Guide til Rio de Janeiro, del II

Jeg har allerede skrevet (en hel masse) om det allervigtigste man skal se i Rio: strandene. Men skulle der komme et tidspunkt, hvor man gerne vil noget andet end driverlivet på stranden, er der her nogen bud på, hvad jeg mener man absolut bør se. Jeg har opdelt dem i de uundgåeligekunsten og naturen.

De uundgåelige
Intet besøg i Rio uden Pao de Acucar (Sukkertoppen) og Cristo Redentor (Kristusstatuen). Disse to finder du på nærmest alle turistbilleder af byen og på toppen af alle lister over “What to do in Rio”, og det er der god grund til. Det er imponerende udsigtspunkter, som giver et fantastisk overblik over denne skøre, pragtfulde og gavmilde by.

Kunsten
Kunsten i Rio finder du både på museerne – som man gør alle andre steder – og på gaden. Gadekunsten er uden tvivl den mest betagende, men det er også spændende med et besøg på Museu de Arte do Rio (Rios kunstmuseum), hvor jeg især er imponeret af deres fotokunst. I øvrigt er det helt oplagt at kombinere et besøg her med en tur ned ad Boulevard Olimpico, som byder på noget af det mest imponerende grafitti, jeg nogensinde har set.

Hele Praca Maua området myldrer med museer. Museo do Amanha (morgendagens museum) skulle være fantastisk, men det har jeg ikke prøvet endnu. Til gengæld kan man med sindsro springe MAM (Museu de Arte Moderna) over, hvis ikke man har en helt særlig interesse i moderne kunst.

I Praca Maua kan man også finde vidunderlige, små restauranter, der ser ud som om de har stået uberørt af tiden i 50 år. Jeg har endu ikke prøvet at få dårlig mad i Rio, så selvom det umiddelbare indtryk måske er en smule til den snaskede side, så gør dig selv den tjeneste at tjekke det ud!

I det farverige og vibrerende kunstnerkvarter Lapa finder du gadekunst på et niveau, som jeg i hvert fald aldrig har set mage til andre steder. Hovedattraktionen er Escadaria Selarón (Selarons Trappe); en lang, stejl trappe, som er dekoreret med kakler og malerier i en eksplosion af farver, som chokerer og forkæler dine øjne. Oppe i toppen af trappen starter det charmerende bohemekvarter Santa Teresa, som især om aftenen emmer af fest og ballade på den fede måde.

Naturen
Rio de Janeiro er en storby, med alt hvad det medfører af heftig trafik, tæt bebyggelse og travlt menneskemylder – men det er samtidig den grønneste storby, jeg nogensinde har besøgt. Der er bjerge med vild natur overalt i byen, og så er der Rios regnskov, den største storbyjungle noget sted i verden: Parque National da Tijucca. Sæt en hel dag af til at vandre i junglen, bade i vandfaldene og kravle op ad de stejle tinder. Det vil du helt sikkert ikke fortryde!

botanisk have, palmer

Er du til den lidt mere tæmmede natur, eller har du bare brug for et lille åndehul i de hektiske byliv, så spild et timer i den dejlige botaniske have. Her finder du skønne små kroge mellem livsaligt skyggegivende træer, festlige fritlevende aber, en betagende kaktussamling, og den berømte palmeallé.

Når du skal omkring i Rio, fra stranden til Sukkertoppen, fra Lapa til junglen, og fra dit hjem til en af de mange dejlige restauranter, så kan du selvfølgelig vælge at gøre det i bil. Det er for så vidt nemt nok at køre i Rio, og alt er fint skiltet. Husk bare at medbringe masser af tålmodighed, og is til at putte i maven. Det er en storby; trafikken er vanvittig, og parkering noget nær umulig. Tænk ‘København på steroider’.

Du kan også tage en Uber – billigt, nemt og hurtigt, idet du ikke behøver at spekulere over parkering. Den offentlige transport er ikke imponerende, men jeg er da lykkedes med at komme omkring med bus. Dog ikke noget jeg vil anbefale… Det jeg vil anbefale til gengæld, er at du snupper en cykel. Du kan leje cykler hos cyklehandlere rundt omkring i byen, men der er også masser af tilgængelige bycykler, som du kan leje et par timer for en slik.

Vær bare forberedt på, at cykling i Rio er en lidt alternativ oplevelse. Jeg har døbt fænomenet Urban Mountain Biking, for man kører altså ikke bare roligt afsted i vejkanten. Man snor sig igennem ventende biler, op på fortove, over tårnhøje kantsten og ind gennem palmetræer og menneskemængder på små trampede (eller ikke-eksisterende) stier. Ikke helt hvad jeg er vant til, men jeg vurderer det til at være meget mere sjovt end det er farligt 😉

Uanset hvad du vælger at gøre og se i Rio, så må du bare for alt i verden ikke pakke dit ferieprogram så tæt, at du ikke når det vigtigste hernede: at nyde livet på den langsomt hektiske Carioca-måde!

 

Tilbage til forsiden

Måske vil du også læse...

3 Comments

 1. Super gode tips og inspirerende billeder, der får rejselystne til at krible! Det må være skønt at have familie i Rio – og således endnu en grund til at komme tilbage igen og igen og… 🙂

  Hvordan er det med sikkerheden i byen? Vi hører jo en hel del om kriminalitet, men hvor slemt er det? Er det klassisk småtyveri, hvor folk nupper ens ejendele, hvis man lader dem ligge på et bord ubevogtet – eller forgår der røverier, hvor folk bliver passet op og truet?

  Tak for skønne rejsetips 🙂

  1. says:

   Godt at I kan bruge billederne – der er virkelig noget at glæde sig til!

   Mht sikkerheden, så er der jo stor forskel på rig og fattig i Brasilien, og det giver selvfølgelig nogen problemer.

   Man skal aldrig efterlade noget som helst nogen steder – det forsvinder med lynets hastighed. Uheldigvis er der også en del overfald, hvor folk bliver truet til at aflevere hvad de har på sig. Selv har jeg aldrig følt mig utryg, men jeg bliver også altid fulgt rundt af enten min søn eller svigerdatter. Jeg kender desværre mange (!) der er blevet rullet i byen. Det er altid forholdsvist udramatisk, men jo virkelig ikke særlig sjovt, så jeg vil anbefale at man tænker sig om. Jeg har skrevet lidt om sikkerhed på rejser her: https://fiftyfabulous.dk/sikkerhed-paa-rejser/

   Med en lille smule omhu og held burde I kunne nyde Rio helt uden problemer. Det er en helt fantastisk by, som jeg allerede glæder mig til at gense 🙂

   Og så fik jeg lige klikket på linket til jeres blog, og genkendte Mette fra Farmorfabrikken. Hvor jeg dog elskede din blog, og hvor jeg savner den! Rigtig god rejse – håber I kommer til at skrive om mit elskede Rio, når I kommer afsted.

   1. Sjovt at du kender mig fra Farmorfabrikken – jeg savner den også, men det er så svært at nå det hele 🙂 Hvis der dog bare var flere timer i døgnet. I så fald var jeg en strikkende globetrotter, haha 🙂

    TAK for dine gode tips. De er guld!

    Kh Mette

Comments are closed.