Hver gang man krydser mere end 3-4 tidszoner, er jetlag en realitet man er nødt til at forholde sig til. Kroppen bliver slået ud af kurs når døgnet pludselig skrider, og nærmest alt kan blive påvirket: søvnmønster, fordøjelse, humør, hormonsystem og så videre.
Det er meget forskelligt, hvordan vi reagerer på jetlag. For nogen er det rigtig slemt, og de skal måske bruge helt op til en uge pr. tidszone før de er justeret 100 % ind, mens andre klarer op til 8-9 tidszoner på en dag eller to. Nogen synes det er skrækkeligt at rejse mod øst, mens andre går helt i bro over at drage vestpå – det er ikke til at sige på forhånd, hvordan man vil reagere, og man kan ikke engang regne med, at man vil reagere ens fra gang til gang. Når det kommer til jetlag, er man bare nødt til at møde fænomenet med et åbent sind og en god portion nysgerrighed hver eneste gang.
Der er dog en del ting, man selv kan gøre for at lette overgangen fra én tidszone til en anden. Selv har jeg kun meget sjældent reageret voldsomt på tidsændringer, men jeg er også ekstremt disciplineret omkring det. Som i helt overdrevent, voldsomt pernittengryns-disciplineret. Men det virker tilsyneladende, så jeg har ingen planer om at slække på mit jerngreb.
Man kan selvfølgelig også vælge bare at lade stå til, og lystigt fortsætte på sin egen tid. Det har den fordel at man helt slipper for at forholde sig til alt det pjat, men den ulempe at man typisk vil køre asynkront med sine omgivelser. Det kan hr. Trans skrive mange lange historier om, men hvis du har lyst til at få mest muligt ud af dine feriedage, kan du prøve følgende råd:
- Stil uret til den nye tidszone, straks du går ombord på flyet. Det kan godt være at du tror klokken er 9 om morgenen, men jo før du vænner dig til, at det er den slet ikke, jo bedre.
- Vær slave af dit ur. Spis, når uret fortæller at det er spisetid. Sov, når uret fortæller at det er sovetid. Gå udendørs, når uret fortæller at det er dag. Måske ikke altid lige sjovt, og helt afgjort ikke spor happy-go-lucky hippiehyggeagtigt, men vanvittigt effektivt.
- Spis store, solide måltider til både morgen og frokost, men lette anretninger om aftenen. De store morgen- og frokostmåltider vil hjælpe dig til at have masser af energi dagen igennem, og det lette aftensmåltid vil sikre at du ikke skal tvinge dig selv til at sove på en overfyldt mave. Hvis du rejser mod vest, er det en god ide at sørge for at dit aftensmåltid er ekstra let, men med masser af protein – du vil nemlig typisk have lyst til at gå i seng meget tidligere end hensigtsmæssigt, og en fuld mave vil kun gøre dig endnu mere sløv.
- Drik rigeligt. Drik virkelig meget vand, så du ikke dehyderer, men vær opmærksom på at undgå koffein- og sukkerholdige drikkevarer om aftenen, hvis du erfaringsmæssigt reagerer skidt på det. Det kan være fristende at snuppe en Red Bull, når øjnene bliver tunge ved 6-7 tiden om aftenen, og for nogen kan det også være fint nok. Andre er meget følsomme overfor koffein og sukker, og så er det nok bedst at styre udenom den slags fra først på eftermiddagen. Problemet er, at du kan risikere at blive dødtræt, men alligevel være ude af stand til at få en fornuftig søvn, hvis dit system er kørt helt op.
- Afsæt et tidsrum på 7-8 timer hver nat, hvor du ligger i din seng. Det er muligt at du vil opleve, at du bare ligger og glor op i loftet, men det er faktisk sjældent sådan det virkelig er. Som regel vil du døse hen fra tid til anden, og under alle omstændigheder er der intet vundet ved at stå op. Igen: vær slave af dit ur.
- Hjælp eventuelt søvnen på vej med enten melatonin eller indslumringspiller. Jeg bruger glad og gerne en kombination af de to når jeg rejser vestpå, for det er den vanskeligste tur for mit vedkommende. De første dage jeg er i USA, tager jeg hver aften 5-10 mg melatonin og 1 Advil PM-tablet. Så sover jeg som en skudt ko i ca. 6 timer, og resten af natten ligger jeg bare og nyder at have god tid.
- Sørg for at få så meget naturligt dagslys som overhovedet muligt. Der er intet der regulerer din døgnrytme så godt som naturligt lys, så sørg for at suge så meget til dig, som du på nogen måde kan komme til.
- Vær så aktiv som muligt, både om dagen og om aftenen, dels for at give kroppen en chance for at blive naturligt træt, men også for at undgå at falde hen og sove før tid.
- Modstå fristelsen til lige at snuppe en lille lur. Nogen dage kan det forekomme en nærmest overmenneskelig anstrengelse ikke lige at smække benene op, bare lige to minutter. Det er på de dage, du må trække på dine superkræfter.
- Det allerbedste råd har jeg gemt til sidst: Sørg for at lave virkelig sjove, spændende, hyggelige og interessante ting. Jo bedre underholdning du kan udsøge dig, jo nemmere vil det være at holde sig frisk og vågen. Sorter gerne lidt i adspredelserne – det er nok ikke lige den første aften i New York du skal prøve at se en film (har efterhånden lært det på den hårde måde…), ligesom en teatertur kan være noget af en udfordring. Shopping er til gengæld en virkelig god løsning – 2-3 timer i REI (hvis man er sådan lidt til den nørdede side), i et hyggeligt, solbeskinnet mall eller på et lokalt marked har reddet mange eftermiddage for mig 😉
Vi bor lige rundt om hjørnet fra Fashion Island, hvor jeg historisk set ofte er kommet galt afsted – men denne gang har jeg et nyt fokus: hiking gear! Tilbragte derfor et par lykkelige timer i slaraffenlandet REI, hvor vi fik shoppet godt igennem på den virkelig nørdede måde; der hvor det afgørende er vægten på tasken, og om myggene kan stikke igennem bukserne. Ikke cool, men tosset sjovt!
Med disse forholdsregler tilpasser jeg mig som sagt nemt en 9-timers tidsforskel på en dag eller to, selv på de svære ture vestpå. Rejser jeg mod øst, mærker jeg nærmest ikke noget til selv de 7 timers forskel i Japan, så der slækker jeg faktisk lidt på kadaverdisciplinen. Lidt.
Hvordan håndterer du jetlag? Er det en udfordring for dig, og har du nogen ekstra gode råd?
Kære Pia,
Jeg håber du er kommet godt igennem jetlag og at du ved hjælp af forholdreglerne ikke mærker så meget til det. Da vi kom hjem fra vores rejse i Sydamerika i januar, blev jeg godt nok ramt af jetlag. Jeg havde ikke taget det så alvorlig, men tænkt at en god nattesøvn nok ville tage toppen af det. Hold da op, hvor tog jeg fejl! Det tog en uge at komme ovenpå, jeg var fuldstændig ødelagt, men det var det hele værd! Fortsat god tur og god weekend.
Tak! Jetlag kan være temmelig barsk, hvis ikke man får forholdt sig til det, men jeg er som regel okay allerede på andendagen. Er dog også nærmest hysterisk med disciplinen 🙂