Hverdagsvesten

Da jeg havde strikket min fødselsdagsvest, fik jeg ret hurtigt mistanke om, at jeg manglede en helt enkel, farveneutral hverdagsvest. Sådan én, man bare lige trækker over hovedet, uanset om man har t-shirt, skjorte eller kjole på.

Og jeg havde jo ret! Denne her fine sag røg rapt af pindene, og jeg har knuselsket den lige siden. Jeg bruger den, som forudset, til alt – og så elsker jeg, at jeg kan have den på hver dag, også de dage, hvor jeg render ekstra varm #megettrætafovergangsalder

Jeg har strikket den i mit ultimative luksusgarn; det fine alpaca fra Frisenvang. Det er håndspundet og ufarvet, hvilket betyder, at der er ret store variationer fra bundt til bundt, hvorfor jeg lige vil minde om et vigtigt strikkeråd til den slags garn:

Man skal strikke med to bundter ad gangen. To omgange med ét bundt, og derefter to med et andet. På den måde udjævnes eventuelle forskelle, samtidig med at garnet får lov at leve, og det giver et mageløst spil i det færdige arbejde.

Den kan naturligvis også strikkes i andre garner, bare man holder strikkefastheden. Lige nu har jeg én på pindene, hvor jeg bruger Drops Puna, og det bliver også super flot.

strikket veststrikket vest

Opskrift på Hverdagsvesten

Overvidde: 86 – 92 – 100 – 108 – 116 – 124 cm

Længde: 56 – 58 – 60 – 62 – 64 – 66 cm

Pasform: Hverdagsvesten er designet til at blive båret med ca. 3-5 cms bevægelsesfrihed. Det betyder at du, for at få en pasform som vist på billedet, skal vælge din størrelse ved at måle dig selv om brystet, lægge 3-5 cm til, og strikke den størrelse der kommer tættest på resultatet.

Garnforbrug: 300  – 300 – 300 – 300 – 400 – 400 gr Frisenvang, fin kvalitet
eller 5-5-6-7-8-9 nøgler Puna

Pinde: rundpind 2,5 og 3,5

Strikkefasthed: 22 m = 10 cm.
Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

strikket vest

Det er næsten ikke til at se på billedet, men der er faktisk en fin, lille detalje ved ærmegabene: en spinkel snoning, som fortsætter op fra indtagningerne.

Krop
Slå 160 – 172 – 190 – 208 – 226 – 242 m op på rundp 2,5. Strik 4 cm rib (1 r, 1 vr), og skift derefter til rundp 3,5 og glatstrik, mens du tager 10 m ud på den første omg. Marker den første maske og maske nr. 85 – 91 – 100 – 109 – 118 – 126.  Disse markeringer viser de to sider af arb, hvor det senere skal deles til for- og bagstykke.

Strik til arb måler 7 cm, og begynd så udtagninger omkring markeringerne i begge sider.  Start lige inden du skal til at strikke en markeret maske. Saml løkken mellem de næste to masker (altså løkken mellem den maske du netop har strikket og den markerede maske) op fra arbs vrangside med venstre pind, og strik den ret.
Strik den markerede maske ret.
Saml løkken mellem de to næste masker (altså mellem den markerede maske og den næste maske på omgangen) op på venstre pind, og strik den drejet ret.- du tager altså 4 m ud på 1 omg.

Gentag udtagningerne når arb måler 12, 17, 22 og 27 cm. Du har nu taget 20 masker ud, og har 190 – 202 – 220 – 238 – 256 – 272 m på omg.

Når arb måler 30 – 31 – 32 – 33 – 34 – 35  cm deles det ved markeringerne til forstykke og ryg.

 

Ryg
Strik frem og tilbage i glatstrik over ryggens 95 – 101 – 110 – 119  – 128 – 136 m, og start indtagninger til ærmegab i begge sider.

Lav indtagningerne på pindene fra retsiden således: Strik 3 m ret, strik 2 m drejet ret sammen, strik videre efter mønster til der er 5 m tilbage på pinde, strik 2 m sammen, strik de sidste 3 m ret. Gentag indtagningerne, til du har 65 – 71 – 80 – 89 – 98 – 106 m på pinden (du tager 30 m ind i alt).

