Juletræet med sin pynt – og en hæklet julekugle

Hvert eneste år drømmer jeg om at få juletræet ind rigtig tidligt, så jeg kan nyde det i ugevis, i stedet for at skulle nøjes med ganske få dages fornøjelse. Som ung, stålsat og ikke specielt rengøringsbevidst husmor lod jeg det glad og gerne stå til Helligtrekonger, men det kan jeg ganske enkelt ikke holde ud længere. Nytårsaften har jeg fået jul nok, og elsker at pakke hele baduljen sammen, så jeg kan frydes over hvor stort og rent mit hjem pludselig føles, uden nisser og grannåle.

Sjovt nok er det bare aldrig lykkedes, det der med at få træet ind tidligt. Det er kommet ind lillejuleaften, hvor vi i fællesskab har pyntet det, inden vi spiste risengrød og (gen)så Fars Fede Juleferie. Og det har været hyggeligt. Virkelig hyggeligt. Men jeg har alligevel følt mig en lillebitte smule snydt.

hæklet julekugle

Men i år er det sørme lykkedes mig!!! Og opildnet af min egen formåen, er jeg nødt til at dele det med jer: Årets Juletræ. Ikke stort, men mageløst fint.

Hvert andet år holder jeg jul hos yngstesønnen. Det er et ret nyt arrangement, for siden 1990 har julen altid været hjemme hos mig – men oplevelsen af jul derhjemme er jo netop så dejlig, at sønnen gerne vil videregive den til barnevidunderbarnet, og det forstår jeg så godt. I år holder vi således jul dér, og så besluttede jeg, at det ikke gav mening (specielt ikke med mit i forvejen temmelig belastede forhold til klimaregnskabet…) med den gigantiske granplantage, mit “træ helt til loftet” som regel udarter sig til. I stedet har jeg købt mit juletræ på klump, så jeg forhåbentlig kan bruge i det mange år.

Og sødt ser det da ud. Især fordi ham min elskede slet ikke opfatter det som et rigtigt juletræ, og derfor ikke har insisteret på at drukne det i pynt og lametta, men ladet mig pynte det ligeså fint, med lutter hjemmelavede sager.

hæklet julekugle

Jeg har pyntet det med stjerneranker fra den herlige bog Hæklet Nordisk Julepynt, og en lillebitte, helt simpel, hæklet julekugle, som er lynhurtig at lave.

Opskrift på hæklet julekugle

Lav en magisk ring.
Lav 6 fm i ringen, og fortsæt med at hækle rundt i spiral – uden rækkeskift.
Lav 2 fm i hver m (12 m).
Lav 2 fm i hver anden m (18 m).
Lav 2 fm i hver tredje m (24 m).
Fortsæt med 24 m på omg, ialt 4 omg.
*Hækl 2 fm, hækl 2 fm sammen*, fortsæt fra * til * omg ud – 18 m.
*Hækl 1 fm, hækl 2 fm sammen*, fortsæt fra * til * omg ud – 12 m.
*Hækl 2 fm sammen*, fortsæt fra * til * omg ud – 6 m.
Fyld kuglen med vat eller fiberfyld.
Bryd garnet, sy tråden igennem de sidste 6 m, og stram godt til, inden der hæftes ende. Jeg har lavet ophæng af julegarn, fordi jeg synes det klæder træet så godt, men du kan også hækle en række lm til ophæng.

hæklet julekuglehæklet julekugle

Og så er der flere stjerner fra bogen, hjerter fra Eponas Dagbog, og kræmmerhuse efter min egen opskrift – jeg har bare lavet dem temmelig små, og med en enkel picotkant i stedet for muslingekanten.

Hvordan er jeres traditioner med juletræet?

Måske vil du også læse...

8 Comments

 1. Så fint og enkelt <3
  Herhjemme kommer træet ind d. 22 og står til nytårsaften, hvor jeg så har fået jul nok! Jeg elsker at få træet ind, men elsker også at få det ud 🙂

  1. Uh, lillebittejuleaften er nu også særlig – god ide at tage træet ind dér. Et stort træ bliver jeg ret hurtigt træt af, men det lille er ok at have stående længe 🙂

 2. Signe Ryberg says:

  Hvor er det blevet fint! Vi ville også have haft et i potte, men vi var for sent ude, så det blev et almindeligt træ. Hvor købte du dit hene?

  1. Jeg fandt mit der hvor vi normalt fælder et træ – i Slangerup, hos Hørups Juletræer 🙂

 3. Viggo Okholm says:

  Vores kommer slet ikke ind,men står udenfor med lys (klimavenligt? 🙂 ) fra 1,12 til engang i januar,hvor lyset kommer tilbage. Det betyder så at rødhals og andre småfugle får lyst til at undersøge træet og kigge ind til os.
  Glædelig jul og hyg jer.

  1. Så hyggeligt! Pynter I det så med foderkugler til fuglene? Det har jeg tit tænkt på, men er bange for at kattene ville være alt for glade for arrangementet….
   Glædelig jul til jer begge!

 4. Jeg vil ha et stort juletre, ca 2,5 meter. Det pyntes med hvitt og gull og ser nesten likedan ut hver jul. I år er det like stort, men skal få mye mindre pynt.
  Som deg har jeg også lyst å ha det lenge, men tar jeg det inn for tidlig, synes jeg det fort blir litt tørt og slitt til julaften.

  1. Åh, det lyder som DRØMMETRÆET! Deler du ikke nogen billeder?

Comments are closed.