For nylig skrev jeg lidt om alternative meditationsformer, mest med fokus på forskellige kunst- og kunsthåndværksformer. I dag skal det handle om en anden form for alternativ meditation, nemlig kontemplativ læsning.
Normalt når vi læser, er det enten for at skaffe os viden, eller for at adsprede os. Kontemplativ læsning, eller læsning i en meditativ kontekst, handler om at lade ordene synke ind, snarere end at suge dem til os, tygge dem igennem, og spytte dem ud igen.
Det er ofte mest hensigtsmæssigt at henlægge sin meditative læsning til det samme sted, man laver resten af sin spirituelle praksis (hvis man ellers har sådan et sted!), men det kan i princippet gøres hvor som helst og når som helst. Når der er fordel i at sætte sig et særligt sted, hænger det sammen med, at man typisk dér er i omgivelser, hvor man er vant til at samle sig og fokusere. Det vigtigste er imidlertid, at man sidder godt. Sid i din sædvanlige meditationsstilling, eller vælg en god stol, som giver ordentlig støtte. Undgå at falde sammen, når du sidder. Som under almindelig meditation er det vigtigt at holde ryggen rank, og lade kroppen udtrykke den åbne vågenhed, man ønsker at skabe i sindet. Husk i øvrigt at læsning kræver godt lys, som skal være rettet mod teksten, der læses.
Når du begynder din læsning, er det allervigtigste råd: LÆS LANGSOMT! Du har ikke travlt! Det meste af vores læsning foregår i en forfærdelig hast, om det så er fordi vi skimmer vores e-mails, eller suser igennem avisens overskrifter. Du læser ikke op til eksamen, og der er ingen tidsbegrænsninger. Du når det, du når – og det er godt nok.
Man har naturligvis brug for en egnet tekst. Jeg har – måske ikke overraskende – fundet de buddhistiske sutraer meget velegnede, men man kan i princippet vælge hvad som helst. Tænk over at vælge en tekst, som ikke er alt for let tilgængelig, og vær på det rene med, at det ikke handler om at blive underholdt. Man altid få underholdning en anden gang. Et godt forslag kunne være Alkymisten af Paulo Coelho, som virkelig er en tekst der drager læseren ind, og kræver noget af os.
Prøv at læse, som du lytter til et særligt stykke musik, eller betragter et dragende maleri. Undgå at analysere teksten i detaljer. Lad dit sind være så rummeligt at det kan fatte eventuelle analogier, og lad dig opsluge af stemningen. Der vil garanteret være dele af teksten, som ikke umiddelbart siger dig noget. Det gør ikke spor – hvis du senere vender tilbage til den selv samme tekst, vil du ofte opdage, at passager, som du tidligere havde kedet dig ved, eller haft svært ved at finde mening i, pludselig åbenbarer sig for dig i stor skønhed. Måske går det ikke sådan, og så er det også i orden. Bare sid med teksten, og lad den gøre sit. Bare sid.