Julebøger 2019

julebøger

Forleden var der én der spurgte mig, hvad julebøger egentlig er, og svaret er jo, at det er flere forskellige ting. Det er de indlysende; børneklassikerne og krea-bøgerne – men det er også romancer, krimier og dramaer, som er sat i julens kulisse. Og jeg elsker dem alle sammen! Ovenfor ser I et udvalg af mine gamle julebøger. Det er især opskriftsamlinger, krea-anvisninger og pynteideer, og dem har jeg ikke rigtig set i e-bogsformat. Det egner de sig vel i virkeligheden heller ikke rigtig til, al den stund at denne type af bøger i høj grad bæres af deres fotografier.

Hvert år føjer jeg nye julebøger til samlingen, og genlæser mine favoritter. Det er, ikke overraskende, den direkte vej til julestemning, for hvad er vel mere julet end at krybe op i husets bedste stol med en kop nellikkeduftende julete, en nisse på skødet, og en god bog?

Her er nogle af mine favoritter – tip mig gerne, hvis I har gode ideer til udvidelser af samlingen.

 

Børneklassikerne
Nissernes julebog, af Carla Hansen
Den mest bedårende bog, med naivt morsomme tekster og fantastiske illustrationer af Vilhelm Hansen. Læser den hvert år – også de år, jeg ikke har nogen småbørn, jeg kan bruge som alibi.

Da julen kom til Mumidalen, af Tove Jansson
Mumitroldene er bedårende, og deres undrende tilgang til julen fryder mig igen og igen. Tove Janssons finurlige Mumidal er altid et besøg værd, både sommer og vinter.

 

Krimierne
Mordet på landsbykirkegården, af Maria Lang
Min all-time favorite i denne kategori – Puk og Einar Bure holder jul hos hendes onkel på den fine, gamle præstegård, og selvfølgelig sker der et mord. Christer Wijk kommer straks til undsætning, og løser naturligvis den indviklede gåde, alt imens julen indfinder sig. Julestemningen fletter sig så fint ind i de sørgmodige forviklinger, og jeg elsker alt ved denne bog. Også selvom jeg godt kan huske, hvem morderen er.

Julen varer ikke til påske, af Jørgen Mathiassen
Ny på min liste, men med en dejlig Maria Lang-agtig stemning. Den stenrige Augusta Mørch beslutter, at hendes formue skal gå til oprettelsen af en lægevidenskabelig fond ved hendes bortgang, og dét sætter gang i sagerne! For hvis pengene ender i en fond, er der jo en masse slægtninge, der bliver slemt skuffet…

Døden kom til jul, af Jørgen Thorgaard
En meget speciel julebog, om fængselspræsten Jonas, som drages ind i alle slags problemer, mord inklusive. Jeg er ikke færdig med bogen endnu, men tør allerede godt anbefale den, ikke mindst på grund af dens humoristiske tone, som fermt undgår den falde-på-halen komik, som ellers ofte præger ”morsomme” krimier.

 

Familiedramer, hjerte & smerte
Hjem til jul, af Joanna Bolouri
Emily er 38 år, og lever alene i London, langt fra sin noget krævende familie. I år kan hun omsider se frem til at vende hjem til jul med en kæreste. Altså indtil hun opdager, at hendes perfekte kæreste er mindre end perfekt. Han er for eksempel gift… Hun orker ikke at trække offerrollen med til jul, hvorfor hun betaler sin unge, flotte nabo for at agere kæreste for turen. Det kommer der et herligt familie- og kærlighedsdrama ud af; et hvor plottet ganske vist ikke er nyt, men til gengæld udfoldes elegant.

Julen varer længe, af Francesca Hornak
Min nyeste yndlingsjulebog, som selvfølgelig skal læses igen i år. Fantastisk historie om hvad der sker, når familien med de mange hemmeligheder skal bo sammen over højtiden. Læs min anmeldelse fra sidste år – eller endnu bedre: læs bogen. Nu.

Julen er hjerternes fest, af Lise Nørgaard
Endnu en klassiker, som jeg har læst et utal af gange. Og hver eneste gang frydes jeg over den skarpe pen og de stærke, nærmest karikerede figurer,, som virkelig klæder novelleformatet. Min favorit er helt uden tvivl En formgivet juleaften, muligvis fordi jeg ikke er blind for den 1:1 identifikation der opstår i mine svage julestunder, men også Julerejsen til mormor lokker min julelatter frem.

Rosie Hopkins’ søde jul, af Jenny Colgan
Du godeste, hvor er den bog sød! Kær, varm og fuldkommen forudsigelig, præcis som en god juleromance skal være. Jul på engelsk, tilsat gammeldags slikbutik (allerede her en vinder) i lille landsby, med en smerteplaget antihelt af en mand, som spiller smukt op til den egentlig helt, den rundkindede Rosie. Her er kærlighed gennem mange årtier, gennem tykt og tyndt, sundhed og sygdom; her er bedrag, gamle og nye sår, en katastrofe af passende omfang, og naturligvis en lykkelig slutning.

Læser I julebøger? Og er der nogen, der mangler på min liste?

Måske vil du også læse...