Skipperskrå, herresweater i blød alpaka

skipperskrå

Så er jeg klar med en opskrift på Peters lækre Skipperskrå! Som jeg nævnte sidste uge, er den strikket i et helt specielt garn: Frisenvangs lækre økologiske alpakauld. Det består af en blanding af 90-95% Baby-alpakauld og 5-10% af det meget ekslusive Royal-alpakauld, som håndspindes i et lille kooperativ i Andesbjergene. Det er med andre ord tale om luksus-strik af den bæredygtige slags, og så bliver det jo ikke meget bedre!

Jeg har strikket i den mellemgrå alpaka, hvilket betyder, at garnet ikke er indfarvet, men ganske enkelt har den farve, dyrene har. Garnet kommer i mange forskellige farver, og fælles for dem er, at de enten er farvet med plantefarver eller slet ikke indfarvet. Det betyder selvfølgelig også, at farverne varierer en smule fra bundt fra til bundt, og ret meget fra produktion til produktion. Garnet er som nævnt også håndspundet, hvilket betyder at tykkelsen kan variere en smule. Som I kan se på min sweater, synes jeg egentlig bare disse forskelle er charmerende, men hvis ikke man bryder sig om det, er der et par gode råd. Start selvfølgelig med at købe rigeligt garn – Frisenvang tager gerne ubrudte garnfed tilbage – og sørg også for lige at kigge en ekstra gang på bundterne. Er der store forskelle, kan man vælge at strikke med to bundter ad gangen, så man først strikker to pinde med ét bundt, og derefter to pinde med et andet, så forskellene udjævnes undervejs.

Frisenvangs alpaka kommer i forskellige tykkelser, hvilket er angivet som løbelængde. Skipperskrå er strikket op i det tykkeste garn, med en løbelængde på 110-140 m. pr. 100 gr.

OBS – et godt garn alternativ kunne være Drops Wish, som holder samme løbelængde og er et let og luftigt garn, sin tykkelse til trods!

Opskrift på Skipperskrå

Strikkefasthed 15 m x 18 p på p. 6

Str (s-m) l-xl

Overvidde (115) 130

Længde (65) 70

Garnforbrug (8) 9 bundter mellemgrå alpacca, løbelængde 110-140 m/100 gr eller 16 (18) nøgler Drops Wish

Sweateren strikkes rundt, oppefra og ned, så man starter med halskanten, og gradvist tager ud i raglan. Det giver den fordel at man nemt kan prøve sweateren undervejs, og strikke den lidt længere eller kortere i ærmer og krop, hvis man ønsker det.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

 

Hals

Slå 80 m op på rundp. 5, og strik 9 cm rib (1 r, 1 vr). Skift til rundp. 6, og tag på første omg ud til (84) 88 m.

(14) 17 m (halvdelen af ryggen), marker 1 m, strik (12) 8 m (ærme), marker 1 m, strik (28) 34 m (forstykke), marker 1 m, strik strik (12) 8 m (ærme), marker 1 m, strik (14) 17 m (den anden halvdel af ryggen).

Strik de næste omg således:

 1. Strik 14 (17) m (halvdelen af forstykket), marker en maske som tælles for sig selv, strik (12) 8 m (skal blive til første ærme), marker en maske som tælles for sig selv, (28) 34 m (skal blive til ryggen), marker en maske som tælles for sig selv, (12) 8 m (skal blive til andet ærme), marker en maske som tælles for sig selv, strik 9 r, vend.
 2. Strik alle m vr indtil du har strikket 9 m forbi den fjerde af dine markerede masker. Vend.
 3. Strik r frem til den første markerede m, lav en raglanudtagning (se nedenfor), strik r frem til næste markerede m, lav en raglanudt, strik r frem til næste markerede m, lav en raglanudt, strik r frem til næste markerede m, lav en raglanudt, strik 6 r, vend.
 4. Strik alle m vr indtil du har strikket 6 m forbi den fjerde af dine markerede masker. Vend.
 5. Strik r frem til den første markerede m, lav en raglanudtagning (se nedenfor), strik r frem til næste markerede m, lav en raglanudt, strik r frem til næste markerede m, lav en raglanudt, strik r frem til næste markerede m, lav en raglanudt, strik 3 r, vend.
 6. Strik alle m vr indtil du har strikket 3 m forbi den fjerde af dine markerede masker. Vend.

