Når tingene er allermest svære, vil jeg være allermest glad

Ind imellem oplever jeg en subtilt ubehagelig fornemmelse. En svag knugen i maven, som er nem at spore tilbage til en underliggende fornemmelse af ikke at være helt ok. Jeg føler mig ikke rigtig synkroniseret med min omverden. Det er som om jeg er en lille smule ved siden af; en lille smule forkert. Fornemmelsen er ganske svag, men dens indflydelse på mig er stor. Disse oplevelser følger altid, uden undtagelse, en periode hvor jeg har haft nedprioriteret min meditation.

img_5352

Meditation har været en naturlig del af mit liv i mange år, men ikke desto mindre sker det fra tid til anden, at jeg snubler. Det er mere end almindeligt tåbeligt, så meget desto mere som det ofte er i travle eller vanskelige peioder, det sker – samtidig med at jeg udmærket ved, at det netop er i tunge tider, jeg mere end nogensinde har brug for at være på toppen. Jeg går en barsk tid i møde de næste måneder; en tid hvor det er afgørende nødvendigt, at jeg er den allerbedste version af mig selv. Derfor nyder jeg, at disse dage giver mig mulighed for at kunne give mig selv en saltvandsindsprøjtning, og få mit liv kigget efter i sømmene – jeg er nemlig i tilbagetrækning med en håndfuld gode dharmalærer-kolleger.

Jeg ved, at det er muligt at leve et liv med tid til livet, også når man har travlt. Jeg ved at det er muligt at finde ro og stilhed alle steder, selv i kaotiske omstændigheder. Uro og travlhed skader os kun, hvis vi vælger at tillade det – vi kan sagtens leve roligt og lykkeligt under vanvittige forhold. Derfor har jeg truffet et valg:

Når tingene er allermest svære, vil jeg være allermest glad. Det er nemlig der, jeg har allermest brug for det.

Det er jo et nemt valg at træffe, men måske et svært valg at implementere. Nye vaner er ikke altid nemme at skabe, og da slet ikke i turbulente omstændigheder. Det skyldes, at vi ikke altid selv bestemmer, hvad der skal tænkes i vores hoveder; en lidt vovet påstand der heldigvis er nem at tjekke:

Sæt dig med et stykke blankt papir, og tænk kun på dette papir i to minutter. Hvis det viser sig at være svært, kan du måske have glæde af at få trænet din koncentrationsmuskel, for eksempel ved hjælp af mine meditationsinstrukser.

Det jeg gør, når de store ting i livet strammer til, er at jeg gør mig endnu mere umage end ellers for at glæde mig over de små ting. Der er altid noget som ikke er galt, men det kommer man nemt til at glemme i svære tider. Man kommer nemt til at tage de små ting for givet, men de små ting er ofte de store, når det virkelig kommer til stykket.

Måske vil du også læse...