Malmö – oversize sweater i to-farvet patentstrik

Jeg er blevet spurgt til en opskrift på min fine nye over-size sweater i den lækre alpacablanding, og eftersom det muligvis ikke er alle, der kan strikke direkte efter mine rodede noter (det kan jeg knap nok selv…), kommer der en mere traditionel opskrift her. Navnet kommer af den lokation, hvor jeg først bar sweateren – nemlig på en dejlig kærestetur til Malmö!

Sweateren er faktisk strikket i restegarn. Ret meget restegarn, og nok ikke noget der almindeligvis hører til i denne kategori, men det er altså dels garn der er blevet til overs, dels garn jeg havde haft liggende i umindelige tider, formentlig indkøbt til et eller andet genialt projekt, som siden er gået glemmebogen.

Min sweater er strikket i patentstrik med flotte brede striber, og en af striberne er tofarvet blå og hvid. Når man strikker tofarvet patent, er man nødt til at strikke på rundpind, selvom arbejdet skal strikkes frem og tilbage, fordi man strikker én pind ad gangen i hver farve. Det er nemt nok, man skal bare holde tungen lige i munden i begyndelsen, indtil mønsteret sidder i fingrene.

 

Opskrift på sweater i to-farvet patentstrik

Størrelse s (m) l

Overvidde 60 (63) 67 cm

Længde 57 (60) 63 cm

Strikkefasthed 17 m på 10 cm i patent med p 4

Garnforbrug:
7 (7) 8 nøgler Drops Lima, 01 natur
5 (5) 6 nøgler Drops Merino Extra Fine, farve 39 Isblå
1 nøgle Drops Puna, farve 04 Gråbrun

Patentstrik, ensfarvet

 1. p: *1 r, slå garnet om pinden, og tag masken løst af som om den skulle strikkes vrang* Gentag p ud.
 2. p: Over retmasker strikker du både masken og forrige omgangs omslag ret sammen. Over vrangmasker slår du garnet om pinden, og tager masken løst af som om den skulle strikkes vrang.

Strik første p én gang, og gentag derefter anden p.

Patentstrik, tofarvet

 1. p, fra vrangen med farve A: *1 r, slå garnet om pinden, og tag masken løst af som om den skulle strikkes vrang* Gentag p ud.
 2. p, fra retten med farve B: Over retmasker strikker du både masken og forrige omgangs omslag ret sammen. Over vrangmasker slår du garnet om pinden, og tager masken løst af som om den skulle strikkes vrang.
 3. p, fra retten med farve A: Over vrangmasker strikker du både masken og forrige omgangs omslag vrang sammen. Over retmasker slår du garnet om pinden, og tager masken løst af som om den skulle strikkes vrang.
 4. p, fra vrangen med farve B: Over vrangmasker strikker du både masken og forrige omgangs omslag vrang sammen. Over retmasker slår du garnet om pinden, og tager masken løst af som om den skulle strikkes vrang.
 5. p, fra vrangen med farve A: Over retmasker strikker du både masken og forrige omgangs omslag ret sammen. Over vrangmasker slår du garnet om pinden, og tager masken løst af som om den skulle strikkes vrang.

Strik første p én gang, og gentag derefter p. 2-5.

sweater i to-farvet patentstrik

Tofarvet patent bliver forskelligt på vrang- og retsiden – men smukt på begge sider!

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Ryg
Slå 99 (107) 115 m op med naturfarvet garn på rundp 4, og strik frem og tilbage på rundp, ca. 4 cm i rib (1 r, 1 vr). Skift til patenstrik, og fortsæt til arb måler 11 (13) 15 cm. Skift til tofarvet isblå og naturfarvet patent, og strik videre til arb måler 33 (35) 37 cm. Luk 6 m i hver side, og læg arb til side.

Forstykke
Strikkes som ryggen.