Herefter strikkes retpindene således: Strik 3 m r, sæt 1 m på hjælpepind foran arb, strik 1 r, strik m fra hjælpepinden, strik alle m ret indtil der er 5 m tilbage på pinden, sæt 1 m på hjælpepind bagved arb, strik 1 r, strik m fra hjælpepinden ret, strik 3 r.

Når arb måler 54 – 56 – 58 – 60 – 62 – 64 cm strikkes vendepinde for at forme skuldrene. Strik indtil der er 5 m tilbage på pinden, vend. Strik tilbage, indtil der er 5 m tilbage på pinden, vend. Strik indtil der er 8 m tilbage på pinden, vend. Strik tilbage indtil der er 8 m tilbage på pinden, vend. Strik indtil der er 12 m tilbage på pinden, vend. Strik tilbage indtil der er 12 m tilbage på pinden, vend.

Når arb måler 56 – 58 – 60 – 62 – 64 – 66 cm lukkes alle masker af.

 

Forstykke
Strik som til ryggen indtil arb måler 50 – 52 – 54 – 56 – 58 – 60 cm. Luk de midterste 21 – 21 – 22 – 23 – 23 – 23 m, og strik hver side færdig for sig. Fortsæt aflukning ind imod halsen på hver anden p: luk for 3 m 2 gange, og derefter for 1 m 4 gange.

Når arb måler 54 – 56 – 58 – 60 – 62 – 64 cm strikkes vendepinde for at forme skuldrene. Strik indtil der er 5 m tilbage på pinden ud mod skulderen, vend. Strik tilbage. Strik indtil der er 8 m tilbage på pinden, vend. Strik tilbage. Strik indtil der er 12 m tilbage på pinden, vend. Strik tilbage.

Når arb måler 56 – 58 – 60 – 62 – 64 – 66 cm lukkes alle masker af.

Strik den anden side på samme måde, blot spejlvendt.

 

Montering

Sy skuldersømmene, og hæft alle ender.

Strik halskant: langs halskanten samles ca. 100-126 m op på p 2,5. Strik 3 cm rib (1 r, 1 vr), og luk derefter elastisk af.

Strik ærmekant: langs ærmegabet samles ca. 110-140 m op på p 2,5. Strik 3 cm rib (1 r, 1 vr), og luk derefter elastisk af.

Måske vil du også læse...

25 Comments

 1. Laila says:

  Så fed en vest kan du kreere den med v-hals?
  Fan fra Fyn

  1. Tak!
   Jeg tænker det ville være ret nemt at lave v-hals: start halsaflukning ca. 5-6 cm tidligere, start med at lukke den midterste maske, og luk så samme antal som opskriften angiver gradvist, én ad gangen. Husk at ribkant på v-hals skal laves anderledes: sørg for, at den maske der sidder lige over den midtermaske, du lukkede først, strikkes ret. Omkring den tager du én maske ind på hver side, på hver anden omgang.
   Giver det mening?

 2. vibeke says:

  Kære Pia,
  Du laver SÅ mange flotte ting og jeg er vild med din tilgang til det at strikke, nemt-hurtigt og ukomplicieret. Jeg er vild med din hverdagsvest 🙂 Jeg er nu også ret vild med de skjorter du har haft under. Henholdsvis den under din fødselsdagsvest og så den du har på til hverdagsvest. Hvor finder du dem henne ? er vild med hvide skjorter, men synes det kan blive lidt for maskulint og min figur er ret skarp i kanten, så har brug for noget der falder blødt og feminint 🙂

  Bedste hilsner,
  Vibeke

  1. Kære Vibeke, tusind tak for de søde ord!!
   Jeg tror faktisk, det er den samme skjorte på begge billeder; en skøn hvid sag, som jeg fandt i Como sidste sommer. Nogen gange har jeg set tilsvarende skjorter i Zara, så hold evt øje der

 3. Lill says:

  Den er så fin!!!

  1. Tusind tak!

 4. Tine says:

  Jubiiiii så kom den
  1 mio x tak
  Hvor mange nøgler Puma bruger du til den vest du har på pinden ??

