Langsom Lørdag – juleinspiration

Sidste lørdag skrev jeg om den første af mine julelister; alt det jeg har lyst til at gøre i julen. Men eftersom min hjerne er ved at sprænges af juleinspiration, er den jo ikke den eneste juleliste, jeg opererer med – langt fra! Jeg har de helt indlysende lister: ønskelister, gavelister og indkøbslister, men også lister over hvordan julen gerne må se ud, smage, lyde og dufte.

juleinspiration

De indlysende lister har jeg til en vis grad fået streamlinet. Gave- og ønskelisterne laver nærmest sig selv. Hele året igennem har jeg en note på min telefon, hvor jeg straks noterer ethvert ønske jeg selv eller mine kære måtte ytre. Så bliver det nemlig meget nemmere at finde på, både til mig selv og andre, når julen nærmer sig.

Indkøbslisterne er de samme år efter år. Det er jo noget af det allerbedste ved julen; at julen er altid den samme. Derfor behøver det ikke komme bag på mig, at jeg skal købe grødris, nougat og gavepapir – for det skal jeg hvert år. Jeg har tre forskellige indkøbslister:

1) Julefrokost. Jeg har ingen kulinariske ambitioner, og er fint tilfreds med at servere det samme, år efter år, til vores julefrokoster. Derfor er indkøbslisten også den samme, og den er fint indført i min julebog, hvor jeg af og til tilføjer et ekstra punkt, men ellers bare kopierer den direkte over i min Nemlig.com-kurv.

2) Juleaften. Hvert andet år holder vi jul herhjemme, og igen: ikke en fest der byder på de store overraskelser på det menumæssige område. Andesteg, flæskesteg, rødkål, brune og hvide kartofler, mors bedste sovs (for juleaften får man altså ikke sauce her i huset!), og selvfølgelig ris alamande. Igen har vi at gøre med en liste uden videre udsving – man mangler jo altid mandelgaven og julelysene – så også denne bor fast i julebogen. Den kommer på dog ikke i nærheden af Nemlig.com efter det år, hvor de snød os for de tre bestilte juleænder… Den håndbærer jeg omhyggeligt ned til det lokale supermarked, og tilbringer et par lykkelige timer med at handle, pakke og pakke ud.

3) Assorteret december-hejs. Det her er listen med gavepapir, bånd, til-og-fra mærkater, dadler, figner, konfektsnask og festlige særprodukter til småkageproduktionen – alt det jeg skal have i december. Hver december. Og selvfølgelig igen en genganger.

De andre lister; dem over hvordan julen gerne må se ud, smage, lyde og dufte, ændrer sig fra år til år. Ikke meget, bevares, men mindre justeringer forekommer. For eksempel kan jeg slet ikke forestille mig en jul, uden at noget nyt julepynt kommer til, mens andet falder fra. Jeg ville ønske jeg var den tjekkede type, som i forbindelse med nedpakningen sørger for at frasortere det der er for slidt, gået i stykker, eller bare ikke falder i smag længere, men her i huset foregår den sortering efter 11 måneders omhyggelig opbevaring. Godt vi har et stort hus.

Hvis du har lyst til lidt juleinspiration til dine egne lister, kan du jo eventuelt kaste et blik på nogen af bloggens ældre juleindlæg.

Jeg har skrevet om, hvordan julen er hos mig i indlæggene Den perfekte jul, Jul på mors måde, #Hvor gærdet er lavest, og Buddhistisk jul.

Der er, ikke overraskende, en del indlæg om julepynt – dem jeg holder allermest af, er dem om de strikkede julesokker, origamistjernerne og 3D julehjerterne. Og så må vi ikke glemme julebøgerne, som er en vigtig del af udsmykningen!

Jeg har også fortalt om nogle af vores faste traditioner. Der er noget om Lillebittejuleaften, noget om en helt ny måde vi holder Lillejuleaften, og endelig et indlæg om, hvordan jeg planlægger juleaften, når den skal holdes herhjemme.

Måske vil du også læse...