Eksperimentet – strikket sweater i silke og alpacca

En lækker, chunky strikket sweater er mit absolutte yndlings go-to om vinteren. Sådan nogen er nemlig skønne at gå med, og tilmed hyggelige at sidde og nørkle sammen. Der er ikke mange hjemmeaftensysler der kommer op på siden af en TV aften i godt selskab, med masser af varm te på kanden, en hund ved fødderne, og et blødt strikketøj mellem hænderne.

Og uha, en dejlig sag der netop er faldet af mine pinde. Blød og lun, og let som en sommersky – og dertil virkelig nem og hurtig at lave. Garnet er den skønneste blanding af børstet silke og alpaccauld, og netop den blanding er perfekt til tøj der nok skal være lunt, men ikke må være tungt og kvælende (hej, overgangsalder). Det er efterhånden nærmest umuligt for mig at holde ud at gå med de store, kraftige uldsweatre, jeg ellers elsker så højt, men så er det jo godt, der findes alternativer! Min sweater er en rummelig størrelse medium, og mens den er ret nem at gøre længere, er det lidt mere indviklet at gøre den bredere. Ikke at det er umuligt, men det kræver en smule hovedregning… Én eller anden dag laver jeg flere størrelser, men indtil videre er jeg bare rigtig stolt af, at eksperimentet – at designe en sweater med rundt bærestykke – er lykkedes 😉

 

Opskrift på Eksperimentet – strikket sweater i silke og alpacca

Størrelse one-size

Overvidde 58 cm

Længde 60 cm

Strikkefasthed 11 m x 19 rk på 10 cm med dobbelt garn på p. 7

Garnforbrug: 10 nøgler Brushed Alpaca Silk – jeg har strikket i farven 03 grå

Pinde: Rundpinde 6 og 7

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Ryg- og forstykke strikkes sammen:
Slå 116 m op på rundpind nr. 6 med dobbelt garn. Strik 6 cm rib (1 ret, 1 vrang). Skift til p. 7, og tag, ud så du har 120 m på omg. Fortsæt i glatstrik med vrangen ud, og sæt en mærketråd i hver side (60 m mellem mærketrådene). Arbejdet måles herfra. Når arb måler 2 cm, tages der 1 m ud på hver side af mærketrådene i hver side. Gentag udtagningen når arb måler henholdsvis 4 og 6 cm, til du har ialt 132 m. Når arb måler 33 cm lukkes der 8 m af i hver side til ærmegab = 58 m tilbage på henholdsvis for- og rygstk. Læg arb til side, og strik ærmerne.

Ærme:
Slå 32 m op på p 6, og strik rib (1 r, 1 vr). Når ribben måler 8 cm skiftes til p 7 og glatstrik med vrangen ud, og tag 3 m ud. Når arb måler 15 cm tages der 2 m ud midt under ærmet på hver 4. pind, ialt 9 gange = 53 m. Når arb måler 47 cm (inkl. rib) lukkes der 8 m af midt under ærmet = 45 m tilbage på p.

Strik endnu et ærme magen til.

Bærestykke:
Sæt ærmerne ind på samme rundp 7 som ryg- og forstykke (der hvor der blev lukket af til ærmegab i begge sider), og tag 3 m ind jævnt fordelt på første omg. Du har nu 203 m, og begynder at strikke mønster: *1 r, 6 vr* (ialt 29 rapporter).

Strik 5 omg mønster, og start så indtagninger: tag 5 m ind, ved at strikke 2 ret sammen i 5 jævnt fordelte rapporter pr omg. Hver 3. omg strikkes uden indtagninger indtil alle rapporter er *1 r, 4 vr* .

Herfra tages tre masker ind på hver eneste omgang, ialt 29 omg.

Nu er rapporterne *1 r, 1 vr*, og du har 58 m tilbage.

Strik krave i rib (1 r, 1 vr), ca. 12 cm., og luk elastisk af.

 

Hæft alle ender, sy hullerne sammen under ærmerne, buk kraven om til vrangen og sy den fast. Damp arbejdet let, eller skyl det op og lad det tørre fladt udbredt.

Måske vil du også læse...

12 Comments

 1. Sanne Bentsen says:

  Forsæt i glatstrik med vrangen ud ?
  Vender du bare vrangen ud når du sætter ærmerne på eller ?? ☺️
  Super flot trøje, glæder mig til min bliver færdig

  1. Jeg plejer at vende arbejdet om fra starten, og strikke ‘indefra’, hvis det giver mening? Men man kan jo også sagtens vente med at vende det, til man sætter ærmerne på. God strikkelyst!

 2. May Gervil says:

  Hej 🙂
  Super flot trøje. Kan man strikke den oppe fra og ned? og i så fald hvordan regner jeg den ud.

  1. Kig på Eksperimentet II – den er strikket oppefra og ned

 3. Anja says:

  Hejsa. Så du at der var en journalist der havde din trøje på i dag i nyhederne kl 12. Jeg er også lige blevet færdig med min. 1000 tak for opskriften.

  1. Nej, det så jeg slet ikke! Jeg må prøve at finde det – mon ikke det ligger online? Tak fordi du fortalte det, så sødt af dig!

 4. Søs says:

  Jeg synes jeg får rigtig svært på at opstarte ærmer på mine rundpinde… er det meningen de skal startes på strømpepinde eller hvordan har du gjort det? Den mindste længde rundpind jeg har er vist 60

  1. Jeg strikker altid magic loop (det kan du prøve at Google), men ellers kan du også bruge strømpepinde.

   1. Søs says:

    Tak jeg fandt ud af det med magic loop. Jeg strikker den ret hele vejen op til når ærmerne skal på samme pind som kroppen. Resten af stykket op må jeg jo så skulle strikke vrang ikke?

    1. Det kan du gøre – eller du kan vende hele arbejdet om, så du strikker ‘indefra’, så at sige.

     1. Søs Rahbek Nielsen says:

      Forstår ikke helt det med at “strikke indefra”?!? Skal jeg så fortsætte i ret og så i stedet for 6 vrang og 1 ret, strikke 6 ret og en vrang også bare vende hele blusen om til aller sidst??

     2. Det kan man godt – og det er jo nemmere, synes jeg

Comments are closed.