Sort Sol

strikkeopskrift

Sort Sol er min nyeste sweater – en stor, rummelig sag, i fnugget børstet alpaca og silke, med brede ærmer og masser af vidde i kroppen. Den sidder ret tæt om skuldrene, og er forholdsvis kort fortil, så man ikke drukner i den. Der bruges én tråd Brushed Alpaca Silk og én tråd Fabel, og man strikker på pinde 6.

Den strikkes oppefra og ned, med rundt bærestykke og små fine snoninger i alle ribkanter. På kroppen strikkes vendepinde, så den er lidt længere bagtil end foran.

Bemærk: Mine gratis opskrifter er ikke nødvendigvis testet i alle størrelser! Læs mere om vilkårene for gratis opskrifter i dette indlæg.

strikkeopskrift

Størrelser: s/m – l/xl

Overvidde: 127 – 140 cm

Længde fra halskant foran: 58 – 60 cm

Pasform:  Sort Sol er designet til at blive båret med stor bevægelsesfrihed. Den er smuk når den er enormt oversize, men ser også flot ud uden en hel masse ekstra vidde – det er et spørgsmål om smag og behag!

Garnforbrug
6-7 nøgler Brushed Alpaca Silk, sort
5 nøgler Fabel, sort, ELLER 6 nøgler Baby Merino, sort

Pinde: rundpinde 4,5 og 6

Strikkefasthed: 15 x 18 omg glatstrik på p 6 = 10 x 10 cm
Strikkefastheden skal overholdes for at opnå et tilfredsstillende resultat. Hvis ikke strikkefastheden passer, må du prøve med finere eller grovere pinde.

strikkeopskrift

Slå 80 m op på pind 4.5, og strik rundt: 2 ret 2 vrang. Sæt en markør til at vise omgs begyndelse (midt bag).

På den 3. omg strikkes 2 ret snoet foran arb *, 2 vrang omg ud. Derefter fortsættes i 2 ret, 2 vrang.
På den 7. omg strikkes 2 ret snoet foran arb, 2 vrang omg ud. Derefter fortsættes i 2 ret, 2 vrang.
På den 8. omg strikkes ret over ret, vrang over vrang, mens der tages 1 vrang ud i alle vrang-sektionerne, så der fremover strikkes 2 ret, 3 vrang. (så der nu er i alt 100 m på omg).

Du kan se denne video, som viser hvordan man slår masker op med én tråd, som også er sådan jeg gør, når jeg vil tage ud så usynligt som muligt midt i et arbejde – eller du kan bruge din egen metode.

På den 10. omg strikkes ret over ret, vrang over vrang, mens der tages 1 vrang ud i alle vrang-sektionerne, så der fremover strikkes 2 ret, 4 vrang (så der nu er i alt 120 m på omg).
På den 11. omg strikkes 2 ret snoet foran arb, 4 vrang omg ud. Derefter fortsættes i 2 ret, 4 vrang.
På den 15. omg strikkes 2 ret snoet foran arb, 4 vrang omg ud. Derefter fortsættes i 2 ret, 4 vrang.
På den 17. omg strikkes ret over ret, vrang over vrang, mens der tages 1 vrang ud i alle vrang-sektionerne, så der fremover strikkes 2 ret, 5 vrang (så der nu er i alt 140 m på omg).
På den 19. omg strikkes 2 ret snoet foran arb, 5 vrang. Derefter fortsættes i 2 ret, 5 vrang.
På den 22. omg skiftes til pind 6, og der fortsættes rundt i glatstrik.
På den 24. omg tages der ud på hver 14. maske, så der er 150 m på omg.

* 2 ret snoet foran arb: sæt 1 m på hjælpepind foran arb, strik 1 ret, strik m fra hjælpepinden ret.

Nu strikkes der vendepinde for at forhøje sweateren bagtil. Start ved omgs begyndelse, og strik 10 ret. Vend arb, og strik 20 vrang. * Vend arb, og strik 5 m forbi den tidligere vending * – gentag fra * til * 3 gange mere. Vendepindene tælles IKKE med når du tæller omg – du skal tælle omg midt foran.

