Snebold – strikket babyjakke

Jeg har ikke noget imod at kaste mig over store nørklerier. Slet ikke. Fordi, lækre, lodne sweatre og vamsede tæpper! Men der er nu altså noget helt særligt over at strikke i bittesmå størrelser, så arbejdet virkelig skrider hurtigt frem, og bedårende nuttetheder lynhurtigt glider af pindene. Min sidste kreation er en skøn, strikket babyjakke med en lang hætte – så lækker at jeg har helt lyst til at lave den til mig selv (selvom jeg ikke er helt sikker på, at jeg kan bære hætte-looket…).

Den er strikket i det herligste, bløde merinould, som kan fås i stort set alle farver. Jeg har valgt en lys grå, men der er nærmest frit valg på alle hylder – og det er blødt, og kradser ikke. Som i slet ikke.

Strikket babyjakke

Størrelse 0 (3) 6 (12) mdr
Overvidde 27 (29) 31 (33) cm
Længde 27 (30) 34 (37) cm
Strikkefasthed 21 m på 10 cm, i perlestrik med p 4
Garnforbrug 6 (6) 7 (8) nøgler Merino Extra Fine
Pinde str. 3 og 4, enten jumperpinde eller rundpind efter lyst

Perlestrik

 1. p: 1 r, 1 vr
 2. p: r over r, vr over vr
 3. p: 1 vr, 1 r
 4. p: r over r, vr over vr

Disse 4 pinde udgør mønsteret, og gentages. Det er pænest hvis du starter mønsteret på p. 2, og afslutter på  p. 1 eller 3.

Krebsemasker
Krebsemasker er helt almindelige fastmasker, som blot hækles baglæns, altså fra venstre mod højre. De giver en fast, lidt kraftig kant på arbejdet.

Ryggen:
Med pinde nr. 3 slår du 57 (61) 65 (69) m op og strikker perlestrik. Efter 6 p skiftes til pinde nr. 4. Strik lige op til arb måler 15 (17) 20 (22) cm.

Luk af til ærmegab i hver side på hver anden p for 2 m, i alt 3 gange (altså 6 m i hver side). Du har nu 45 (49) 53 (57) m. på pinden.

Fortsæt lige op til arb måler 26 (29) 33 (36) cm. Luk de midterste 19 (21) 23 (25) m og strik hver side færdig for sig således: strik 1 p, på næste p lukkes for 1 m i den side der vender ind mod midten, strik 1 p, luk af når arb måler 27 (30) 34 (37) cm.

Højre forstykke:
På højre forstykke skal du strikke knaphuller i den side der vender ind mod midten – altså den side, hvor der ikke lukkes af til ærmegab. Du strikker et knaphul således: strik 2 m, strik 2 m sammen, slå garnet om pinden, fortsæt med at strikke resten af m almindeligt. På næste p strikkes omslaget som en ny m.

Strik knaphuller jævnt fordelt over forkantens 22 (25) 29 (32) cm. Således skal der være omtrent 5 (5,75) 6,75 (7,5) cm imellem knaphullerne, hvis du placerer det første og det sidste knaphul ca. 1 cm fra kanten.

 1. hul efter ca. 1 cm,
 2. hul efter ca. 6 (6,75) 7,75 (8,5) cm,
 3. hul efter ca. 11 (12,5) 14,5 (16) cm,
 4. hul efter ca. 16 (18,25) 21,25 (23,5) cm,
 5. hul efter ca. 21 (24) 28 (31) cm

Med pinde nr 3 slår du 31 (33) 35 (37) m op og strikker perlestrik. Efter 6 p skiftes til pinde nr. 4. Strik lige op til arb måler 15 (17) 20 (22) cm.

Luk af til ærmegab på samme måde som på ryggen, for i alt 6 m. Der er nu 25 (27) 29 (31) m tilbage.

Når arb måler 22 (25) 29 (32) cm, lukkes af til halsudskæring. Luk først 8 (9) 10 (11) m ind mod midten (modsat ærmegabet). Derefter lukkes på hver 2. p for 2 m én gang, og for 1 m to gange.

Strik videre lige op, indtil arb måler i alt 27 (30) 34 (37) cm, og luk af.

Venstre forstykke:
Strikkes på samme måde som højre forstykke, bare spejlvendt og uden knaphuller.

Ærmer:
Med pinde nr 3 slår du 38 (40) 42 (46) m op og strikker perlestrik. Efter 6 p skiftes til pinde nr. 4. Strik lige op, til arb måler 3 cm, og begynd herefter udtagninger.

Med ca. 2 (2) 2,5 (2,5) cm mellemrum tager du 1 m ud i hver side af arb, i alt 5 (6) 7 (8) gange. Du har nu 48 (52) 56 (62) m på p.