Ærme
Slå 39 (41) 43 m op med naturfarvet garn på rundp 4, og strik frem og tilbage på rundp, ca. 4 cm i rib (1 r, 1 vr). Skift til patentstrik, og begynd udtagninger: Tag 1 m ud i hver side af arb på hver 8 (7) 7 p, indtil der er 75 (79) 81 m på p.

Samtidig skifter du, efter 22 (21) 10,5 cm, til tofarvet isblå og naturfarvet patent.

Når arb måler 45 (44) 43,5 cm lukker du 6 m i hver side, og lægger arb til side.

Strik et ærme til, og sæt ryg, et ærme, forstykke og det sidste ærme på en lang rundpind. Marker de to første og sidste m på hver del (altså 4 gange 4 m i de fire samlinger) med en tråd. Arb strikkes rundt fra nu.

Bærestykke
Du har 300 (324) 344 m på omg, som strikkes rundt. De fire m du har markeret ved hver af de fire samlinger strikkes glat, de øvrige m strikkes i isblå patent. Strik 9 omg, og start så indtagninger. Du skal tage 1 m ind før og efter hver samling; altså 8 m på en omg. Det gøres ved at strikke sidste m før samlingen sammen med første m i samlingen, og strikke første m efter samlingen sammen med sidste m i samlingen.

I størrelse s gentages indtagningerne i alt 8 gange på hver 4. omg, og derefter 17 gange på hver 3. omg.

I størrelse m gentages indtagningerne i alt 28 gange på hver 3. omg.

I størrelse l gentages indtagningerne i alt 30 gange på hver 3. omg.

Nu måler bærestykket ca. 24 (25) 26 cm.

Samtidig, når bærestykket måler 18 (19) 20 cm, skiftes til gråbrunt garn, og efter yderligere 1 cm skiftes til naturfarvet.

Halskant
Du har 100 (100) 104 m tilbage på p. Strik rib (1 r, 1 vr), meget fast (gå om nødvendigt en pinde-str ned). Efter 4,5 cm skiftes til gråbrunt garn, og efter 8 cm lukkes elastisk af.

Montering
Hæft ender, sy side- og ærmesømme, og sy sammen under ærmegabene. Buk halskanten om mod vrangen, og sy den fast med elastiske sting.

Saml 198 (214) 230 m op forneden, langs ryg- og forstykkets opslagskant, med gråbrunt garn. Luk alle maskerne af med elastisk aflukning – det giver en vældig fin dobbeltkant forneden på sweateren, som kan ses på billedet nedenfor.

sweater i to-farvet patent

Damp arb let – og husk at være forsigtig når du fremover skal vaske den, da patentstrik er meget elastisk.

Og nå ja – hvis der er nogen der hellere vil strikke efter den originale opskrift, kommer den her – med forbehold for diverse småfejl 😉

sweater i to-farvet patentstrik

Måske vil du også læse...

6 Comments

 1. Nå-men jeg vil bare sige at jeg synes den sweater er virkelig pæn! Den ligner en million. Jeg synes du er vildt dygtig til at strikke. Mine strikkeevner er ganske små, så jeg får ikke sådan en trøje, men jeg gad ellers vældig gerne have den!
  God weekend, Pia – og kh – Nana

  1. Hvor er du sød Nana – jeg bliver da glad helt ned i maven Rigtig god weekend til dig også!

 2. Den ser ualmindelig lækker ud! Og virkelig skønne farver.
  Egentlig gir jeg mig ikke af med nytårsforsætter, men måske skal jeg gøre en undtagelse og sige at målet for 2019 må være at lære at strikke. Sådan rigtigt 🙂

  1. Det var da nærmest verdens bedste fortsæt – og det burde være til at holde

 3. Anne says:

  Kjempefin sweater- oj hvor du er produktiv

  1. Tak Anne! Ja, jeg har vist nærmest konstant et eller andet strikketøj mellem hænderne i disse dage – jeg tror det er på grund af efteråret og de skønne mørke aftner

Comments are closed.