige før jeg opgiver denne smarte sweater og så finder en anden, for den bliver nok helt “deform” hvis jeg bare starter. Jeg ville strikke den i str. M og så den version der strikkes ovenfra. Det er bare lidt ØV

        1. Det lyder som om du strikker meget stramt. Prøv at gå helt op på p 9, og se om det ikke hjælper. Jeg strikker med vilje ret løst, fordi det er nemmere at få maskerne til at glide på rundpinden.

          1. Jette says:

            Jeg prøver igen i morgen.

          2. Jeg håber så meget, du får det til at lykkes! Jeg sidder og putter mig i Eksperimentet lige nu

  6. Dorte Møller says:

    Hej. For det første, tak for en flot opskrift. Den skal helt sikkert strikkes Du skriver du tager ud ved at slå en ny maske op. Hvordan laver du den? Slår du den op, som når man slår alm masker op, eller slår du om og så strikker omslaget drejet på næste pind. Mvh Dorte

    1. Jeg slår den op. Metoden med at slå om og strikke omslaget drejet ret kan give en lille ujævnhed, som kan ses i den færdige bluse, og det var jeg lidt træt af.
      Jeg slår den op med en enkelt tråd (har jo ikke en ekstra garnende midt på omgangen), ligesom jeg for eksempel ville gøre hvis jeg skulle slå op under armhulerne, når jeg strikker raglan nedefra og op.
      Selvfølgelig kan du gøre det som du vil – måske du strikker jævnere end mig, så det slet ikke ses i det færdige arbejde!

  7. Lene says:

    Hej Pia. Jeg vil gerne strikke version II, men med det garn du brugte i den oprindelige version: brushed alpaca silk. I den oprindelige version skrev du, at du bruger 10 nøgler a 25 g, hvilket må betyde i alt 250 g. I denne version bruger du 2 bundter angora merino a 220 g, hvilket må betyde 440 g i alt. Hvorfor denne forskel? Begge versioner strikkes med dobbelt garn. Så jeg er lidt i tvivl om der også blot bruges 10 nøgler brushed alpaca silk til version II.

    1. Grunden til, at der bruges så meget garn til version 2, er at angora merinoen ligger i så store bundter. Mit gæt er, at man ville bruge 10-12 nøgler Brushed Alpaca Silk til version 2, og jeg tager gerne ubrugte nøgler retur

  8. Annette christensen says:

    Hej Pia
    Er helt vild med din hvide sweater, har tænkt på at lave den som vest uden ærmer, hvor meget garn tænker du at jeg skal bruge, har købt et bundt angora merino mvh Annette

    1. Hm, det er svært at sige, men måske et bundt er nok? Du får jo korte ærmer på den, på grund af konstruktionen, så jeg har ikke noget informeret gæt

  9. Annette christensen says:

    Hej Pia tak for svar tænker du der er nok i et bundt, og strikke dobbelt i til en vest
    Mvh Annette Christensen

    1. Ja, det ville jeg tro – men jeg har ikke så meget erfaring med garnet.

  10. Kirsten says:

    Hej
    Jeg kan simpelthen ikke finde ud af det med at slå en ny maske op midt i arbejdet.. Troede ellers lige jeg havde fundet fidusen efter at have set en video med en, der bare ligesom viklede garnet rundt om pinden – men desværre gav det også et grimt hul i striktøjet..
    Har du evt en video, hvor man kan se hvordan man gør, da jeg er meget visuel anlagt..
    Mvh Kirsten

    1. Du kan prøve at se denne video – jeg bruger samme metode midt på pinden, som videoen viser for enden af en pind.

      1. Kirsten says:

        Hvilken video er det du mener..? Kan ikke se noget link
        Mvh Kirsten

        1. Det kunne være jeg skulle poste linket… 😉
          https://www.garnstudio.com/video.php?id=94&lang=dk

          1. Kirsten says:

            Fedt, det vil jeg kigge lidt på..

            God weekend

          2. Lene says:

            Hej Pia
            Udtagningen laver du den i starten af mønsterrapporten eller strikker du den første maske i mønsterrapporten og laver herefter udtagningen?
            På forhånd tak for hjælpen.
            Vh Lene

          3. Det er fuldstændig lige meget – bare du husker at lave udtagningerne som beskrevet, så de bliver usynlige!

  11. Lene says:

    Hej

    Hvor meget garn skal der bruges i Puna fra drops?

    Venlig hilsen
    Lene

    1. says:

      Hej Lene,

      Mit gæt er, at du skal bruge omkring 13-14 nøgler – men det er udelukkende vurderet på løbelængde, da jeg ikke har prøvet at strikke den op i Puna. Tror dog den kunne blive virkelig lækker, fordi alpacaen er så blød og falder så smukt!

      1. Lene says:

        Tusind tak for hurtigt svar.
        Den skal så stadig strikkes med 2 tråde, ikke?

        1. says:

          Jo

      2. Lene says:

        Hej Pia
        Tusind tak for hurtigt svar.
        De 13-14 nøgler puna er det til en str. M ?
        Det er nemlig den str. jeg skal strikke.
        Vh Lene

        1. says:

          Ja, det tror jeg – men det er jo et gæt. Når jeg sælger garn, tilbyder jeg altid enten at lægge ekstra nøgler i samme indfarvning til side fire uger, eller tage ubrudte nøgler retur, fordi det kan være vældig svært at regne sig frem til garnforbrug.

  12. Lene says:

    Hej Pia
    Hvis jeg går på dit link til det garn du har brugt Angora merino, så er det 250 m pr. 50 g.
    Du har brugt 2 bundter/fed? og det står til 250 g pr fed dvs 500 g = 2500m garn.
    Puna er 110 m pr 50 g – så får jeg det til 23 nøgler puna?
    Det er langt fra de 14 nøgler.
    Regner jeg forkert eller kan det passe med 23 nøgler?
    Så skal jeg bruge

    1. says:

      Jeg har anslået garnforbruget ud fra den store mængde garn jeg havde til overs.

  13. Lene says:

    Hej Pia
    Udtagningen laver du den i starten af mønsterrapporten eller strikker du den første maske i mønsterrapporten og laver herefter udtagningen?
    På forhånd tak for hjælpen.
    Vh Lene

Comments are closed.