Johns tæppe

Det er forholdsvist sjældent jeg kaster mig ud i en masse farver. Det gælder både i min indretning og i min påklædning. Sort, hvid og grå – det ved man, hvad er. Lidt kedeligt måske, men trygt, og vældig nemt. Men se nu bare, hvor modig jeg har været: et knaldrødt strikket tæppe, i det lækreste, lune uldgarn.

strikket tæppe

Fordi farven er så opsigtsvækkende, har jeg valgt at lade selve tæppet være forholdsvist enkelt. Små søde fnug af vrangmasker, og ellers bare en fin kant. Fordi mønsteret er så simpelt, er det nemt at lave tæppet i lige præcis den størrelse, man har lyst til. Man strikker de to kanter, som hver især måler ca. 15 cm, og udfylder derefter med så stort et stykke med fnug, som man har lyst til, og strikker så langt, man har brug for. Jeg synes det er pænest, hvis tæppet er rektangulært og lidt længere end det er bredt, men det bestemmer man jo selv.

Jeg har strikket det i 400 gr. Drops Merino Extra Fine, som er et skønt, klassisk garn; varmt og slidstærkt, og superwash-behandlet, så det kan ryge i vaskemaskinen. Det kommer i utroligt mange farver, men jeg valgte altså rød. Det er der en god grund til. Mit kommende barnebarn skal svøbes i det, når han/hun skal bæres ud fra hospitalet, og ifølge brasiliansk skik skal man altså have noget rødt ved den vigtige lejlighed.

Mit tæppe er ikke så stort – bare 75 gange 85 cm. Til det har jeg slået 2 gange 33 masker op til de to kantstykker, og 72 masker til midterstykket; 138 masker i alt, men du kan som sagt nemt tilpasse størrelsen ved at gøre midterstykket bredere. Hver gang du øger midterstykket med 10 masker, giver det yderligere ca. 5 cm i bredden.

Strik først 15 pinde ret på pinde 3,5. Skift derefter til pinde 4, og strik mønster efter nedenstående diagrammer. Grunden til at du skal skifte pindestørrelse er ganske enkelt den, at retstrik bliver bredere end mønsteret, så hvis ikke du går en pindestørrelse ned på det retstrikkede stykke, vil kanten komme til at bølge lidt – eller flane, om man vil.

På mit tæppe har jeg strikket:

33 masker kant i mønster 1
72 masker i mønster 2
33 masker kant, som strikkes spejlvendt (således at retmaskerne kommer i yderkanten).

Så bliver dit tæppe ca. 75 cm bredt, men hvis du vil have det bredere eller smallere, tilpasser du som nævnt bare maskeantallet i mønster 2 (midterstykket).

Gentag mønstrene, indtil arbejdet er 4 cm kortere end du ønsker det færdige tæppe. Skift igen til pinde 3,5 og retstrik, og luk af efter 16 pinde. Jeg synes det bliver pænest, hvis aflukningen er lige så elastisk som selve strikningen, så derfor strikker jeg altid maskerne sammen, i stedet for bare at trække dem over hinanden.

Strik to masker – ret over ret, vrang over vrang (billede 1). Når de to masker er strikket, og befinder sig på højre pind, stikker du den venstre pind igennem dem begge, oppefra og ned (billede 2). Herefter bruger du sådan set bare højre pind til at fange garnet med, så du strikker de to masker sammen (billede 3).

strikket tæppe

Efter denne operation har du én maske på højre pind. Strik en maske mere, og gentag billede 2 og 3. Fortsæt sådan pinden ud, og træk til sidst garnenden gennem den sidste maske. Jeg strikker ret fast på hele aflukningspinden for at undgå at kanten flaner, men der skal man nok lige prøve sig lidt frem.

Det tager noget længere tid end en traditionel aflukning, men nøj hvor det bliver fint, og fuldkommen umagen værd.

Til allersidst har jeg lavet små pompom’er til alle hjørnerne, fordi… jamen, nok mest fordi jeg kan. Og så elsker jeg altså pompom’er.

Bløde strikkede tæpper, stearinlys i alle kroge, sensommeræbler og varm kakao med marshmellows. Ja, det er ved at være efterår, og ja, jeg går all in.

strikket tæppe

Måske vil du også læse...

8 Comments

 1. Uha, jeg synes det er flot! Smukt og enkelt.
  Helt vild med den røde farve, som ansporer et tidligt julehumør. Hvilket bestemt ikke er så ringe endda 🙂

  1. Haha – ja, det er aldrig for tidligt at tage hul på julen!!

 2. Therese says:

  Hej. Jeg er blevet lidt forelsket i dit fine babytæppe. Jeg er forholdsvis nybegynder og har et sp til opskriften. Når du skriver, at du har strikket 33 masker kant i mønster 1 – mener du så ikke pinde fremfor masker?
  På forhånd mange tak.
  Therese

  1. Ih hvor dejligt at du vil strikke tæppet – det er så fint.
   Jeg mener faktisk 33 masker. Det er en beskrivelse af, hvordan du strikker de 138 masker, som tæppet består af: der er først 33 masker til kant, som strikkes efter mønster 1, derefter 72 masker til midterstykket, som strikkes efter mønster 2, og endelig 33 masker til den anden sides kant, som også strikkes efter mønster 1, men spejlvendt.
   Når du sidder med dine 138 masker på pinden (og har strikket den nederste rillekant), starter du altså med at strikke mønster 1 over de første masker. Så går du over til mønster 2, som du fortsætter med indtil du har 33 masker tilbage på pinden. De sidste 33 strikker du efter mønster 1, men i stedet for at starte diagrammet i nederste højre hjørne, læser du det fra nederste venstre hjørne.
   Det lyder mere indviklet end det er – bare prøv at tage det én maske ad gangen, så skal du bare se, hvor hurtigt det fine tæppe vokser frem!

 3. M says:

  Hej, Jeg er ikke rutineret i snoninger. Hvad betyder strik “sno to masker foran arbejdet”? Kan du henvise mig et eller andet sted hen som viser det? Alt jeg Googler om snoninger er mere avanceret synes jeg.
  Tak! Og rigtig flot, planlægger at lave den til en julebaby.

  1. Det var faktisk også en tarvelig beskrivelse! Det må du undskylde.
   Snoninger er slet ikke svære – du må bare ikke lade dig skræmme af den ekstra pind. Du skal bruge en strømpepind til at hjælpe med at holde maskerne; den kalder man en hjælpepind.
   Sæt to masker over på hjælpepinden, uden at strikke dem. Hold hjælpepinden foran arbejdet – altså ind imod dig selv – mens du strikker de to næste masker på pinden ret. Sæt herefter de to masker fra hjælpepinden tilbage på venstre pind igen, og strik dem ret.
   Rigtig god strikkelyst – og skriv endelig igen, hvis du render ind i vanskeligheder!

  2. Marie says:

   Tusind tak for svar!
   Selv om jeg havde sat hak i at få besked når du svarede, skete dette ikke, så jeg så dit svar først nu.
   Meget hjælpsomt! Tak for det!

   1. Det er jeg glad for!

Comments are closed.