OBS: Fra nu er der forskel på størrelserne!

 

Str. S/M
På 30. omg tages ud på hver 5. m – du tager 30 m ud, og har nu 180 m på omg.
På 42. omg strikkes 10 m, så tages der ud på hver 4. m, indtil de sidste 10 m, som strikkes uden udt. Der er taget 40 m ud, og du har 220 m på omg.
På 56. omg tages ud på hver 11. m – du tager 20 m ud, og har nu 240 m på omg.
På 72. omg tages ud på hver 6. m – du tager 40 m ud, og har nu 280 m på omg.

På 76. omg opdeles til krop og ærmer. Start ved omgs begyndelse, og strik 42 m, sæt 57 m på tråd til ærme, strik 83 m, sæt 57 m på tråd til ærme, strik 41 m.

Str. L/XL
På 30. omg strikkes 1 m, så tages der ud på hver 4. m, indtil den sidste m, som strikkes uden udt. Der er taget 37 m ud, og du har 187 m på omg.
På 42. omg strikkes 3 m, så tages der ud på hver 4. m, indtil de sidste 4 m, som strikkes uden udt. Der er taget 45 m ud, og du har 232 m på omg.
På 56. omg strikkes 8 m, så tages der ud på hver 9. m, indtil de sidste 8 m, som strikkes uden udt. Der er taget 24 m ud, og du har 256 m på omg.
På 72. omg strikkes 18 m, så tages der ud på hver 5. m, indtil de sidste 18 m, som strikkes uden udt. Der er taget 44 m ud, og du har 300 m på omg.

På 80. omg opdeles til krop og ærmer. Start ved omgs begyndelse, og strik 47 m, sæt 57 m på tråd til ærme, strik 93 m, sæt 57 m på tråd til ærme, strik 46 m.

 

Krop
Du har 166 – 186 m på omg. Slå 12 nye masker op under hvert ærmegab, så du har 190 – 210 m på omg.

Strik 9 omg. På den 10. omg starter du vendepinde: Start ved omgs begyndelse, og strik 5 m ret. Vend, og strik 10 m vrang. vend, og strik videre rundt.

Strik yderligere 5 omg. På den 16. omg starter du vendepinde: Start ved omgs begyndelse, og strik 10 m ret. Vend, og strik 20 m vrang. vend, og strik videre rundt.

Strik yderligere 5 omg. På den 22. omg starter du vendepinde: Start ved omgs begyndelse, og strik 15 m ret. Vend, og strik 30 m vrang. vend, og strik videre rundt.

Strik yderligere 2 omg. På den 25. omg skifter du til pind 4,5, tager 2 m ind jævnt fordelt på omg, og strikker 2 r, 2 vr, hele omg rundt.
På 26. og 27. omg strikkes 2 r, 2 vr.
På 28. omg strikkes 2 ret snoet foran arb, 2 vrang.
På 29. til 31. omg strikkes 2 r, 2 vr.
På 32. omg strikkes 2 ret snoet foran arb, 2 vrang.

Omg 29 til 32 udgør en rapport, som gentages yderligere 2 gange.
Luk elastisk af.

 

Ærme (ærmerne strikkes ens i begge størrelser)
Du har 57 m på omg. Saml 12 m op i de 12 nye masker du lavede under ærmegabet, så du har 69 m. Sæt en markør midt i de 12 nye masker, og lad dette være omgs begyndelse.

Strik 4 omg, og start derefter indtagninger på hver 3. omg: Tag de første 2 m løs af, og strik dem sammen med venstre pind (SSK). Strik til der er 2 m tilbage på omg; disse 2 m strikkes sammen.

Gentag indtagninger på hver 3. omg i alt 14 gange, så du har 41 m tilbage på omg, og har strikket 46 omg.

