Vinterpynt

Alle der har fulgt bloggen gennem december, ved godt at jeg elsker (elsker, elsker, elsker) julepynt. Der er noget helt skønt ved at udsmykke sit hjem og gøre det klar til højtiden.

Vinter kan jo ikke rigtig siges at være en højtid (ikke engang med lidt god vilje), men jeg holder nu alligevel af at pynte ’til vinter’. Ellers bliver det hele lidt trist, når den sidste nisse er indfanget, grankvistene futtet af, og der stadig er lang tid til forår.

Helt indlysende bruger jeg masser af stearinlys hele vinteren igennem. Levende lys er lig med hygge, varme og tryghed, og det kan man aldrig få nok af jo. Undersøgelser, der påviser farlige partikler i lysenes sod, har ikke rigtig formået at gøre indtryk på mig. #LivingOnTheEdge.

Bøger signalerer også vinterliv. Vi kryber indendørs, og har masser af tid til at putte os med gode oplevelser. Derfor får bogstakke lov at myldre frem fra gemmerne, så vi altid er omgivet af nye eventyr og lokkende ord. Af en eller anden grund er det oftest om vinteren jeg genlæser gamle favoritter. Det er jo ellers ikke fordi der er nogen mangel på interessante nyudgivelser, men der er bare noget trygt og herligt ved at gense en elsket fortælling. Ekstra bonus er selvfølgelig, at man ved hvad man får – som regel. Ind imellem er jeg blevet sørgeligt overrasket ved genlæsninger, fordi en bog som i sin tid var spændende og nyskabende (men måske ikke så meget mere end det), er blevet sejlet agterud af udviklingen.

Om vinteren er det endnu vigtigere for mig end ellers at fylde huset med friske planter og buketter. De afskårne blomster er sjældent billige i vintertiden, men med lidt omhu kan jeg have friske blomster hver dag, også uden at vælte budgettet. Jeg køber typisk et bundt grønt – meget gerne eukalyptus, som har den helt rigtige, sprøde og lidt kølige farve – og et bundt blomster, som jeg så supplerer med hvad jeg kan finde i haven. På denne årstid er det oftest grene, som jeg nyder at se springe ud indendørs, lang tid før de overhovedet overvejer at lyse op udenfor. Der er mange anvisninger på, hvordan man kan drive grene, men jeg plejer egentlig bare at klippe grene af, give dem et snit, og sætte dem i vand. Langt de fleste er venlige nok til at springe ud ved den behandling, og dem der glipper, kan man jo bare erstatte med nogle andre.

Undervejs skifter jeg vand på buketten hver anden dag, og prøver at huske at stille den op i en vindueskarm om natten (fordi der er koldere end i resten af huset). Når blomsterne begynder at hænge lidt med hovederne bliver de udskiftet, men det grønne klarer sig typisk fint 2-3 uger. Ind imellem, når det skal være rigtig fint, tilsætter jeg lidt sukker og citronsyre til blomstervandet; så holder buketten sig endnu længere.


Tæpper skal der også til om vinteren. Tykke, uldne tæpper, som man kan putte sig med. Jeg har en stak liggende i sofaen, så der altid er nok til alle. Hjemmelavede tæpper er allerbedst, for de giver både hygge mens man laver dem, og i mange år derefter!

img_1276.jpg

Hvordan gør I jeres hjem vinterhyggeligt?

Tilbage til forsiden

 

 

Måske vil du også læse...