Strik videre lige op indtil arb måler 18 (20) 22 (24) cm, og luk så af til ærmegab:

Luk 2 m i hver side på hver 2. p 3 gange (12 m i alt). Når arb måler alt 21 (23) 25 (27) cm, lukker du de resterende 36 (40) 44 (50) m.

Strik et ærme mere på samme måde.

Hætte (kan evt udelades):
Sy skuldersømmene. Saml 70 (72) 74 (76) m op i halsudskæringen på pinde nr. 3, og strik 2 cm perlestrik. Skift så til pinde nr. 4, mens du på første p tager ud til 74 (78) 82 (86) m. Det er pænest hvis du tager ud i par – altså to masker ad gangen. Så passer de nye masker nemlig ind i mønsteret.

Når arb måler ca. 28 (30) 32 (34) cm lukker du af. Sy hætten sammen midt ovenpå hovedet med maskesting. Lav en pom-pom – en lille snebold! – som sys fast i spidsen af hætten, og hæft alle ender.

Montering:
Hæft alle ender. Sy ærme- og sidesømme, og sæt ærmerne til ærmegab.

Nu hækler du en række krebsemasker i kanten af hætten, der hvor du samlede masker op – altså rundt langs halsudskæringen.

Lav også krebsemasker forneden på ærmerne, og giv dem et ombuk på ca. 2 cm forneden.

Sy knapperne på venstre forstykke, ud for knaphullerne, og jakken er færdig!

 

Måske vil du også læse...

50 Comments

 1. Anne says:

  Så nydelig den erDu er da veldig produktiv- hvordan får du tid til å lage så mye? Er det flere barnebarn i vente? Ha en fin dag

  1. Tak Anne!
   Jeg strikker (i perioder) hver gang jeg har en ledig stund. Altid om aftenen, evt foran Tv’et, men også i frokostpausen, når jeg hygger med veninder og i alle mulige og umulige andre situationer. For det er så skønt at have noget i hænderne – så koncentrerer jeg mig meget bedre! Og flere børnebørn…? Man kan jo altid håbe 🙂

 2. Jeg smelter! Hvor er den skøn! Jeg vil også være sådan én der er dygtig til håndarbejde!

  1. Tak! Strikker du slet ikke? Har da egentlig aldrig set dig med et strikketøj, så det gør du vel ikke. Det må du i gang med 😉

 3. Terry says:

  I love this sweater. But I can only read english. Any way to get the pattern in english?

  1. Thank you, Terry. I don’t think I’ll be able to translate the pattern, but perhaps you could try Google Translate? I’d be happy to help you – you can email me at pia@fiftyfabulous.dk

  2. danyray says:

   did you find a good translation?

   1. I have a translation – I’ll send it to you!

    1. Judith Reddy says:

     I would love an English translation too, please. I can only read the name and email titles below.

     Thanks in advance!

     1. I’ll email it to you tomorrow – I’m currently traveling

    2. Hi, I would love the English translation if anyone would be kind enough to share with me.

     1. I’ll email it to you!

 4. Wicky says:

  Hvor er den fin
  Den gad jeg godt strikke til mit barnebarn på 4 år.
  Du har vel ikke opskriften i str.4?
  Mvh. Wicky

  1. Hej Wicky, jeg har endnu ikke lavet den i større størrelser, men det var da en god ide – det vil jeg tage fat på, så snart jeg er færdig med de ting der gløder på pindene lige nu!

 5. Kirsten Hofmann says:

  Vil gerne bede om nyheder

  1. Kære Kirsten, hvis du går helt ned i bunden af siden, kommer der et sort område, med flere forskellige muligheder. En af mulighederne er at indtaste din e-mail adresse, så du får besked om nye indlæg. Kh, Pia

 6. Signe says:

  Er det ganske almindelig perlestrik med det, vrang på kryds af hinanden på hver pind? Synes ikke at det ligner det på billedet af jakken, og bliver i tvivl om hvordan det skal strikkes ud fra din beskrivelse af perlestrik 🙂

  1. Det er dobbelt perlestrik, hvor der strikkes to rækker med ret over ret, vrang over vrang, hvorefter du bytter om.

 7. Ditte says:

  Jeg er vild med denne jakke og har allerede strikket den en gang. Nu har jeg lige købt garn til endnu en, men opdager så til min rædsel, at nu står der ikke længere 6 nøgler men 8! Træls, så skal jeg betale porto igen…

  1. Har du købt garnet hos mig? Så sender jeg gerne to ekstra nøgler portofrit.

   1. Ditte says:

    Hej Pia
    Jep det har jeg. Det synes jeg er god service.
    Ordrenummer: 28029
    Ordredato: 7. december 2019
    Betaling: Kreditkort (Stripe)

    1. Jeg sender dig to nøgler mere i samme farve. Gider du gå ind og lægge bestillingen i shoppen, og bare vælge “lokal afhentning”, så der ikke beregnes porto? Så får jeg pakken afsted i morgen

