Fingerløse handsker

Jeg har lavet noget mægtig fint, som jeg desværre ikke rigtig ved, hvad jeg skal kalde. Hvad er det korrekte navn for handsker/vanter uden fingre? Pulsvarmere, måske? Det får mig altså bare til at tænke på Xanadu og 80’er fitness… Hvorom alting er, så har jeg i hvert fald lavet sådan nogen, og de er noget så fine.

De der nogen er strikket med en ekstra lang ribkant foroven, så man kan folde dem ned over fingrene på særligt kolde dage. Det er ide jeg har fået fra en herlig strikke podcast, som jeg slet ikke kan få nok af: Dunderknit’s Knitting Vicariously. Hvis du trænger til lidt god underholdning til de stille strikkestunder, kan jeg slet ikke anbefale Caroline nok!

pulsvarmere

Opskrift på fingerløse handsker / pulsvarmere

Garnforbrug:
S/M: 50 gr Fabel og 25 gr Kid Silk – man strikker med to tråde; en af hver.
L/XL: 100 gr Lima og 25 gr Kid Silk – man strikker med to tråde; en af hver.

Pinde: strømpepinde 3,5 eller 4, afhængigt af størrelsen

Strikkefasthed:
S/M: 18 m i glatstrik på p 3,5 = 10 x 10 cm
L/XL: 16 m i glatstrik på p 4 = 10 x 10 cm
Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

pulsvarmere

Skaft 
Slå 36 – 40 m op, og fordel dem på strømpepinde. Strik 1 omg ret, og derefter 7 – 9 cm rib.
Strik 3 – 5 cm ret, og marker første maske på omgangen. Omkring denne maske skal du tage ud til tommelfinger. Lav udtagningerne således:

1 omg: Start umiddelbart før den markerede maske. Saml løkken mellem de to næste masker op fra arbs vrangside med venstre pind, og strik den ret. Strik den markerede maske ret. Saml løkken mellem de næste to masker (altså løkken mellem den første markerede maske og den maske du skal til at strikke) op på venstre pind, og strik den drejet ret.

2. omg, og hver anden omg herefter: strik alle masker ret.

Gentag 1. og 2. omg, til du har taget 10 – 12 masker ud.

Overfør tommelfingerens 11  – 13 masker (de 10- 12 masker du har taget ud, og den markerede maske i midten) til en tråd, og lad dem hvile.

Hånd
Slå 1 ny maske op, der hvor du har sat tommelfingerens masker på tråd, og fortsæt rundt i glat med 36 – 38 m på omg.

Når arb måler 17,5  – 22,5 cm skifter du til rib. Strik 8 cm rib, og luk elastisk af.

Tommelfinger
Strik tommelfingeren ved at sætte de 11 – 13 masker fra tråden over på strømpepinde, og samle 2 nye masker op i den maske du slog op til hånden – 13 – 15 masker i alt på omg. Strik 4 cm ret, og luk elastisk af.

Strik endnu en handske, hæft alle ender, og damp arbejdet let.

Måske vil du også læse...

2 Comments

  1. Amy says:

    Hei 😀
    Tak for opskriften. Jeg har strikket nogle lignende, de er jo meget populære, ikke bare blandt ungdommen, menn også os gamle. Min søster, 75 år, fik et par sidste efterår og er så glad for dem, at jeg strikkede et par finere til jul. Hun sover med dem på, når det er koldt, det hjælper på gigten. En svigerinde og en veninde har også fået og selvfølgeligt datter og barnebørn. På færøsk hedder de “kubbar” i Norge hedder de torgvanter og noget lignende i Sverige, men det nyeste er nok pulsvarmer/vanter eller halvvanter.. Jo “kært barn har mange navne” 😀 Min svigerinde er særlig glad for et par som er strikket efter opskrift fra Filcolana,

    1. Hej Amy,
      Hvor sjovt med de andre nordiske navne – de er meget bedre end ‘pulsvarmere’, synes jeg! Halvvanter er nu også godt, det tror jeg, at jeg vil bruge fremover

Comments are closed.