8 gode shoppe-regler

Efteråret er over os – og det gælder også i tøjbutikkerne. Alle de lækre efterårsnyheder vælter frem alle vegne, og hold nu op, hvor jeg synes de er fristende i år! Tunge, luksuøse materialer, mættede farver og mageløse mønstre… jamen, det er som om alle designere er gået sammen om at lave efterårskollektioner, der er umulige at holde fingrene fra.

Normalt er jeg nu flink til at kontrollere mig selv i den slags situationer, og det er da også gået rimeligt godt indtil videre. Jeg har nemlig en række shoppe-regler, som sikrer at det jeg køber, rent faktisk også er noget, jeg har brug for bliver glad for, og som passer ind i min kompakte garderobe.

shoppe-regler

Regel nr. 1
Sats på kvalitet fremfor kvantitet. Rimeligt indlysende, men ikke desto mindre en regel jeg historisk set har forbrudt mig mod mange, mange gange.

Regel nr. 2
Tænk over levetiden. Hvor længe holder denne fristende, glitrende sag sig egentlig fashionabel? Hvor længe vil den kunne fange din opmærksomhed – og hvor længe vil den, sådan rent fysisk, konkret kunne hænge sammen?

Regel nr. 3
Udregn et estimat for “cost per wear”. Når regel nr. 2 har været i spil, er man typisk rykket et prisleje op. Der er naturligvis undtagelser, som for eksempel min ultra billige, ekstra nedsatte-til-nærmest-foræringspris grafittijakke, som har hængt på mig på flere år efterhånden, og som jeg slet ikke kan forestille mig nogensinde at give slip på. Men almindeligvis er der en vis sammenhæng mellem pris og kvalitet, og så er det, man skal overveje tingens levetid i forhold til dens pris. Den billige skjorte kan meget vel ende med at blive et dyrere valg i det lange løb, fordi den bare ikke var lige præcis det, du ønskede dig – og så køber du endnu én, og én mere, og ingen af dem bliver rigtig brugt… Den dyre skjorte er nok dyr i indkøb, men hvis du bruger den 30-40 gange om året, og den holder 10 år, så er den måske ikke så dyr endda?

Regel nr. 4
Regel nr. 4 er modsætningen til de foregående regler. Den handler nemlig om de ultra trendy ting. Velourbukser, skjorter med kalvekrøs, benvarmere, alting neonfarvet – I ved, hvad jeg mener. Køb de trendy ting billigt. Du gider alligevel ikke se på dem om et halvt år, men de er med til at holde din garderobe interessant og up-to-date. Bare husk, at de ikke må fylde ret meget, for i bund og grund er der tale om… skrammel.

Regel nr. 5
Køb kun tøj, som sidder perfekt. Fra starten. Og nej, de giver sig ikke, de der skønne støvler – de giver dig. De giver dig vabler, gør de. Og du taber dig formentlig ikke inden næste uge.

Regel nr. 6
Og i forlængelse deraf: Drop alt hvad der er ukomfortabelt. Jeg er Fiftyfabulous, hvilket betyder at jeg ikke længere gider bukser, som kræver at jeg på forhånd overvejer, om jeg vil kunne spise eller sidde, når jeg har dem på. Totalt ok i mine unge dage, men de er ovre.

Regel nr. 7
De der “Someday-styles” – altså tøjet som virkelig vil være være perfekt og fantastisk, en eller anden helt særlig dag… Lad nu bare være. Det er spild af penge og skabsplads og godt humør, for den sagnomspundne Someday kommer aldrig. Og hvis den gør, har du glemt alt om tøjet.

Regel nr. 8
Når du står der i den svimlende rus, så husk altid at stille dig selv spørgsmålet: Hvad giver dette til din garderobe? Er der virkelig tale om det helt særlige stykke tøj, som magisk binder alt andet sammen? Husk også at overveje, hvad det skal erstatte. Jeg kører stadig en (ikke alt for striks) “én ind, én ud”- politk, og den er faktisk en stor hjælp.

Hvad med jer – har I også shoppe-regler, eller er I bare naturligt kontrollerede?

Måske vil du også læse...

6 Comments

 1. Jeg har ingen regler, men helt sikkert (for) meget tøj i andres øjne. Til gengæld har jeg ikke meget, som ikke bruges. Har lige haft et par jeans, som simpelthen blev slidt op (de revnede!) og det tager jeg om et godt tegn. De er ca. 3-4 år gamle og har været brugt og vasket meget. Så det er helt ok. Jeg køber, når jeg har lyst eller behov og så sørger jeg for, at slidt og for småt tøj gives videre til genbrug eller veninder. Kh. Birgitte

  1. Sådan! Jeg tror ikke på faste regler om hvad eller hvor meget tøj, man ‘bør’ have, men gider ikke have noget hængende, som jeg ikke bruger.

 2. Anne says:

  Gode tips som vi vel alle vet godt innerst inne, men vi trenger en påminningHar forresten startet å strikke Ingendikkedarer- genser etter inspirasjon fra deg- så fin

  1. Ja, du har ret – vi ved det godt, men glemmer det ind imellem.
   Herligt at du er begyndt på sweateren, den er nem at strikke, og skøn at bruge!

 3. Jeg har ikke noen shoppingregler, men jeg fikk noen fine av deg nå jeg skal prøve å huske på. Jeg liker også best å kjøpe klassiske klær og ting av god kvalitet og billig av det som er trendy akkurat nå og ikke senere.

  Beste hilsen Ingrid

  1. Det var vel nok sødt skrevet, Ingrid. Tak for det 🙂

   Jeg har det som dig: de klassiske ting skal være i lækker kvalitet, så man kan nyde dem i mange år, mens det meget trendy bare skal være her og nu.

Comments are closed.