Fra nu af strikkes ret rundt på omg med raglanudtagninger omkring de markerede masker.

Lav raglanudtagningerne således:
Start lige inden du skal til at strikke en markeret maske. Saml løkken mellem de to masker (altså løkken mellem den maske du netop har strikket og den markerede maske) op på venstre pind, og strik den drejet ret – strik den markerede maske ret – saml løkken mellem de næste to masker (altså mellem den markerede maske og den næste maske på omgangen) op fra arbs vrangside med venstre pind, og strik den ret.

 

Bærestykke

Lav raglanudtagninger om de markerede masker, ialt (24) 27 gange. Du har så (76) 88 m på henholdsvis forstykke og ryg, (60) 62 m på hvert ærme, og de 4 markerede m = (276) 304 m på omg.
På næste omg tages (0) 4 m ud jævnt fordelt på omg.

 

Krop

Tag de 4 markerede masker med til ryg- og forstykke, og sæt ryggens og forstykkets masker på en rundpind 6. Slå 8 m op i de to mellemrum (under ærmerne), så du har ialt (172) 196 m. Marker midten af de opslåede masker, altså adskillelsen mellem for- og rygstykke.

Strik (36) 38 cm. glatstrik, og tag 1 m ind på hver side af dine markeringer (altså 4 m på omg) efter (8, 16, 24, 32) 10, 18, 26, 34 cm. Du har nu (156) 180 m tilbage.

Når arb måler (36) 38 cm fra de opslåede masker, tager du 6 m ind jævnt fordelt på omg. Skift til rundp 5, og strik 7 cm rib (1 r, 1 vr). Luk elastisk af.

Ærmer

Sæt ærmets (60) 62 m på en rundp 6. Saml 8 m op i de 8 m, du slog op til kroppen, så du har ialt (68) 70 m. Marker midten af de nye masker som omgangens start. Strik 5 omg, og begynd derefter indtagninger.

Tag 1 m ind på hver side af din markering (altså 2 m på omg). Gentag indtagningerne på hver 5. omg, indtil du har 42 m tilbage.

Når arb måler (40) 42 cm fra de nye masker tager du 2 m ind, skifter til rundp 5, og strikker 7 cm rib. Luk elastisk af.

Montering

Hæft alle ender, buk halskanten om til vrangen, og sy den fast i den sidste omg rib. Damp arb let, eller vask sweateren, tryk vandet ud, og lad den tørre fladt.

 

Måske vil du også læse...

4 Comments

 1. Mette says:

  Jeg har store problemer med opskriften
  Jeg er kommet til bærestykket og der står at jeg skal lave raglanudtagninger i alt 48 gange …
  i opskriften står at jeg skal ende med 220 m på omgangen.
  Hvis jeg gør det du skriver ( 48x 8) udtagninger ender jeg med mere end 400 masker i alt hvilket jo slet ikke kan passe ?!?!
  Kan du hjælpe mig

  1. Det er simpelthen en fejl i opskriften – tak fordi du opdagede den! Jeg har rettet den, så nu skulle det hele passe. Jeg var kommet til at skrive at man skulle tage ud x gange, mens det jeg mente var, at man skulle tage ud på hver anden omg (!!) over x omg!!

 2. Dorte says:

  Strikkefastheden skal det blive til
  10×10 cm

  1. Ja! Det skal jeg da have skrevet ind – tak

Comments are closed.