  1. Jeg ved det ikke endnu, men skal nok skrive det ind, når jeg har testet mine beregninger

  2. Når jeg regner på det, ser det ud til, at der vil gå 12 – 13 – 15 – 16 nøgler Puna til de forskellige størrelser. Det virker dog umiddelbart som om det er i overkanten, udfra hvor meget jeg selv har brugt hidtil. Jeg tager altid ubrudte garnnøgler retur, så det er ikke den helt store katastrofe, hvis du får købt for meget – Puna er jo i øvrigt også lækkert til huer, vanter osv, så man kan altid få brugt sine rester 😉

 5. Maja says:

  Hej Pia! Super fed vest – men OGSÅ super fede bukser og skjorte – hvor mon de er fra og hvis du kan huske model vil det være super fedt! Rigtig god weekend til dig!

  1. Det er mine gamle Diesel Gracey – så skønne at have på!

 6. merete raith says:

  Hejsa
  En rigtig flot vest som bestemt skal strikkes – lige nu gang i to af dine designs – mangler bare at sy sammen
  Har et spørgsmål til opskriften – udtagning = 4 masker pr omgang men næste udtagning er et godt stykke oppe på vesten og du skriver at der nu er udtaget 20 masker – hvordan kommer du til det antal – da jeg læser at der er to udtagninger = 8 masker?

  1. Det er jeg glad for at høre!
   Du tager ud når arb måler 7, 12, 17, 22 og 27 cm – fem gange i alt, altså 20 masker. Giver det mening?

   1. merete says:

    Ok – ja nu gør det – troede at cm angivelsen var for den enkelte størrelse
    Glædelig jul

    1. I lige måde

 7. Anne Charlotte V. Larsen says:

  Hej kan det virkelig passe at der skal bruges så meget i Puna – det er jo næsten et halvt kilo mere garn og hvad pinde str. skal man bruge i Puna. Glæder mig til at komme igang med at strikke den

  1. Jeg har ikke strikket den op i Puna endnu, så der er kun tale om en beregning. Det ser dog ud til, at jeg kommer til at bruge langt mindre – måske 12 nøgler til en medium.

   1. … og i øvrigt samme pindestr, og samme strikkefasthed. Muligvis får du brug for at gå et pindenummer ned, men jeg bruger samme str.

 8. Hej
  Jeg synes det er en skøn opskrift du har lavet. jeg elsker veste 🙂
  Den skal jeg prøve at strikke i noget af mit håndspundne uldgarn – tænker jeg kan finde noget der passer i strikkefasthed.
  Har du lyst, så kig på manden og mins hjemmeside hvor der er håndspundet garn (ikke så meget flashet) – hånddrejet træ og spinderelaterede produkter.
  Så tak fra mig.

  1. Jeg kigger forbi

 9. Bente Larsen says:

  Hej
  Super fin vest, som jeg vil strikke. Jeg måler 96 om brystet, og kan bedst med at det ikke sidder for stramt, så tror du ikke jeg bør op på en overvidde på 108 i din opskrift?
  Har du beregnet, hvor meget garn fra Puna der skal bruges til denne str.?
  Mvh Bente

  1. Hej Bente, hvis du er i tvivl om str, kan du evt måle et stykke tøj, som du synes sidder behageligt. Husk dog på, at strik er meget elastisk.
   Der er angivet garnmængde i opskriften, på både Puna og Frisenvang. God strikkelyst!

   1. Bente Larsen says:

    Mange tak for hurtigt svar :))

 10. Berit Dyrehauge says:

  Hej 🙂
  Jeg er i tvivl om hvor mange masker der skal samles op til hhv halskant og ærmekant….
  Syntes det er et ordentligt spring: hals 100-126 m og ærmekant 110-140 m….
  Håber du kan hjælpe mig 🙂
  Jeg skal strikke vesten til min datter – den er SÅ fin 🙂

  1. Intervallet er givet for at dække alle størrelser, så det er kun vejledende. Læg dig i den lave ende til de mindre størrelser, og i den høje ende til de store.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.