Strikkede klude… jeg har været inde på det før: jeg knuselsker strikkede klude. De er noget så pæne, og når man selv nørkler sine klude, kan man få dem i lige præcis den farve, man allermest ønsker sig. De er hyggelige at lave, nemme og overskuelige projekter som de jo er, og man kan få testet alle mulige interessante mønstre i småt format, inden man får slået masker op til et slumretæppe eller en sweater. De er herlige i brug, bløde og lækre og med overlegen sugeevne. Og nå ja – så er de gode for miljøet.
En hjemmelavet bomuldsklud kan vaskes i én uendelighed, den bliver ved med at være pæn, og den afgiver ingen mikroplast til vores plagede oceaner. Hvis du oven i købet vælger økologisk bomuldsgarn, minimerer du aftrykket på naturen, og det er vel også noget værd 😉
Jeg har lavet stakkevis af strikkede klude. Jeg bruger dem selv, både i Danmark og i Italien, og jeg bruger dem ofte som gave, for eksempel i værtinde- eller julekalendergaver. Faktisk tænker jeg, at det ville være decideret angstprovokerende at opholde mig for lang tid ad gange på et sted, hvor jeg ikke havde adgang til et nøgle bomuldsgarn og et par strikkepinde!
Denne gang har jeg lavet en klud med et simpelt fletmønster. Hvis ikke den umiddelbart falder i smag, kan du jo prøve om du kan vælge din alleryndlingsklud i bloggens gemmer, hvor du kan finde følgende klude:
- Nok min egen favorit: en smuk klud med det kæreste lille hulmønster og små lus: klud nr. 1
- En variation over yndlingskluden, med en fin lille snoning: klud nr. 2
- To klude med nemme ret/vrang mønstre: en med mønster af små trekanter, og en med diagonale striber: klud nr. 3 + 4
- Hele tre klude, med henholdsvis rudemøsnter, gittermønster og smalle diagonale striber: klud nr. 5, 6 + 7
- Helt anderledes, runde klude: klud nr. 8
- Endelig er der mine fine klude i vævestrik. Vævestrik er en fantastisk måde at få farvemønstre i sine klude på, uden at risikere dumme løse tråde på bagsiden, som hænger fast i alt muligt! klud nr. 9
Men for nu at vende tilbage til den nyeste klud i samlingen, jubilæumskluden nr. 10, så får I lige opskriften her:
Jeg bruger knap et nøgle bomuldsgarn af den almindelige tynde slags (8/4 hedder den som regel, med en løbelængde på omkring 160-170 meter pr. 50 gram), og strikker det dobbelt på pinde 3,5
Slå 46 masker op på pind nr. 3,5, og strik 8 pinde ret.
Strik herefter 4 m ret, 1 m glat, 36 m mønster efter diagrammet nedenfor, 1 m ret, 4 m ret. Fortsæt således, til du har strikket hele diagrammet igennem tre gange.
Afslut med 8 pinde ret, og luk løst af (eventuelt med min super-elastiske aflukning).
Hæft enderne og din jubilæumsklud er klar til brug 🙂
Diagram til strikket karklud
Så mange fine kluter Nå når dagene blir kortere skal jeg ta fram strikketøyet jeg og- det er så koselig. Gjerne sammen med en kopp te eller et glass vin.
Uh ja, efterårshygge med strikkepinde!! Så bliver de korte dage pludselig til skønne, lange aftner 🙂
Slike kluter er så gode og det eneste jeg bruker på kjøkkenet, både hjemme og på hytta. Nå er det snart på tide å fornye og kaste de gamle.
Klem fra Ingrid
De er noget så skønne i brug – og hyggelige at lave! Ville elske at se nogen af dine 🙂