På 47. omg tager du 1 m ind, og skifter til pind 4,5. Strik rib som på kroppen, men strik rapporten i alt 4 gange (hvor du kun strikkede den 3 gange på kroppen). Luk herefter elastisk af.

Hæft alle ender, og damp eller vask arb.

strikkeopskrift

 

Måske vil du også læse...

16 Comments

 1. annette says:

  Tak for opskriften på den fine trøje. Jeg har bestilt garn til den og glæder mig til at modtage det.
  Imens sidder jeg og læser opskriften og kan overhovedet ikke finde ud af hvad – 2 ret foran arbejdet- hvad det betyder? 🙂 er det muligt at få hjælp? da jeg eller går i stå allerede på 3. pind.

  På forhånd tak

  1. Hvis du læser lidt videre, og følger den lille *, er der en forklaring på hvordan man laver en snoning over 2 masker foran arb: sæt 1 m på hjælpepind foran arb, strik 1 ret, strik m fra hjælpepinden ret.

 2. annette says:

  UPS…..
  Har lige set, at der faktisk står en forklaring i opskriften…………………… så se venligst bort fra tidligere kommentar…. 😉

  1. Hahaha – har lige henvist til det

 3. Hanne Kobberø says:

  Vedr. garn. Det ser ud som om, man skal strikke med to typer garn påmén gang, er det ikke korrekt? Brushed Alpaca Silk og Fabel. Hvis man ønsker at strikke trøjen i grå, hvilke grå farver passer sammen og er det rigtig set, at Alpaca silk ikke findes i blå?

  1. Ja, den strikkes i to tråde. Brushed Alpaca Silk findes kun i en lyseblå, som hedder 14, lys grågrøn (men altså er lyseblå…). Mht grå farver, så er der jo mange muligheder, men du kunne fx tage Brushed Alpaca Silk nr. 02 (lysegrå) eller 03 (mørkegrå) og strikke sammen med Fabel 114 (lysegrå) eller 200 (mellemgrå). Begge kombinationer kunne være virkelig smukke!!

 4. Pia says:

  Hvor er den fiin! Tak for at du deler opskriften. Jeg har strikket de første to udtagningsomgange, men får huller ved udtagningerne, og det ser det ikke ud til at du har. Vil du forklare hvordan du tager ud i vrangmaskerne, så det er usynligt?

  1. Jeg laver udtagningerne før den første vrangmaske, ved at samle løkken fra foregående omg op bagfra – så lægger den sig gerne pænt!

 5. Lene says:

  Hej
  Hvornår bruges pind nr 6 ??

  1. Det står i opskriften – på 22. omgang.

 6. Hanne Boisen says:

  Har lige strikket fødselsdagsvesten. Den er ok
  Skal lige vende mig til garnet fra drops brushed alpaca silk. Ser ikke helt ud som på fotoet af vesten. Du bruger det garn i flere opskrifter, så jeg regner med du synes godt om det garn.
  Hvordan bliver det i brug? Jeg mener nuller det f eks.
  Mvh HanneB

  1. Det er et af mine yndlingsgarner; let, luftigt, med masser af fluff, men uden at fælde eller give fnuller. Du kan sagtens erstatte med andre garner, bare du holder strikkefastheden.

 7. Søs Borg says:

  Hej Pia. Jeg kan ikke bestille en sort Brused alpacca silk.
  Er den udsolgt.? Mnv Søs

  1. Den er ganske rigtig udsolgt. Jeg regner med at få nyt garn om ca. 10 dage, og da er den sorte forhåbentlig (!!) med.

 8. Cecilie says:

  Jeg strikker pt. Den flotte sort sol trøje men efter deling til krop på 25. Omg. står der at jeg skal tage 2 m ind jævnt fordelt. Hvor mange gange skal dette gøres? Hvor mange masker skal jeg slutte med (i str. l/xl)? Vh Cecilie

  1. Hvis det kun står én gang, skal du gøre det én gang. God strikkelyst!

Comments are closed.