Skipperskrå, herresweater i blød alpaka

skipperskrå

Så er jeg klar med en opskrift på Peters lækre Skipperskrå! Som jeg nævnte sidste uge, er den strikket i et helt specielt garn: Frisenvangs lækre økologiske alpakauld. Det består af en blanding af 90-95% Baby-alpakauld og 5-10% af det meget ekslusive Royal-alpakauld, som håndspindes i et lille kooperativ i Andesbjergene. Det er med andre ord tale om luksus-strik af den bæredygtige slags, og så bliver det jo ikke meget bedre!

Jeg har strikket i den mellemgrå alpaka, hvilket betyder, at garnet ikke er indfarvet, men ganske enkelt har den farve, dyrene har. Garnet kommer i mange forskellige farver, og fælles for dem er, at de enten er farvet med plantefarver eller slet ikke indfarvet. Det betyder selvfølgelig også, at farverne varierer en smule fra bundt fra til bundt, og ret meget fra produktion til produktion. Garnet er som nævnt også håndspundet, hvilket betyder at tykkelsen kan variere en smule. Som I kan se på min sweater, synes jeg egentlig bare disse forskelle er charmerende, men hvis ikke man bryder sig om det, er der et par gode råd. Start selvfølgelig med at købe rigeligt garn – Frisenvang tager gerne ubrudte garnfed tilbage – og sørg også for lige at kigge en ekstra gang på bundterne. Er der store forskelle, kan man vælge at strikke med to bundter ad gangen, så man først strikker to pinde med ét bundt, og derefter to pinde med et andet, så forskellene udjævnes undervejs.

Frisenvangs alpaka kommer i forskellige tykkelser, hvilket er angivet som løbelængde. Skipperskrå er strikket op i det tykkeste garn, med en løbelængde på 110-140 m. pr. 100 gr.

Opskrift på Skipperskrå

Strikkefasthed 15 m x 18 p på p. 6

Str (s-m) l-xl

Overvidde (115) 130

Længde (65) 70

Garnforbrug (8) 9 bundter mellemgrå alpacca, løbelængde 110-140 m/100 gr

Sweateren strikkes rundt, oppefra og ned, så man starter med halskanten, og gradvist tager ud i raglan. Det giver den fordel at man nemt kan prøve sweateren undervejs, og strikke den lidt længere eller kortere i ærmer og krop, hvis man ønsker det.

Hals

Slå 80 m op på rundp. 5, og strik 9 cm rib (1 r, 1 vr). Skift til rundp. 6, og tag på første omg ud til (84) 88 m. Strik forhøjning i nakken ved hjælp af vendepinde. Start vendepindene 4 m før du kommer til starten på omg. Strik 8 m r, vend, strik 16 m vr tilbage, vend, strik 24 r, vend – fortsæt på denne måde med at strikke 8 m mere, hver gang du vender, indtil du ialt har strikket 8 afkortede pinde. Strik hen til starten af omg, som bliver midten af ryggen – altså der hvor sweateren er højest.

Marker nu fire masker, så arb opdeles i ryg, forstykke og to ærmer. Fra midten af ryggen strikkes (14) 17 m (halvdelen af ryggen), marker 1 m, strik (12) 8 m (ærme), marker 1 m, strik (28) 34 m (forstykke), marker 1 m, strik strik (12) 8 m (ærme), marker 1 m, strik (14) 17 m (den anden halvdel af ryggen).

Bærestykke

Lav nu raglanudtagninger om de markerede masker. Du skal lave udtagningerne på hver anden omg, ialt (48) 54 gange. Du har så (76) 88 m på henholdsvis forstykke og ryg, (60) 62 m på hvert ærme, og de 4 markerede m = (220) 236 m på omg.

Krop

Sær ryggens og forstykkets masker på en rundpind 6. Slå 8 m op i de to mellemrum (under ærmerne), så du har ialt (172) 196 m. Marker midten af de opslåede masker, altså adskillelsen mellem for- og rygstykke.

Strik (36) 38 cm. glatstrik, og tag 1 m ind på hver side af dine markeringer (altså 4 m på omg) efter (8, 16, 24, 32) 10, 18, 26, 34 cm. Du har nu (156) 180 m tilbage.

Når arb måler (36) 38 cm fra de opslåede masker, tager du 6 m ind jævnt fordelt på omg. Skift til rundp 5, og strik 7 cm rib (1 r, 1 vr). Luk elastisk af.

Ærmer

Sæt ærmets (60) 62 m på en rundp 6. Saml 8 m op i de 8 m, du slog op til kroppen, så du har ialt (68) 70 m. Marker midten af de nye masker som omgangens start. Strik 5 omg, og begynd derefter indtagninger.

Tag 1 m ind på hver side af din markering (altså 2 m på omg). Gentag indtagningerne på hver 5. omg, indtil du har 42 m tilbage.

Når arb måler (40) 42 cm fra de nye masker tager du 2 m ind, skifter til rundp 5, og strikker 7 cm rib. Luk elastisk af.

Montering

Hæft alle ender, buk halskanten om til vrangen, og sy den fast i den sidste omg rib. Damp arb let, eller vask sweateren, tryk vandet ud, og lad den tørre fladt.

 

Måske vil du også læse...