Pilanesburg – mohairsweater med hulmønster

Pilanesburg er en skøn, fnugget sag med hulmønster, som jeg har lavet i et meget let garn (det er det dér med alderen. Synes jeg bliver alt for varm i strik, hvis ikke det er let og luftigt). Navnet har den fået, fordi jeg på et tidspunkt var i knibe -da vi  skulle med hele familien til Afrika, manglede jeg lige den der helt perfekte sweater, som var lun uden at være tung. Det blev til Pilanesburg-sweateren, som altså er lynhurtigt strikket.

Alt bliver bare bedre når man kan lave det selv – ikke mindst fordi man i en ruf kan få præcis den sweater, man lige står og mangler! Indtil videre ligger opskriften kun som en størrelse one size, men jeg har drømme om en sort mohairsweater i lidt kraftigere garn, så mon ikke jeg kunne komme op med en str small og large ved samme lejlighed?

mohairsweater

Jeg har brugt 6 nøgler Brushed Alpaca Silk fra Drops i farve 12, støvet rosa. Dette garn fnugger ikke som mohair, men har al mohairens fluffy skønhed, og jeg er vild med det!
Pinde nr. 6
Strikkefasthed: 16 m glat = 10 cm.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Ryg:
Slå 88 m op, og strik rib (2 r, 2 vr) ca. 5 cm. Strik herefter en pind vrang fra vrangsiden.

Start nu mønster fra retsiden: 8 m glat, 6 gange mønster 1 (obs: se note til mønster 1!) , 8 m glat.

Strik til arb måler 36 cm, og luk herefter til ærmegab i begge sider for 2 – 2 – 1 – 1 m. Du har nu 76 m på pinden. Strik til arb måler 60 cm, og luk alle m af.

Forstykke:
Strikkes som ryggen, indtil arb måler 54 cm. Luk for de midterste 12 m, og strik hver side færdig for sig. Der lukkes ind mod halsudskæringen for  2-2-2 m. Strik til arb måler 60 cm, og luk alle m af.

Ærme:
Slå 38 m op, og strik rib (2 r, 2 vr) i ca. 5 cm. Strik en pind vrang, hvor der tages en maske ud, så du har 39 m på pinden.

Strik herefter mønster: 8 m glat, mønster 2, 8 m glat.

Tag 1 m ud i hver side af arb på hver 4. p indtil du har 79 m på pinden. Strik herefter til arb måler 50 cm, og luk til ærmekuppel for 2 – 2 – 1 – 1 m i hver side, og luk de resterende m af.

Krave:
Sy den ene skuldersøm. Saml 64 m op langs halsudskæringen, og strik 8 cm rib (2 r, 2 vr). Luk løst af.

Montering:
Hæft alle ender. Sy skuldersømme. Buk kraven om mod vrangen, og sy den fast til opsamlingskanten. Sy ærmesømme, og sy derefter ærmerne fast til ærmegabene.

mohairsweater

mohairsweaterEt tilbageblik til den analoge verden… Jeg undskylder med det samme, at det ikke er lykkedes mig at lave mere professionelt udseende mønstre. Forhåbentlig kan I bruge illustrationen – ellers må I endelig skrive!

Der er en fejl i diagrammets mønster 1 – imellem række 16 og 17 skal der indsættes en række vrang!

Note til mønster 1: Mønsterrapporten skal gentages seks gange henover pinden, og det tegnede diagram gælder de fire midterste rapporter. De to yderste rapporter skal strikkes en smule anderledes på mønsterets 16. pind.

Første rapport: der startes ikke med OX, men derimod med O/

Sidste rapport: der sluttes ikke med O – det sidste omslag springes ganske enkelt over.

Min sweater er sådan en rummelig størrelse medium/large; 120 cm i overvidde, og 60 cm lang. Ønsker man at gøre sweateren større eller mindre, er det nemt at regulere længden, og have lidt flere eller færre masker på yderkanten af mønsterborterne på ryg og forstykke. Så længe man ikke piller ved ærmegab,  halsudskæring og selve hulmønsteret, giver det ingen problemer.

Skulle man savne mere voluminøse ærmer, er det helt enkelt bare at slå fuldt maskeantal (79 m) op fra starten på ærmerne, i stedet for at tage ud undervejs.

mohairsweater

 

Måske vil du også læse...

7 Comments

 1. Hanne says:

  Kære Superstrikker.
  Tak for opskriften.
  Du skriver dette:

  Note til mønster 1: Mønsterrapporten skal gentages seks gange henover pinden, og det tegnede diagram gælder de fire midterste rapporter. De to yderste rapporter skal strikkes en smule anderledes på mønsterets 16. pind.

  Første rapport: der startes ikke med OX, men derimod med O/.

  Sidste rapport: der sluttes ikke med O, men derimod med O”

  Sidste linje giver ikke helt mening. Mener du at der sluttes OX eller?

  Strikkehilsner
  Hanne

  1. Tak fordi du fangede den fejl! Selvfølgelig giver sidste linje ikke mening, og jeg har rettet den i opskriften, så der nu står:

   Første rapport: der startes ikke med OX, men derimod med O/

   Sidste rapport: der sluttes ikke med O – det sidste omslag springes ganske enkelt over.

   Rigtig god strikkelyst, og endnu engang TAK!

 2. Hanne says:

  Super og velbekomme! Et lille spm mere til mønster 1: på din tegning er pind 16 og 17 begge mønsterpinde, skal der ikke være en vrangpind imellem?

  1. Jo, selvfølgelig! Jeg må vist tegne det mønster op igen…

   1. Hanne says:

    Alletiders. Så har jeg vist styr på opskriften;-)

 3. Merete says:

  Jeg lavede Pilanesburg i str small.
  Slog 82 m op til ryg. (Og samme til forstykke)
  Mønster startet og sluttet på pinden med 5 ret masker.
  Altså: Start nu mønster fra retsiden: 5 m glat, 6 gange mønster 1 (obs: se note til mønster 1!) , 5 m glat.

  1. Tak

Comments are closed.