     1. Ditte says:

      1000 tak

     2. Det var så lidt

 8. Inge Aagaard says:

  Hej.
  Jeg er igang med at strikke “Snebold” strikket jakke. Er igang med ærmet, men forstår ikke at der står man lukker til ærmegab når arbejdet er 24 cm og man lukker ærmet af når arbejdet er 27 cm. ??
  Er det ikke en fejl? Hvor mange cm skal der være fra man lukker af til ærmegabet på ærmet til man lukker ærmet helt af ?
  Vh Inge

  1. Der skal være 3 cm – det er ikke en fejl

 9. Ditte Gilsfeldt says:

  Sådan en, ikke så prof strikker som mig, har lige er spørgsmål.
  På pind nummer to, strikker man så ikke vr over vr og r over r og ikke r over r og vr over vr?

  1. Altså man strikker mønsteret med to ens pinde ad gangen, hvorefter man skifter til at strikke ret over vrang, og vrang over ret. Giver det mening?

 10. Anne says:

  Hvor er det bare nogle fine opskrifter, du laver. Hvordan ser den lille babyjakke Snebold ud foran? Mvh Anne

  1. Tak Snebold er helt enkel fortil – bare hæklede forkanter og et par knapper.

   1. Okay mange tak for hurtigt svar. ☺

 11. Linda Pedersen says:

  Hej
  Er i gang med den fine jakke. Jeg forstår ikke helt at ærmegabet skal være så langt på jakken. Kan du venligst oplyse nogle mere eksakte mål herpå samt den totale omkreds på jakken, ærmelængde mv. – færdigstrikket

  1. Jeg forstår vist ikke helt dit spørgsmål – de mål du efterlyser fremgår af opskriften. På den mindste str er ærmegabet 12 cm, ærmelængde er 21 cm, og omkreds er 2 x 27 = 54 cm.

 12. Linda Pedersen says:

  Jeg strikker str. 1 år og ærmegabet skal være 17 cm?

  1. Opskriften angiver 13 cm.

 13. Conni says:

  Jeg har lavet str 12 mdr, men er blevet til 2-3 år, pyt, jeg har et banenbarn der passer denne str. Men er i tvivl om hætten er anvendelig, eller til pynt, jeg har endnu ikke nået til hætten.
  Ellers dejligt mønstre.
  Vh
  Conni

  1. Hej Conni, godt du kan bruge den! Hætten er mest til pynt, da den jo ikke sidder til.

 14. Susanne Kubicki says:

  Hej
  Der står til 6 mdr 7 nøgler garn. Bliver det strikket med dobbelt garn?
  Jeg har snart strikket ryggen men kun brugt knap et nøgle.
  Gør jeg noget forkert

  1. Næ, det tror jeg ikke du gør – den strikkes med enkelt garn. Hvilket garn bruger du?

 15. Susanne Kubicki says:

  Baby merino uld som du bruger.
  Jeg fortsætter så , det er så fin en jakke glæder mig til den er færdig.

  1. Ok – og bliver der måske så også til en hue eller et par sokker! Du må gerne lige skrive hvor meget du ender med at bruge, hvis du gider

 16. Kamilla says:

  Hej! Er gået igang med denne fantastisk fine jakke i str 3 mdr., og er nået til ærmerne hvor jeg har et spørgsmål: hvis jeg starter udtagninger efter 3 cm, og derefter udtager 6 gange med 3 cm. mellemrum, ender jeg med sidste udtagning ved 21 cm. Men der står også at jeg ved 20 cm skal begynde at lukke af til ærmegab, hvilket jeg ikke forstår. Er forholdvis ny strikker, så sikkert bare mig der ikke forstår det helt. Kan du uddybe?
  Tusind tak og god påske!
  Venligst
  Kamilla

  1. Det er skam ikke dig der er for uerfaren – det er en fejl i opskriften!!! Jeg har rettet den, så nu skulle du kunne komme videre.

   1. Kamilla Nielsen says:

    Fantastisk! Tusind tak 🙂

 17. Bev says:

  Is it possible to get an English version of this pattern. I love it. Thanks.

  1. Sure – I’ll email it to you

 18. Mavis says:

  Please l would also love an English version of this adorable pattern. Thank you in advance

  1. I’ll email you 🙂

 19. Dorte says:

  Hvor ser den fin ud. Jeg vil rigtig gerne strikke jakken, men har du mulighed for at sætte et billede ind af jakken set forfra? Det vil hjælpe mig, når jeg skal følge opskriften og vurdere, om jeg er på rette vej 🙂
  Måske du har lagt andre billeder af den, som jeg bare ikke har opdaget?

  1. Det kan jeg desværre ikke, da jeg ikke længere har jakken.

Comments are closed.